Щодо паніки, яка начебто вбиває

Дмитро Левінський

Вбиває не паніка, а невірна модель поведінки. Як в сфері психічній, так і цілком фізичній. І це цілком ваш особистий вибір.

Геть не розумію, з якого дива треба панікувати до того моменту, як щось сталося. Як статистика і аналітика можуть доводити до істерики. Це всього лише цифри, а цифри не вбивають. Навпроти, дозволяють щось спрогнозувати та підготуватися до МОЖЛИВОГО сценарію.

Повторю тут два золотих, ні, діамантових, прислів’я: “Сподівайся на краще, але готуйся до гіршого” та “Якщо хтось обіцяє тебе вбити, краще повірити йому на слово”. Всього два прислів’я описують найкращу модель поведінки в абсолютно будь-якій незрозумілій ситуації. Стосовно пандемії також.

Багато списів було поламано з весни. І дійсно, багато паніки та істерики в постах та коментах. І що не дивно – найбільше істерію продукують не ті, хто з самого початку повірив в серйозність загрози, а саме “коронаскептики”.

І пояснення дуже просте: когнітивний дисонанс. Коли нездатність тверезо оцінити ризики та/або небажання вірити в гірше розбиваються о сувору реальність.

А реальність така, що вірус цілком реальний, вірус дійсно вбиває, а “я нікому нічого не винен ©”. А ще така, що як і передбачалося, лікувати вже майже нічим та майже ніде, а скоро буде і нема кому.

Бо хтось замість того, щоб пройти зайвих кілька кроків до мосту, вперто переходив річку вбрід біля самої таблички з написом “обережно – крокодили”, мотивуючи тим, що ніяких крокодилів не існує, і все це – світова змова, аби заморити простий нарід. Або порушення прав простого наріду на вільне пересування по річці. Сподіваюсь, що алегорія зрозуміла щодо моделі поведінки. Крокодили реальні. Якщо плавати у річці з крокодилами, тебе можуть з’їсти. Можна зменшити шанс бути з’їденим, якщо пересуватися через річку в човнику. Ще краще – піти в обхід, через міст. Так, можуть зустрітися таки крокодили, що й човен перевернуть або з річки на міст погрітися влізуть, але з меншим та ще меншим шансом.

І ще цілком очевидно, що якщо крокодилам нема чого буде їсти, вони повиздихають з голоду. І навпаки, якщо їх добре годувати, вони будуть плодитися та плодитися. Та розширяти свій ареал.
Се ля ві, мої друзі, педі грі пал.

Профілактичний відстріл крокодилів влада не робила. І травмпунктів для постраждалих не збудувала. Ну а кормили цих крокодилів ви самі, мої істеричні бубочки.
Шкода лише, що страждати тепер доводиться усім.

Автор