Огляд новин за 11 квітня

Богдан Карпенко

• За підсумками першого кварталу 2017 року обсяги експорту цукру з України склали 267,4 тис. тонн, що перевищує результати аналогічного періоду минулого року більш ніж у 9 разів. Загалом за рахунок експорту цукру цьогоріч уже отримано $131,5 млн, що склало 1,27% від усієї виручки українського експорту. Крім того, отримані за три місяці 2017 року «цукрові» валютні надходження становлять 57% від експорту цукру за весь минулий рік. Основними покупцями українського цукру в січні-березні цього року стали Кот-Д’івуар (12,3%), Шрі-Ланка (12,2%) та М’янма (9,1%).

• ПАТ Укргазвидобування, найбільша газовидобувна компанія України, отримало промисловий дебіт природного газу з розвідувальної свердловини №8 Чкалівського родовища. Свердловина досягла проектної глибини 2900 м і розкрила проектний горизонт. В результаті освоєння свердловини, Укргазвидобування отримало промисловий дебіт 150 тис. м3 на добу. За попередніми розрахунками фахівців УкрНДІгазу приріст запасів газу по свердловині складає близько 200 млн. м3.

• Высший специализированный суд по рассмотрению гражданских и уголовных дел запретил судам использовать в своих решениях словосочетания “Донецкая народная республика” и “Луганская народная республика”.

• В акватории специализированного морского порта Ольвия 10 апреля был завершен первый этап дноуглубительных работ. В частности, были проведены работы по углублению операционной акватории причалов №№ 1–4 и вспомогательного причала порта с целью доведения глубин до паспортных показателей. Эксплуатационное дноуглубление в порту в последний раз проводилось еще в 2007 году, а в районе вспомогательного причала существовал участок, на котором не осуществлялось черпание еще с момента его строительства

• Степан Кубів та Михайло Титарчук зустрілись з представниками General Electric. Компанію цікавить можливість інвестувати в оновлення локомотивного парку залізничних вагонів

• По итогам января-марта 2017 года международный аэропорт “Киев” (Жуляны) обслужил 293,9 тыс. пассажиров, что на 81,3 % больше, чем за аналогичный период прошлого года. Количество пассажиров, обслуженных на международных рейсах, – 277,6 тыс., на внутренних рейсах – 16,3 тыс. пассажиров. Количество рейсов за январь-март 2017 года составило 4 461 на прилет и вылет, что на 44,4 % больше аналогичного периода 2016 года, из них международных рейсов – 3532, внутренних – 929. Наиболее популярные международные направления за январь-март 2017 года – Дубай (ОАЭ), Минск (Беларусь), Шарм-эш-Шейх (Египет), Будапешт (Венгрия), Анкара (Турция), Дортмунд (Германия).

• Заява послів країн Великої сімки (G7) щодо реформи охорони здоров’я в Україні.

• У червні 2017 року Україна та Сполучені Штати Америки мають намір провести чергове засідання двосторонньої робочої групи з питань співробітництва в космічній сфері. Відповідні плани сторони підтвердили під час переговорів у рамках 33-го Космічного симпозіуму (Space Symposium). Окрім того, зазначається, що в рамках участі в роботі провідного світового форуму з питань космічної діяльності також відбулися переговори української сторони з представниками Держдепартаменту США, а також зі світовими лідерами аерокосмічної сфери – американськими Boeing і Lockheed Martin, а також канадської MDA.

• У пунктах пропусках «Краківець» та «Рава-Руська» триває експеримент із розділення потоку автотранспорту. На черзі «Ягодин».

• Українські школярки здобули перше місце на Європейській математичній олімпіаді серед дівчат.

• Главы железных дорог Азербайджана, Грузии и Казахстана предложили Украине подумать о создании совместного предприятия для развития Транскаспийского международного транспортного маршрута (ТМТМ). В сообщении Кабмина отмечается, что Украина в рамках развития своего транзитного потенциала готова принять участие в создании новых транспортных коридоров и присоединиться к уже существующим маршрутам, созданным в том числе в направлении Юг-Запад из Средней Азии через Грузию и Азербайджан в направлении Европы.

• «Укрзалізниця» уже продает 37,5% билетов на поезда в онлайне, при этом на долю ПриватБанка приходится каждый третий электронный билет.

• На веб-сайті ДПСУ створено інформаційний ресурс для інформування про незаконне відвідування ТОТ АР Крим, який дозволяє громадянам на добровільних засадах інформувати правоохоронців про осіб, які незаконно потрапили до ТОТ АР Крим. Зазначимо, що отримана інформація використовуватиметься як додаткова у ході здійснення прикордонного контролю та прийняття правового рішення.

• Жителів окупованих територій Криму та Севастополя, території проведення АТО та населених пунктів на лінії зіткнення включили до переліку осіб, що можуть здобути загальну середню освіту в формі екстернату. Це передбачено новою редакцією Положення про екстернат у загальноосвітніх навчальних закладах, що днями набрало чинності. Відтепер прийом заяв про зарахування на екстернат починається з 1 вересня. Особи, що жили або проживають на території Криму, непідконтрольних територіях Донбасу або в населених пунктах на лінії зіткнення, зможуть подавати заяви упродовж усього календарного року. Жителі цих територій також отримали можливість надсилати скан-копію заяви електронною поштою чи факсом.

• У 2016 році у Тернопільській області ввели в експлуатацію 120 приватних сонячних електростанцій. «Тернопільщина посідає друге місце в Україні за кількістю домогосподарств, які встановили домашні СЕС, – наголосив чиновник. – «Зелений» тарифу дозволяє місцевим раціоналізаторам не лише економити, а й заробляти, продаючи за вигідним тарифом надлишок згенерованої сонячної електроенергії у загальну мережу. На Тернопільщині визначено 4 медичні заклади, де впроваджуватиметься пілотний проект із встановлення сонячних водонагрівних систем, також у двох районах області розроблено проекти будівництва сонячних фотоелектричних станцій потужністю у 19 та 11,5 МВт».

• Столична влада продовжить свою політику по оновленню громадського транспорту в місті, заявив мер Києва Віталій Кличко. За його словами, зокрема, в цьому році місто планує закупити ще 100 автобусів підвищеної місткістю, які б стали альтернативою маршруткам. Крім цього Кличко підтвердив, що Київ і надалі буде закуповувати сучасні трамваї PESA. При цьому місто хоче створити спільне підприємство, щоб збирати польські трамваї в Києві. “Це – і робочі місця, і податки в бюджет. Домовленість така є. Ми будемо раді співпрацювати з такими партнерами, які бачать не тільки свою вигоду, а й вкладають у перспективне виробництво”

• На автомобільному заводі «Богдан» у Черкасах відбулася передача першої партії з десяти санітарних автомобілів Богдан-2251 представникам Міністерства оборони України. Автомобіль вже пройшов випробування в зоні проведення військової операції на Донбасі

• До кінця 2017 року «Рено Україна» почне продаж електромобілів в Києві, Львові та Одесі. Біля кожного дилерського центру компанія відкриє дві зарядні станції. Зараз Renault проводить «технічний тур» Україною, щоб перевірити зарядну інфраструктуру та готовність дилерських центрів до продажу та обслуговування електромобілів. В лінійці електрокарів компанії – Renault Zoe, Kangoo ZE і квадроцикл Twizy.

• В сентябре-феврале 2016/17 МГ из Украины было экспортировано 2,3 млн. тонн подсолнечного шрота на общую сумму около $416 млн., из которых 1,3 млн. тонн были поставлены в страны ЕС (главным образом, во Францию и Испанию). Новыми рынками сбыта украинского шрота в текущем сезоне в стали Индия, которая более чем в 5 раз увеличила импорт украинского подсолнечного шрота/жмыха, увеличив до 6% свою долю в общем объеме отгрузок из Украины против 1,5% сезоном ранее, а также Пакистан (5%) и Саудовская Аравия (2,3%).

• С начала 2016/17 МГ «Государственная продовольственно-зерновая корпорация Украины» (ГПЗКУ) поставила на внешние рынки более 63 тыс. т мукомольной продукции, оставаясь крупнейшим экспортером муки из Украины. «С июля мы отгрузили на внешние рынки почти 43 тыс. т муки и более 20 тыс. т отрубей, что значительно превышает показатели прошлого сезона. Так, за аналогичный период 2015/16 МГ корпорация экспортировала 19,5 тыс. т муки и 4,7 тыс. т отрубей. Имеем рост более чем в 2 раза». В этом году госкорпорация планирует расширить экспортный портфель готовой продукции и начать поставки на внешние рынки собственных хлопьев и мюсли.

• Росіян змусили прибрати всі згадки про кримські вина на виставці в Італії.

• ІКЕА шукає виробників дерев’яних меблів та комплектуючих в Україні. Шведський меблевий гігант зацікавився українськими виробниками під час торгової місії до Швеції, яку Офіс з просування експорту та Міністерство економічного розвитку і торгівлі України організовували наприкінці березня.

ІКЕА шукає виробників дерев'яних меблів та комплектуючих в Україні. Шведський меблевий гігант зацікавився українськи…

Posted by Export Promotion Office/Офіс з Просування Експорту on Dienstag, 11. April 2017

• Держпродспоживслужба та Саудівська організація продовольства та медикаментів підписали двосторонні документи, які забезпечують експорт української птиці та продукції з неї до Королівства Саудівська Аравія. Крім того, під час візиту було обговорено питання здійснення інспектування саудівськими інспекторами українських виробників яловичини в рамках налагодження експорту цієї продукції до Королівства Саудівська Аравія. Нагадаємо, право експорту м’яса птиці та продуктів з неї до Королівства Саудівська Аравія мають чотири українські підприємства. Україна зацікавлена у збільшенні переліку цих підприємств і у розширенні асортименту харчової продукції, яка експортується до Саудівської Аравії.

• В Україні розпочинаються зйомки військового детективу за участю бійців АТО.

P.S. Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо удосконалення механізмів забезпечення завдань кримінального провадження) (№5610). Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляв, що набуття чинності даним законом дасть можливість почати судові процеси з розгляду 190 кримінальних проваджень в заочному порядку, включаючи справи проти екс-президента Віктора Януковича і 23-х російських генералів.

Автор