Чому СБУ не займається справжньою зрадою

Антон Швец

Розповім вам, що таке контррозвідувальний захист економіки від СБУ, який сьогодні нам залишили, попри обіцянки забрати економіку від СБУ та передати до Бюро економічної безпеки. Але на забрали, тому у нас все буде як і було, але додався ще один орган, що буде білєтьоріть бізнес.

Короч, колись була зустріч економічної контррозвідки (ЕК) СБУ з блогерами. Це була не дуже звична зустріч, бо СБ не дуже розуміла, що таке зустріч, і вони провели щось на кшталт презентації.

Діалогу не дуже вийшло, бо багато хто з блогерів мав власний бізнес, а декотрі навіть мали власні проблеми саме з ЕК.

Мені ця зустріч запам’яталась тим, що хтось зі співробітників СБУ використав давно забуте словосполучення “калпашить комерсав”. Я цей вираз завдяки сбушнику пригадав та тепер дуже часто використовую. Це було усе корисне, що я виніс з тієї зустрічі.

Менше з тим, розповісти я хотів про інше.

Спочатку всі блогери казали співробітникам в очі, що ЕК СБУ займається чорти чим, а не займається справжньою зрадою – Бабаков та ВС енерджи, Медведчук та його схеми, фінансування теликів з російських грошей, інвестиції російських олігархів, російські кримінальні клани і т.і.

На це співробітники ЕК відповідали, що тупо нема повноважень, там все по закону, але ж це приватний бізнес, там реєстрація через Лондон, володарі в офшорах, не наша підслідність, це політика (лол) і т.і. Короч, нічого не можуть чуваки, ось реально, тупо потрібно повноважень більше і тоді щось зможуть. Коротше, тупо з’їжджали.

Ну всі присутні виразили великі сумніви, що справа саме в повноваженнях, і дискусія пішла далі.

Але через деякий час один з працівників знову вирішив розповісти, яке в ЕК СБУ важке життя, та розповів, що під час розслідування справи навколо пожежі у дитячому таборі Вікторія вони знайшли порушення на виробництві електропроводки… І тут хтось (можливо це був і я, але я вже не пам’ятаю, хто саме) ТУПО ПЕРЕРВАВ І СПИТАВ:

– А ВИ ТУТ ВЗАГАЛІ ДО ЧОГО? Пожежу розслідує Нацполіція, пожежа виникла якщо і через проводку та кабелі, то скоріше за все не через якість проводки, а через помилки проектантів, монтажників і будівельників.

На що ЕК нам відповіла, що через пожежу можна ПРИПУСТИТИ, що проводка була неякісною. Вся. Вся вироблена цим виробником проводка взагалі.

Окей, відповіли блогери, можливо, вона була неякісною, але ви тут до чого? Це держпоживслужба, технічний нагляд, сертифіканти і, самий максимум, поліція. А ніяк не економічна контррозвідка СБУ.

На що нам сказали, що можна ПРИПУСТИТИ, що ВІРОГІДНО неякісна продукція вітчизняного виробника електропроводки МОГЛА БУТИ використана при обладнанні стратегічних об’єктів, що може бути диверсією або призвести до трагічних наслідків на стратегічних чи військових об’єктах, що їх повинні захищати наша контррозвідка і особливо її економічний блок. Ну після цього співробітники почули багато цікавого про їх повноваження, і чому вони не можуть боротися з Медведчуком. Бо якщо можна доколупатися до виробників кабелів через пожежу, то я не розумію чого стрибки напруги не призводять до обшуків в Київобленерго, наприклад. Або чому доведене штучне банкрутство ЗАлКу Дерипаскою не призводить до дій СБУ ЕК щодо НГЗ, яким володіє той самий Дерипаска.

Щоб ви розуміли, якщо і трапляються трагічні випадки с електропроводкою через її якість, то це буває дуже нечасто, це поодинокі випадки. І проблеми в такому разі є досить масовими – відмови або загоряння ізоляції дуже помітні, бо будь який виробник виробляє тисячі кілометрів проводки та кабелів. В рази частішими є випадки коли проводка горить через поганий монтаж, економію та невідповідність кабелю реальному навантаженню, порушення протипожежних правил при монтажі та інше, що знаходиться на стороні підрядників при будівництві, а не на стороні виробника. Це просто металічний дріт в пластику, що з ним може статися, як можна при виробництві налажати так, щоб тебе не впаяли тисячі твоїх клієнтів?

ЕК СБУ пофіг. Тому після пожежі ЕК СБУ трусить не Труханова, не його менеджерів із закупівель, не будівельників, не чиновників, які підписували акти та приймали табір, а ВИРОБНИКА, ЯКИЙ МІГ НАВІТЬ НЕ ЗНАТИ, ЩО ТАМ ВИКОРИСТАЛИ ЙОГО ПРОВОДКУ! І щось ЕК СБУ там в виробника знайшли, та він стопудово попав на котлету, яка переїхала в кишеню майору.

Ось чим займається ЕК СБУ.

Колпашить комерсів. А Медведчуки, Бабакови, Дерипаски – нема повноважень.

Люди, які голосують за те, щоб залишити СБУ економічні важелі, роблять це не тому, що бажають захистити нашу країну, бо ЕК СБУ нікого не захищає. Навпаки, ЕК СБУ атакує українських виробників, іноземних інвесторів та багато кого іншого.


Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді України прийняти в цілому законопроєкт про Бюро економічної безпеки

 

Тільки що наш Комітет проголосувал за те, щоб де-факто залишити економіку як підрозділ СБУ. Тобто не тільки Бюро…

Опубліковано Ярославом Железняком Понеділок, 28 вересня 2020 р.

Автор