В Дніпрі корупційний скандал навколо «Самопомочі»

Дмитро Вовнянко

Створено ініціативну групу з депутатів міської ради, громадських активістів та військовослужбовців, які, серед іншого, вимагають скликати позачергову сесію, аби звільнити секретаря міськради В’ячеслава Мішалова і голови бюджетної комісії Артема Хмельнікова. Обоє – представники дніпровської «Самопомочі».

Обидва отримали свої посаду через те, що вдало реалізували «золоту акцію» – долучилися до коаліції у міськраді, коли переговори зайшли в глухий кут.

З чого така вимога ініціативної групи? Та от бачте, 21 березня лідер «Самопомочі» Андрій Садовий, ознайомившись із публікаціями ЗМІ, направив до голови НАБУ Артема Ситника звернення з проханням перевірити інформацію про зловживання службовим становищем в особистих інтересах та інтересах членів своєї сім’ї секретарем Дніпровської міської ради В’ячеславом Мішаловим (тим самим). Зверненням не обмежилися – відомий фахівець з екстреного закриття сесій ВР Оксана Сироїд (теж з «Самопомочі») на чолі робочої групи в письмовій формі рекомендувала депутатам Дніпровського міськради В’ячеславу Мішалову й Артему Хмельнікову (теж, тому самому) добровільно скласти мандати. Крім того партія «Самопоміч» прийняла рішення про виключення Артема Хмельнікова з партії.

Слабо? Партія «Самопоміч» по суті сама заходилася тихою сапою позбавлятися власних же депутатів, та ще й сама (!) попросила НАБУ їх перевірити на корупцію! Вітаю! Підтримую! Вражений! Якщо УЖЕ, навіть до розслідування і звинувачень пішла така реакція, що нарила робоча група імені нардепа Сироїд – можна тільки уявляти.

А підстав для уяви – чимало. Про відомого дніпровського забудовника – рідного батька депутата Мішалова, ЗМІ уже писали. Не ображений виконанням тендерів за президента Януковича, він і зараз виконує чимало робіт – подейкують про 500 мільйонів бюджетних гривень. Не гірше справи йдуть і в самого депутата Мішалова – за «створення інформаційно-комунікаційний комплексу, який потрібен для досягнення європейських стандартів якості, підвищення рівня відкритості та прозорості влади» його компанії тримали з бюджету 16 мільйонів грн. Тощо й тощо.

Та одна справа – позиція партії, інша – виконання панами Мішаловим і Хмельніковим своїх посадових обов’язків. Розумієте, попри позицію своєї партії, вони продовжують працювати на своїх посадах у Дніпровській міськраді – тобто формувати бюджет і реалізовувати його виконання. А це вже якось дивно. З одного боку – їхня ж власна партія б’є на сполох. З іншої, посадовці як обіймали посади раніше – так і обіймають.

Пошуміли – і годі, виходить?

Незрозумілою на цьому тлі лишається позиція мера Дніпра, вельмишановного пана Бориса Філатова. Зазначена ініціативна група саме його просить скликати позачергову сесію, аби звільнити панів Мішалова і Хмельнікова. Воно розуміло – в одному президиумі разом сидять… Та особисто я вірю – скликає. Такого, щоби мер Садовий на своїх же депутатів накатав папір у НАБУ, Сироїд закликала їх скласти мандати, а мер Філатов відмовився скликати сесію та висловити свою чітку позицію щодо справи…

Та ні, не буває такого. Згодні?