«Збережи пам’ять! Збережи правду!»: УІНП випустив ролик до 87-х роковин Голодомору (відео)

 

Новий ролик Українського інституту національної пам’яті випущений в межах інформаційної кампанії до 87-х роковин Голодомору в Україні “Збережи пам’ять! Збережи правду!”

Мета кампанії показати, що збереження пам’яті — це не абстракція, а конкретні дії, які може зробити кожен: записати спогади родичів, які були очевидцями здійснення геноциду у 1932-33 роках, знайти старі сімейні світлини чи інші артефакти того періоду (сорочки, рушники, предмети побуту, тощо). Все це, за можливості, передати у місцевий музей чи Національний музей Голодомору-геноциду. Їхні спогади, їхні світлини, ті пам’ятки минулого, що вони зберігають, зміцнюють національну пам’ять. Наше завдання зберегти та передати цю пам’ять наступним поколінням.

“Все менше і менше лишається серед нас живих свідків Голодомору. Тим більш важливо берегти пам’ять про ті часи і про ті випробування, які випали на долю українців. І не лише берегти, але і переосмислювати, передаючи ці знання наступним поколінням – чи це буде музейний артефакт, чи споглядання сімейного фото, зробленого до Голодомору, чи прививання дітям шанобливого ставлення до їжі і пояснення уроків історії. І свічка пам’яті – це той жест, який має об’єднувати українців. Такі традиції шанування жертв великих національних трагедій є у різних народів. І це справді те, що об’єднує людей у єдиний народ”, – зазначає заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

Також Інститут закликає долучитися до акції “Запали Свічку пам’яті”. 28 листопада, після 16:00 засвітити свічку і залишити її на підвіконні в пам’ять про мільйони замучених голодом українців.

Ролик розробила студія Bober Film Studio та Діана Горда.

Нагадуємо, що у межах кампанії, до 28 листопада, на офіційному сайті та в соціальних мережах Facebook, Instagram, Twitter та YouTube оприлюднюватимуться інформаційні матеріали про Голодомор. Тож слідкуйте за оновленням онлайн-ресурсів УІНП протягом тижня.

Джерело