Петро Порошенко в ефірі програми «Зворотній відлік» на каналі UA:Перший 14.12.2020 р. (фото, відео)

12 ієрархів Московського патріархату поставили підписи під зверненням про Томос – Петро Порошенко

 

12 ієрархів УПЦ Московського патріархату у 2018 році поставили свої підписи під зверненням до Вселенського патріарха Варфоломія щодо автокефалії для Української Церкви. Про це в ефірі програми «Зворотній відлік» на каналі UA:Перший розповів п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Ці підписи є у Його Всесвятості Вселенського патріарха, бо вони самостійно надіслали. Я думаю, коли-небудь не виключено, що він їх оприлюднить. Один із них вже помер, і я можу назвати його ім’я – це Владика Софроній Митрополит Черкаський. Двоє, хто поставили підписи, приєдналися до церкви. Я дуже дякую, що у Владики Симеона і Владики Олександра вистачило волі для того, щоб приєднатися і стати засновниками нової Церкви», – говорить Порошенко.

Петро Порошенко також нагадав, що тисячі вірян на площі перед Святою Софією два роки тому молилися попри мороз із надією, що автокефальна українська церква відбудеться.

«Хочу наголосити, що без Божої допомоги там точно не обійшлося. Це була позиція, коли дуже мужнє рішення прийняв Філарет. Я досі дякую йому за це. Дуже мужнє рішення приймали окремі ієрархи церков, які сказали, що вони працюють на об’єднану церкву. Хочу скористатися можливістю кожному з них подякувати», – наголосив Порошенко.

Джерело

 

Якби за п’ять років мого президентства був би тільки Томос про автокефалію, я б пишався тим, що це вдалося – Петро Порошенко

 

Рішення об’єднавчого Собору про утворення Православної Церкви України два роки тому було історичною подією, про яку українці мріяли 300 років. Про це п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко заявив в ефірі програми «Зворотній відлік» на телеканалі UA:Перший. Порошенко вперше поділився ексклюзивними подробицями процесу отримання Томосу про автокефалію.

«Пройшло лише два роки для того, щоб оцінити велич події, яка відбулася. Бо 300 років українці чекали на автокефалію власної церкви. А може, і 1030 років з часів Хрещення українці мріяли про автокефальну церкву. Автокефальна – означає незалежна. Якби за п`ять років мого президентства не було б безвізу, не було б Угоди про асоціацію, не було б інфраструктури антикорупційних органів, децентралізації, армії, гуманітарної позиції, а був би лише Томос про автокефалію і створення Православної церкви України – я б дуже пишався тим, що це вдалося», – наголосив Порошенко.

П’ятий Президент зазначив, що переговори про утворення ПЦУ почалися ще у 2015 році.

«Причому до останнього церковні структури України не були залучені в ці переговори, бо у них не було міжцерковних контактів. Бо російська церква виходила лише з одним меседжем: тут є «канонічні» – там «не канонічні», тут є «правильні» – там «розкольники». Позбавити права найбільшу європейську націю взагалі на свій шлях до Господа», – зауважив Петро Порошенко. Він нагадав, що мало хто в Україні вірив у те, що Вселенський патріархат надасть Томос про автокефалію.

«А я казав: ми маємо велику любов до України з боку Вселенського патріарха. Ви уявити собі не можете, наскільки були щирі почуття Його Всесвятості. І велику віру в Бога справжнього християнина, справжнього Предстоятеля Вселенського православ‘я», – говорить Порошенко.

П’ятий Президент зазначив, що переговори тривали кілька років. «І коли він мене запитав під час спілкування з усіма членами Синоду Вселенського патріархату: скільки років вам буде потрібно для того, щоб зібрати підписи всіх церковних ієрархів церков, які об’єднуються? Я відповів – тиждень. Через тиждень вони будуть у вас. А скільки місяців вам буде потрібно, щоб проголосувати рішення парламенту, який підтримає ваше президентське звернення від світських осіб. Я сказав – добу. Звідки такий оптимізм? Я кажу – тому, що наш український народ 300 років чекав цього кроку від вас, Ваша Всесвятосте», – згадує Петро Порошенко.

Джерело

 

Це не принцип верховенства права, це бажання помститися – Порошенко про політичні переслідування патріотів

 

Правосуддя в Україні має здійснюватися за принципом верховенства правах, а не через бажання політичної помсти. Про це в ефірі програми «Зворотній відлік» на телеканалі UA:Перший заявив п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко. У відповідь на запитання про справи Андрія Антоненка (Ріфмастера) та Сергія Стерненка він зазначив, що ніхто не має права безпідставно «оголошувати» винних.

«Позиція моя як Голови політичної сили «Європейська Солідарність» неодноразово, чітко вже багато місяців висловлюється під час пікетування судових засідань членами нашої фракції, нашої партії з вимогою негайно відпустити Ріфмастера. Ми це саме робили і по Кузьменко, і по іншим патріотам, які запроторені за грати без будь-яких підстав. Лише на підставі прес-конференції, в якій незаконно брав участь президент Зеленський. Бо президент не має права так робити», – наголосив Петро Порошенко.

«Це саме, я вважаю, стосується і генерала Назарова. Я в шоці, що внаслідок операції по незатриманню «вагнерівців», які ретельно збиралися, в тому числі й ті, хто безпосередньо причетний до збиття над Луганськом ІЛ-76 з українськими десантниками, звинувачують генерала Назарова. Замість того, щоб чітко надати матеріали в Міжнародний кримінальний суд, який ухвалив надзвичайно важливе для України рішення щодо прийняття до розгляду справи про злочини на території України з боку російських Збройних сил, вони засуджують українського генерала. Це божевілля», – вважає Петро Порошенко.

Він також наголосив, що переконаний у політичному характері справи проти Сергія Стерненка. «Я не хочу втручатися у правосуддя, але те, що на сьогоднішній день стосовно Сергія Стерненка порушується закон, для мене це є абсолютно очевидним», – зауважив Петро Порошенко.

 

«Або ми керуємося помстою, або ми керуємося принципами правової держави. Є принцип верховенства права, а є бажання помститися. Я категорично всі 5 років боровся за те, щоб принципи правової держави панували. Через це було прийнято рішення про незапровадження надзвичайного стану щодо обмеження конституційних справ і свобод громадян. Через це приймалися рішення щодо прийняття закону про звільнення Донбасу і запровадження операції Об’єднаних Сил. Через це були позиції щодо побудови армії, укріплення спецслужб і майбутнього членства в ЄС та НАТО», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело