Дурне поїхало в турне

Тамара Горіха Зерня

Сьогодні перших чотири новини на президентському сайті – від і про Андрія Єрмака. Керівник ОП коментує ситуацію з короною, діяльність фракції слуг у парламенті, мінський процес та роботу ТКГ, а також зустріч Нормандської четвірки та перспективи війни на Донбасі.

Я можу помилитися, але пам’ятаю лише одного главу Адміністрації, якого було аж так видно. Це був Медведчук з його знаменитими «темниками» напередодні Помаранчевої революції. І то, тодішній його патрон Кучма не дозволяв себе затоптати під лавку, вони йшли ніздря в ніздрю за кількістю згадок у ЗМІ.

Зеленський же у нас – містер Антиректорд, як коронавірус. Принаймні, за кількістю відвислих щелеп на добу.
Ні, ми розуміємо, що Вова робить те, що він уміє. Єдину справу, якою він займався усе життя. Він гастролює.

Напередодні виборів йому розписали план гастролей, намалювали афішу, і він з впертістю тамагочі відпрацьовує намічену програму. А там хоч пожежі, хоч каміння з неба, хоч війна, хоч зовнішня політика, хоч Білорусії та Карабахи – Вова чесатиме по наперед заданому і проплаченому маршруту.

Це дійсно можна якщо не зрозуміти, то хоча би пояснити.
Але скажіть як артист артисту: ти приїжджаєш в обумовлене місто, виконуєш обов’язкові номери, готуєшся вийти на біс… Тебе не бентежить, що немає глядачів? Що до тебе не приходять люди?

У нас були президенти, які активно металися по всій країні. От Петро Олексійович, наприклад, за добу міг проводити по п’ять нарад у різних областях.

У нас були президенти, які вражали певною ексцентричністю. Згадайте Ющенка і його рекордні паломництва на Говерлу.

У нас були президенти, які тупо окучували свою соціальну базу і свій електорат – згадайте мітинги Януковича, там де йому братки руки цілували.

Але зараз у нас перший президент, який їздить і виступає виключно під брендовим мерчем своєї політичної сили, агітує виключно за одну партію і при цьому переховується від людей.

Кожна поїздка Зеленського обходиться бюджету дорожче за попередню за рахунок непомірно роздутих витрат на охорону. У Чернівцях, наприклад, доходило до курйозів. Приймаюча сторона, місцева адміністрація, не знала деталей візиту. Програма перебування Вови в області була засекречена!

Люди, які хотіли побачити і поспілкуватися із Зеленським, влаштовували засідки і пікети у місцях можливої появи, і не вгадали. Уже заднім числом виявлялося, що його хтось десь бачив. То ніби то на ранковій пробіжці помітили чувака у капюшоні та з бодігардами. То він десь на повороті мелькнув (це там, де жіночка йому щось кричала, що він брехун).

Який смисл у такому турне, коли ти за собою возиш не тільки спікерів, а і ретельно підібраних глядачів?

Який агітаційний вихлоп, який електоральний ефект?

Питання «який смисл у такому Президентові?» ми давно не задаємо. Це питання не до нас, а до решти 73%.

Автор