Влада асфальтотерапевтів

Іван Хомяк

Безпосередній народ, або Зробимо себе разом.

Не забуваймо, що згідно з п’ятою статтею Конституції “… єдиним джерелом влади в Україні є народ”, і той самий “народ здійснює владу безпосередньо…”

Тому, перш ніж описувати ефективність асфальтотерапії при лікуванні коронавірусної інфекції, слід згадати послідовність подій. А вона така: спочатку народ обирає владу асфальтотерапевтів, потім разом із нею робить усе, щоб епідемія перетворилася на катастрофу, потім кричить “врятуйте” і шукає винних.

Із жалем мушу констатувати, що в цій спільній всенародній діяльності не розрізняю ні порохобота, ні зелебобіка, ні білого пальта. Коли ця влада обиралася, то обиралася вона зусиллями зелебобіків і білих пальт в рівній мірі. Коли влада сиділа в “Велюрах”, увесь український народ без винятку забив на протиепідемічні заходи. Це робили і оптимістичні до ідіотизму зелебобіки, і порохоботи, що розповідали, як це вигідно Зеленському, і, звичайно, білі пальта з їхнім гнилим лібералізмом.


Тепер пізно пити”Боржомі” і розповідати про закатані в асфальт медичні прилади та витратні матеріали. Ми дійсно “зробили це разом”. Коли хтось після реанімації чи кладовища розповідає, як він/хтось дотримувався маскового режиму, то мені хочеться ляпнути тапком по брехливих вустах. Ніхто й ніколи повністю не дотримувався протиепідемічних правил. Кожного дня я йшов містом 3-4 км на роботу і з роботи та не бачив більше 1-2 людей у масках. Кожного дня я їздив у маршрутці, та ніколи не було більше 20% людей із вірно одягненими масками. Тож немає чого трендіти, як ми дотримувалися режиму, а воно само прийшло.

Так, усі не помруть. Але тих 50-75 тисяч, які відправляться в світ тіней в першу хвилю, “зробили ми разом”.
До речі, про “хвилі”. Тут є певна підміна понять. Світ все ще переживає першу хвилю епідемії. Вона статистично неоднорідна, але це тільки перша хвиля. Друга хвиля з’явиться лише тоді, коли в людства виробиться колективний імунітет. Оскільки імунітет буде нетривким (від 3-4 місяців до півроку в половини населення), то лише після того, як перехворіє 2-3 млрд, піде друга хвиля. Або вірус зміниться настільки, що попередній імунітет не спрацьовуватиме. Потім ще одна, і ше, і ще… Ці хвилі будуть слабнути – еволюція вона така.

Та ми ще стикатимемося із новими вірусами і наслідки залежатимуть лише від того, наскільки ми відповідаємо епітету sapiens, наскільки будуть відповідальними політики і медіакрати (ЛСД, насамперед), скільки коштів виділятиметься в розширення “сфери знань”, і, найголовніше, наскільки глибоко виродиться постмодерне експертне середовище.