Покластися ми можемо лише на самих себе

Дмитро Левінський

Теперішній коронавірус за своєю фізіологією найбільш схожій на давно відомий hCOV OC43. Використовує інші рецептори для проникнення, але має інші схожі механізми та стійкість у зовнішньому середовищі. ОС43 – один з трьох поширених коронавірусів людини, що викликають застуду. Пікова захворюваність приходиться на грудень-лютий у різних видів. Саме у ОС43 – це середина-кінець січня.

Тобто цілком обґрунтованими виглядають припущення, що з nCOV-19 нас чекає приблизно теж саме. Але приймаючи до уваги довший інкубаційний період та передачу від безсимптомних носіїв, пік має зміститись на 3-4 тижні. Тобто до середини-кінця лютого.

Зараз ми маємо щотижневий приріст кількості хворих порядку 20%. І це тільки-тільки похолодало. Далі буде гірше як за рахунок погодних умов, так і за рахунок вже неконтрольованого поширення.

І ми пам’ятаємо, що в нас дуже велика чутливість тестувань – більше 30%. І вже майже в кожного є знайомі, що перехворіли або хворіють зараз, але тест не робили взагалі або робили всього 1 на всю сім’ю. Тобто реальна кількість хворих та, головне, безсимптомних носіїв може бути від п’яти до десяти разів вища. Тобто як мінімум 50-60 тисяч на день.

Покладаючись на оксфордську математичну модель, якщо нічого не робити задля профілактики, експансівне зростання буде аж до середини січня-середини лютого. А на піку може сягати більше ста тисяч лише підтверджених випадків за добу. Це за умови, що лабораторії зможуть наростити темпи тестування. Інакше це буде показник лише кількості важких випадків.

Слід також нагадати, що вірогідність зараження та важкість перебігу є дозозалежними. Тобто чим більше вірусних одиниць людина підхопить за обмежений період часу, тим вище шанс зараження та гірше прогноз щодо важкості перебігу.

Звідси випливає і стратегія захисту, така сама, як для захисту від хімічних та радіоактивних агентів – відстань, час, та екранування. А на додачу – кількість контактів поза межами сім’ї. В переводі на людську мову – контактувати з якомога меншою кількістю людей, намагатися тримати дистанцію, звести тривалість контактів до мінімуму, користуватися засобами індивідуального захисту.

Також, приймаючи до уваги повітряно-крапельний та аерозольний механізм передачі, уникати скупчень людей у закритих приміщеннях без примусової вентиляції або з замкнутими системами вентиляції (кондиціонери побутові або центральні промислові).

Щодо носіння масок, звісно, вони не являються панацеєю, але суттєво знижують шанс зараження. І, звісно, за умови, що маски носять усі та вдягають їх правильно. Тобто гірший сценарій – всі без масок. Кращій – хворий без маски, здоровий в масці. Ще кращий – хворий в масці, здоровий – без. Найкращій – обидва в масках.

Ще навесні я казав, що карантин – то єдине, що може захистити населення. Бо сподіватися на підготовку до другої хвилі з боку уряду марно. Особисто я не мав надій на якусь соціальну відповідальність населення. Що й сталося. І початок другої хвилі вклався в прогноз.

Окремо хочу черговий раз побажати найгарячіших куточків у пеклі ярим антиковідникам/антимасочникам. Вони вбили людей не менше, якщо й не більше, ніж всі наші бездарні чиновники, разом з урядом та припиздентом разом взяті. З тією різницею, що одні вбивають бездіяльністю, а інші, навпаки, своєю занадто активною шкідливою діяльністю.
І ось тепер маємо те що маємо.

В поляків зараз крутиться гарна соціальна реклама по ТБ, в ютубі та інших відеосервісах. Мов, ти весь з себе такий нонконформіст, маска порушує твої права та свободи? То можливо твоєю останньою маскою стане маска апарату штучного дихання. Тож обирай – яку маску тобі вдягнути.
А в наших реаліях буде або маска на лиці, або смерть від задухи вдома, або, у кращому випадку, у кареті швидкої. Бо всіх резервів медичної системи вистачить максимум до нового року.

Можна скільки завгодно хаяти уряд і доводити один одному, як мало б бути, і що було б правильно, але реальність така реальність. Покластися в даний ситуації ви можете лише на самих себе. А всі оті вибрики, мов, не буду я нічого робити просто наперекір уряду, – не більше ніж на зло мамі відморожу вуха.

І на останок питання до тих, в кого паніка вбиває більше, ніж вірус: тільки за вчора вірус вбив 256 людей, тільки за офіційною статистикою , а насправді в 2-3 рази більше. А скількох вбила паніка за майже 9 місяців?

Автор