Петро Порошенко: Вимагаємо від влади зупинити розкрадання грошей з коронавірусного Фонду

Петро Порошенко

Із Фонду боротьби з коронавірусом не закуплено жодного апарату ШВЛ. Це — висновок Рахункової палати.

І це у той час, коли кількість інфікованих б’є рекорди щодня: 3771 хворих — це тільки за цю добу. 230 233 хворих за увесь час пандемії, більше 15 000 з яких — медики.

На початку пандемії, коли хворих було кілька людей на усю країну, «зелена» влада зірвала стоп-кран економіки, а тепер, коли кількість інфікованих зростає із шаленою швидкістю, не робить нічого.

Маємо кризу в енергетиці, падіння промисловості, падіння ВВП і кризу надходжень із митниці та податкової. Додайте до цього кризу у культурі, бо саме звідти вилучили значні кошти, коли формували Фонд боротьби із коронавірусом. А також — кризу освітньої сфери, звідки теж забрали гроші. Вилучили кошти також і з місцевих бюджетів, хоча левова частина фінансового навантаження лягає саме на них.

І сьогодні, як свідчать дані Рахункової палати, усі ці гроші чомусь витрачаються зовсім не для купівлі медичного обладнання, тестів та засобів захисту для лікарів.

Можемо зробити невтішний висновок: команда Зеленського перетворила Фонд боротьби із Covid-19 на зручний корупційний інструмент із відмивання грошей.

За таких умов лікарі змушені звертатися з проханням про допомогу до благодійників, у тому числі й до «Європейської Солідарності». 50 апаратів ШВЛ, 130 000 захисних костюмів для медиків, 10 000 захисних окулярів, 50 000 ІФА-тестів — такі проміжні результати нашої роботи у цьому напрямку. І ми, звісно, продовжимо робити усе можливе, щоб допомогти Україні та українцям вистояти.

Я особисто та Європейська Солідарність вимагаємо від правоохоронців звернути увагу на неефективне використання коштів. Також ми хочемо, щоб були терміново прийняті зміни до бюджету і розглянуте питання про страхування лікарів, на розгляді якого ми неодноразово наполягали.

І головне: ми вимагаємо від влади зупинити розкрадання Фонду по боротьбі з коронавірусом! Перестаньте наживатися на здоров’ї людей!

Автор