Петро Порошенко взяв участь у Подячному молебні з нагоди річниці Об’єднавчого Собору ПЦУ (фото, відео)

Петро Порошенко

15 грудня назавжди закарбується в історії незалежної України, адже цього дня народилася єдина автокефальна помісна Православна Церква України. Пригадую, як два роки тому з 9 ранку до 8 вечора велика кількість вірян молилися під стінами Святої Софії, і саме віра і молитва стали вирішальними.

Господь почув наші спільні молитви. У сузір’ї 15 зірок автокефальних православних церков з’явилася українська зірочка!

Для нас, українців, власна церква – один з ключових елементів незалежності України, гарантія нашої духовної свободи. Дехто розраховував, що наша церква не пройде крізь випробування, не буде визнана Церквами-Сестрами. Але під мудрим керівництвом Його Блаженства Митрополита Епіфанія Православна Церква України зміцнилася і нині користується заслуженою повагою усього світового православ’я. Церкви-Сестри продовжують визнавати нашу Церкву рівною серед рівних.

Вітаю усю велику православну українську родину в Україні і за її межами з річницею Об’єднавчого собору. Дякую за велику любов до України Вселенському патріарху Варфоломію, предстоятелю нашої церкви Епіфанію, ієрархам і всім учасникам Собору за їхню мудрість і українцям по всьому світу за молитви!

Слава Богу! Слава Україні!

* * *

Сьогодні, у річницю Об‘єднавчого Собору, мав приємну розмову з Вселенським Патріархом Варфоломієм. Як і всі наші діалоги вона була теплою і приязною.

Не втомлююся дякувати Його Всесвятості за любов до України, за те, що почув прагнення мільйонів українців звільнитися з московської духовної неволі. Дякую за благословення та підтримку нашого народу, і, найголовніше,  за надання Українській Церкві Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію. Не секрет, що і у визнанні ПЦУ іншими Церквами роль Вселенського Патріарха унікальна.

За особливу честь сприйняв запрошення Його Всесвятості зустрітися. Нам завжди є що обговорити. Чекатиму з нетерпінням.


Ростислав Павленко

Це був один із найважчих, найвідповідальніших, але за підсумком – найщасливіших днів.

Зусилля і церковної спільноти – представників трьох церков, і держави – Президента Порошенка, всієї команди, дипломатів, депутатів, урядовців, із допомоги українським православним у реалізації споконвічного бажання мати свою, незалежну, визнану світовим православ’ям Церкву, були реалізовані волею Об’єднавчого Собору.

Вселенський Патріарх і Синод Вселенської Патріархії прийняли історичне рішення і надали об’єднаній Церкві Томос про автокефалію.

Далі – початок приєднання парафій до Української Церкви, визнання Церквами-Сестрами…

Політика “какая разніца”, яка зараз править бал, може дещо уповільнити, але не зупинити розвиток Української Церкви. Адже не можна спинити історичний процес і розвиток народу, тим більше духовний розвиток.

Тому зазнали поразки всі спроби Росії завадити процесу створення Православної Церкви України, як не матимуть успіху її спроби перешкодити українським православним мати свою, незалежну Церкву у єдності із світовим православ’ям.

Щирі вітання і многая літа!


Я щасливий, що наша Церква укріплюється – Порошенко у Софійському соборі

 

15 грудня 2018 року став великим днем в історії України та світового Православ’я. Про це сказав п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко після Подячного молебню у Святій Софії.

Подячний молебень у Святій Софії Київській очолив Блаженнійший Митрополит Епіфаній у співслужінні з архієреями Православної Церкви України. У спільній молитві також взяв участь представник Вселенського Патріархату митрополит Гальський Еммануїл.

Порошенко наголосив, що під час Об’єднавчого Собору два роки тому була втілена мрія поколінь українців, які 300 років молились за свою Церкву.

«Сьогодні насправді ми відзначаємо великий день. Два роки тому в цьому святому місці, древньому храмі Святої Софії відбулося диво, відбулося чудо Господнє. Бо під час Об’єднавчого Собору була втілена мрія поколінь українців. Українці 300 років молилися Господу і просили про те, щоб він подав їм об’єднану помісну православну єдину українську церкву. І Господь почув наші молитви. Хоча здається, що два роки – це дуже коротка відстань, коли ми зможемо оцінити велич події, яка трапилася два роки тому. Але ми звертаємося до Господа з вдячністю, тому що за ці два роки, незважаючи на численні випробування, які чекали на нашу церкву, ми їх з честю пройшли», – зазначив Петро Порошенко.

«Знищення нашої церкви було елементом гібридної війни. Бо ворог атакує нас не тільки на фронті. І боронять нас не тільки наші воїни. Але боронять нас молитви священиків, вірних нашої церкви», – наголосив п’ятий Президент. Порошенко подякував ієрархам за мудрість, а українцям всього світу – за молитви та віру.

«Наголошую, що це стало можливим завдяки великій любові до України і великій вірі в Бога його Всесвятості Вселенського патріарха Варфоломія. Багато хто був слабким і не вірив, що це відбудеться. І лише його Всесвятість точно знав, демонстрував це постійно протягом довгих трьох років моїх, моєї команди, наших переговорів з Вселенським Патріархом», – зазначив Порошенко.

«Я дуже щасливий тому, що наша церква укріплюється. Вже ми маємо, крім Томосу від його Всесвятості Вселенського Патріарха, рішення Елладської, Олександрійської, Кіпрської церкви. Хочу наголосити, що це є величезна робота ваша, Вселенського Патріархату, наших дипломатів. Можу наголосити, що як тільки буде легше з пандемією, ми чекаємо ще рішення декількох церков», – зазначив Порошенко.

«Нехай ті, хто прагнув зупинити створення нашої церкви не сподіваються. Рух визнання світовим православ’ям нашої церкви точно не зупинити», – наголосив Порошенко.

У промові після Подячного молебню у Софійському Соборі Предстоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній висловив подяку п’ятому Президенту.

«Сьогодні я також хочу висловити щиру подяку вам, Петро Олексійовичу тому що ви тоді справді доклали надзвичайних зусиль для того щоб ця подія відбулася. І зараз ви не тільки вболіваєте, але і допомагаєте і сприяєте для того щоб українська церква далі розвивалася. Якщо ми будемо в єдності і надалі робити все від нас залежне о побачимо що Господь і надалі буде нас сподобляти все більше благословенних успіхів. Тому сьогодні бажаємо вам міцного здоров’я сили і натхнення і надалі робити багато добрих і корисних справ для нашої української держави та нашої визнаної помісної Української Православної Церкви», – сказав Предстоятель ПЦУ.

Джерело

 

Подячний Молебень з нагоди Другої річниці Об’єднавчого Собору

 

Фото © Михайло Палінчак