«Бюджет можливостей», але не для всіх

Володимир Омелян

20 місяців – Україна без стратегії та плану дій Президента.
16 місяців – без плану дій і стратегії Уряду. Потішну п’ятирічну програму Гончарука краще забути самим розробникам і депутатам, які за неї голосували.

Сьогодні, зі значним запізненням, в авральному порядку проголосовано бюджет України на 2021 рік – основний фінансовий документ, за яким повинна жити і розвиватися країна, кожен із нас.

Окрім рекордного зростання боргового навантаження з 30% до 64% бюджету (фактично зараз ми не стабілізуємо ситуацію, а проїдаємо майбутнє), нереалістичності доходів (митниця вже заявила, що виконати підвищені на 20% надходження у наступному році буде не в змозі, запланований економічний ріст – нереальний, падіння промисловості продовжується, дохідність компаній усіх форм власності впала у 4 рази), у нас відсутнє ключове – розуміння точок росту, які витягнуть за собою інші сектори економіки.
А для цього потрібен план, або стратегія, або бачення.

За часів Петра Порошенка нас такі точки росту були чітко визначені: агропромисловий комплекс, IT-сфера, машинобудування, інфраструктура та логістика, а також туризм. При цьому не забували фінансувати армію, освіту, медицину, культуру і науку.

Зараз – тиша і бездумні метання в кімнаті кривих дзеркал обіцянок. Вільне падіння продовжується… Зараз вже ніхто не згадує про аудити Гончарука чи Шмигаля, ніхто не запитує, що буде післязавтра. Стратегія єдина – дожити до завтра. Якби не Захід, зараз настав би вже повний фінансовий колапс.

Чи це розуміють на Банковій? Певен, що ні. Вони в захваті від власної геніальності, як вони і цього разу всіх «зробили». У такому ж захваті був Янукович у 2012-13 рр., коли західні посланці приїздили до Києва і просили самодура взятися за розум. Аж поки не махнули на нього рукою…

Звісно, мене завжди цікавило, чому Януковичу і Зеленському пробачають те, за 10% від чого нас би давно оголосили паріями. Але, мабуть, з безвідповідальних і відповідальних питають по різному…

В бюджеті 2021 «забули» про промисловість і бізнес, освітян і армію, пенсіонерів і субсидії, децентралізацію і розвиток. У час пандемії проігнорована медицина. Навіть улюблені дороги отримають менше від обіцяного і запланованого. Є лише зростання фінансування на силовий блок і президентську рать.

Направду, «бюджет можливостей», але не для всіх українців, а обмеженого кола друзів Зеленського.

Радий, що Європейська Солідарність в цьому бедламі не втрачає здоровий глузд і тримає державницьку позицію.

Як, хто і за що голосував.


Елена Подгорная

Опять все носятся с бюджетом, как будто если с ним носиться, то он станет луДшее и красивее. Не станет. И денег в нём тоже больше не будет. Даже если снова какую-то кость из Европы кинут, всё равно самый величайший лидор современности всё прое*ёт. Шапито построит. На месте дома с химерами.

С этим новым бюджетом даже помереть достойно не получится. Всё через *опу. С весны 2019 года. Насмеялись уже.

Финансирование медицины не удовлетворяет даже такого тупого идиота, как министр Степанов. Он в последнее время почувствовал у ОПешечки слабину и мощно о*уел. Пустился во все тяжкие, требует денег, подговаривая депутатов на бунт.

И я его, Степанова, отлично понимаю. Денег у нас на медицину всегда выделяли на минималках, а после мировой пандемии проблемы придётся разгребать, не разгибая спины. Или не разгребать, а плюнуть слюной и заказать пару шаманов.

С модным трендом от Pfizer тоже беда. У нас не только на саму вакцину денег нет. У нас даже на холодильник для неё денег нет.

Поэтому я даже знаю, что сделает наш умный и креативный преЗедент. Он ещё больше денег выделит на дороги. Чем загонит сразу двух зайцев. Трёх. И дороги слегка асфальтом накатает, что уже реклама всегда. И денег с Укравтодором попилит. И вакцины по новым дорогам будут везти быстро, чтобы они не успели нагреться. 130 миллиардов гривен – Укравтодор за 30 лет видит такой бюджет впервые.

И вообще, дороги в стране – это самое главное. Не эпидемия. Не война. А именно дороги. На больнице, школе или армии так не попилишь денег, как на щебне.

В Пенсионном фонде у нас тоже ветер гуляет. И вот совсем неизвестно, хватит ли денег в 2021 году на пенсии? Не, судьям и прокурорам хватит, конечно. Тут никаких сомнений нет. А обычных пенсий? Которые минимальные? Вот тут не факт. 8,5 миллиардов гривен забирают в этом бюджете у Пенсионного фонда.

Да и в принципе всю социальную сферу урезали настолько, насколько только смогли и сумели.

Больше всего срезали денег у образования. Умный электорат нафиг никому не нужен. А ещё это выглядит таким мощным стёбом над учителями, которым дофига пообещали и выдали на выходе дулю. Без мака, естественно. Бо денег на мак в бюджете нету.

Развитие регионов тоже новую власть как-то не особо интересует. Финансовая децентрализация благополучно сворачивается. Из фонда регионального развития забрали 4,9 миллиарда гривен. У ОТГ забирают акциз на топливо и земельный налог от Укрзалізниці. Видимо, Сироже Лещенко на зарплату не хватает.

Короче. Социалка у нас теряет в общем больше 8 миллиардов гривен.

И только расходы на чиновников и всякую силовую внутреннюю структуру у нас динамично и стабильно растут. Парламент, Кабмин – все в плюсах. Только офис величайшего планирует скушать на 40% больше прошлого года. Велосипед как-то очень дорого нам обходится…

И вот ещё что. Мне жаль, что с ёлки сняли шляпу. Отличная была идея дизайна. И пень хорош. И украшения. И шляпа. Был хоть какой-то шанс для волшебства в этом году. Но нет.

Автор