Огляд новин за 5 квітня

Богдан Карпенко

• Зріс профіцит зведеного бюджету України у січні-лютому 2017 року порівняно з аналогічним періодом 2016 року. Так, за даними Мінфіну, у бюджеті за січень – лютий цього року доходи перевищили видатки на 17,98 млрд грн. В аналогічному періоді минулого року профіцит становив 9,87 млрд грн. Це означає, що економіка країни оздоровлюється і розпочаті Урядом реформи приносять свої результати.

• Надходження до зведеного бюджету податкових платежів за січень-березень 2017 року склали понад 159 млрд грн, митних – 70,2 млрд грн. З початку року до державного бюджету надійшло 187,7 млрд грн, що на 33,4% (на 47 млрд грн) більше, ніж у першому кварталі 2016 року. До місцевих бюджетів станом на 1 квітня перераховано 41,5 млрд грн – на 37,5% (на 11,3 млрд. грн.) більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. З початку 2017 року платникам податків відшкодовано майже 27 млрд грн податку на додану вартість, що на понад 4,7 млрд грн, або на 21,2% перевищує відповідні показники минулого року. У першому кварталі цього року до бюджету надійшло понад 38,8 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Це на понад 8,8 млрд грн, або на 29,4% більше, ніж за три перших місяці 2016 року.

• З початку 2017 року загальний обсяг заборгованості платоспроможних банків перед Національним банком за кредитами рефінансування зменшився на 7,7 млрд грн., або на 34%. Станом на 05 квітня 2017 року цей показник становив 15,2 млрд. грн.

• ДП ДГЗІФ «Укрінмаш», що входить до складу ДК “Укроборонпром”, розпочав підготовку до створення єдиного центру з кібербезпеки. В проект залучать консультантів з турецької компанії «HAVELSAN», спеціалістів НТУУ КПІ та фахівців інформаційної безпеки NATO.

• Верховна Рада ухвалила закон, який дозволить громадянам, які багато років проживають у гуртожитках, приватизувати своє житло.

• Оператор газотранспортної системи України продовжує власними силами реконструкцію магістрального трубопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород», роботи проходять на ділянці між компресорними станціями Іллінці та Бар – укладено перші десять кілометрів трубопроводу. За словами заступника директора філії БМФ «УКРГАЗПРОМБУД» Андрія Момонта, – «На сьогоднішній день зварено майже 23 кілометри газопроводу, з них 10 кілометрів укладено в траншею».

• В Україні стартував найбільший в Центральній Європі проект по вирощуванню квасолі. Ініціатором багаторічної програми вирощування та експорту квасолі (в т.ч. органічної) є хмельницька група компаній «Фруктовий світ Україна» та «Агролідер», за технічної підтримки холдингу HTI. З бразильського боку на початковій стадії проекту приймають участь компанії Sementes Alianç та Broeder Representações.

• Державний «Укргазбанк» спільно з компаніями Oxygen Group та ULF Finance почали видавати безвідсоткові кредити на покупку електромобілів. Програма передбачає термін виплати до трьох років за умови внесення передоплати в розмірі від 50%

• Флюсо-доломітний бізнес інвесткомпанії UMG, представлений Новотроїцьким рудоуправлінням (НТРУ) і Докучаєвським флюсо-доломітним комбінатом (ДФДК), в 2016 році збільшив продажі вапнякової продукції на 24,4%, до 3,4 млн тонн. Виручка без ПДВ в 2016 році досягла 658 млн грн. в порівнянні з 503 млн грн. в 2015 році.

• На підприємстві «Науково-виробничий комплекс «Іскра» (КП НВК «Іскра») успішно просувається проект зі створення нової радіолокаційної станції метрової діапазону МР-18. Високомобільний радар кругового огляду МР-18 призначений: для автоматичного виявлення, супроводу та виміру азимута, дальності і курсової швидкості повітряних об’єктів, в тому числі виконаних за технологією «Стелс»; визначення напрямків(пеленгів) на постановників активних завад; видачі інформації споживачам.

• ПАТ «Укрзалізниця» запроваджує пряме залізничне сполучення між Києвом і східним Закарпаттям. Так, з 3 травня 2017 року почне курсувати новий поїзд № 213/214 Київ – Солотвино.

• У селі Солонка Пустомитівського району поблизу Львова вирощують салат та базилік на гідропоніці під LED-освітленням.

• На Дніпропетровщині з відходів птахофабрики виробляють теплоенергію.

• На Заплазському цукровому заводі в Любашівському районі Одеської області, який в даний момент простоює, проведуть модернізацію і будуть виробляти біоетанол.

Автор