Рахункова палата почала відслідковувати видатки на боротьбу з COVID-19 (інфографіка)

Фахівці Рахункової палати вже почали відслідковувати видатки на боротьбу з COVID-19. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

«Сьогодні мільярди гривень з державного та місцевих бюджетів ідуть на боротьбу з пандемією. І головне завдання — щоб ці кошти використовувалися виключно за призначенням та допомогли країні подолати коронавірус. Питання, пов’язані з COVID-19, будуть предметом ретельного вивчення з боку Рахункової палати. Але, щоб не втрачати час, наші фахівці вже роблять все, щоб ідентифікувати можливі ризики, зокрема й неефективного використання коштів. Тому було систематизовано і візуалізовано інформацію, яка дозволяє кожному побачити, як витрачаються кошти на боротьбу з пандемією», – сказав Валерій Пацкан.

З відповідною інформацією можна ознайомитися за посиланням, розміщеним на сайті Рахункової палати. Там містяться оперативні дані про видатки, спрямовані розпорядниками та одержувачами коштів державного та місцевих бюджетів на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19.

Вже доступні дані про видатки, починаючи з березня місяця. «Фахівці Рахункової палати вибирають, систематизують та оперативно оновлюють інформацію щодо видатків. Тож щодня у вільному доступі кожен може побачити загальну суму видатків на подолання пандемії, загальну кількість операцій, а також які області найбільше закуповують необхідні засоби, які – відстають та багато іншого», – наголосив Валерій Пацкан.

Дані ґрунтуються на інформації про платіжні трансакції, проведені Державною казначейською службою України, на єдиному казначейському рахунку. За допомогою машинних алгоритмів щоденно з інформації про платіжні трансакції на єдиному казначейському рахунку, оприлюдненої на єдиному вебпортал використання публічних коштів, вибираються платіжні трансакції за даними реквізиту «Призначення платежу», в яких ідентифіковано спрямування коштів на боротьбу з COVID-19.

В наборі даних можуть бути не враховані платіжні трансакції, за даними вищевказаного реквізиту, які не можна ідентифікувати як спрямування коштів на боротьбу з коронавірусом.

Інформація отримана з відкритих джерел відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів», інших нормативно-правових актів, які регламентують функціонування єдиного вебпорталу використання публічних коштів.

Джерело