Історія з державним коронавірусним фондом – великий корупційний роман

Кожна копійка фонду боротьби з пандемією в ПОВНОМУ обсязі має бути спрямовані виключно на боротьбу з коронавірусом і захист людей – «Європейська Солідарність»

Некомпетентна, непрофесійна влада дилетантів повністю втратила контроль за поширенням коронавірусу. Населення Китаю в 33 рази перевищує українське. Але хворих на COVID-19 у нас більше. За темпами поширення хвороби прориваємося на сумнівні антилідерські позиції не лише в Європі, а в усьому світі. Влада примудрилася майже зупинити економіку, але так і не спромоглася загальмувати поширення вірусу.

Влада повністю провалила боротьбу з коронавірусом, оскільки не спрямувала необхідні кошти на захист людей, на створення реанімаційних ліжок з усім потрібним обладнанням, на страхування життя і здоров’я медиків.

Лише за минулу добу в Україні встановлено черговий антирекорд – від коронавірусу померло 57 осіб. Всього життя втратили 2934 людини.

Одна з причин – розкрадання та використання абсолютно не за призначенням коштів Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19.  Фонд було сформовано шляхом болісного скорочення видатків на освіту, культуру, місцеве самоврядування. Але, як кажуть, «спритність рук», і жодного шахрайства.  Монобільшість, Уряд та Офіс Президента переспрямували ці кошти… на добудову доріг і святкові стрічки, які Зеленський має перерізати перед місцевими виборами.

Програму будівництва та ремонту доріг спроектувала і почала втілювати в життя команда Порошенка. Одним із головних джерел фінансування були десятки мільярдів гривень, заощаджені внаслідок боротьби з контрабандою та корупцією на митниці. Зеленський і «слуги» закатують в бетон та асфальт, не забуваючи про власні кишені, кошти, зібрані з усієї країни на боротьбу з пандемією. Більше половини фонду – 35 мільярдів гривень – витрачається втридорога на «інфраструктурні об’єкти». Вартість робіт значно перевищує показники попередніх років. Вважаємо це мародерством.

Адже з усієї країни надходять повідомлення про переповнення лікарень і неможливість госпіталізації важких хворих, відсутність у лікарнях найнеобхіднішого, відсутність доплат медикам і страхування їхнього здоров’я та численні інші проблеми. Особливо критичною є ситуація в громадах, де навіть уряд визнає високий рівень небезпеки.

Тому ми вимагаємо негайно ЗУПИНИТИ витрачання коштів Фонду боротьби з COVID-19 на будь-які цілі, не пов’язані безпосередньо з боротьбою з коронавірусом. Всі ці гроші мають витрачатися виключно на  боротьбу з коронавірусом і порятунок людей. Для цього Фонд і був створений – не для корупції, не для «відосиків» і не для будівництва доріг.

Маємо рятувати медичних працівників, які протистоять поширенню коронавірусу в Україні, застрахувати їхнє здоров’я і забезпечити лікарні усім необхідним для подолання пандемії.

«Європейська Солідарність» вимагає розслідувати усі випадки нецільового використання коштів на боротьбу з коронавірусом і притягнути винних до відповідальності.

Джерело


Ігор Артюшенко

В Запоріжжі обласний прокурор знаходиться в тяжкому стані на апараті ШВЛ, захворіли його заступники та рядові співробітники. Одна працівниця вагітна та знаходиться в лікарні з високою температурою. По суті, робота обласної прокуратури паралізована.

В декількох інших областях ситуація схожа. Нещодавно помер прокурор Хмельницької обласної прокуратури.

Це доводить те, що скільки б влада не виділяла грошей на правоохоронців, це не допоможе зупинити епідемію. Зупиняють епідемію епідеміологи та лікарі. Про яких влада згадує тільки в рекламних роликах.

В районах Запорізької області епідемія коронавірусу серед працівників швидкої допомоги – це результат того, що медичні працівники не були забезпечені необхідними засобами індивідуального захисту.

Сьогодні слуги жаліються, що не вистачає фахівців. Це і не дивно, бо навіть після обіцяного підвищення зарплата медичних працівників буде дорівнювати заробітку продавців в магазині. Крім того, за пів року можна було перекваліфікувати спеціалістів суміжних медичних спеціальностей та отримати необхідну кількість спеціалістів, але медичні інститути та університети відправили на карантин.

Щоб підготуватися до другої хвилі необхідно було працювати, а не жалітися на попередників та медичну реформу.

Історія з державним коронавірусним фондом — великий корупційний роман. Гроші витрачалися на все, що завгодно, але не на медицину. Про те, що з цього фонду не куплено жодного апарату ШВЛ знають, мабуть, всі. Лікарні забезпечували волонтери. Дійшло навіть до того, що сам Зеленський, коли відвідував Хмельницьку обласну інфекційну лікарню, був одягнений в костюм, який безкоштовно був наданий благодійним фондом Петра Порошенка.

Попереду осінь. Очікується епідемія грипу та друга хвиля коронавірусу. Кожен день сьогодні — збережені, або втрачені життя завтра. Наприклад, Зеленський обіцяв українську вакцину від коронаінфекції, але лікарні не будуть забезпеченими вакцинами від грипу, бо гроші на них не виділені та не резервовані. А захворіти можна одночасно і на коронавірус, і на грип. І саме про це необхідно сьогодні говорити.

Маємо рятувати медичних працівників, які протистоять поширенню коронавірусу в Україні, застрахувати їхнє здоров’я і забезпечити лікарні усім необхідним для подолання пандемії.

«Європейська Солідарність» вимагає розслідувати усі випадки нецільового використання коштів на боротьбу з коронавірусом і притягнути винних до відповідальності, припинити передвиборчий карнавал та почати працювати.


Ірина Геращенко

Сьогодні, перебуваючи з Mariya Ionova в Київській лікарні швидкої допомоги, ми згадували страшний лютий 14-го, коли ми з колегами чергували, аби не дати міліції вивезти у відділки поранених майданівців. Тут працює чудовий і високопрофесійний колектив. Подякували їм за боротьбу за здоров’я нашого Володі Балуха.

Користуючись нагодою, обговорили з керівництвом ЛШД проблему лікування хворих на COVID. З березня цей медзаклад приймає всіх ургентних хворих, які потребують термінових операцій, з інфарктом, апендицитом і паралельно з підозрою на коронавірус. За цей час більше 50 інфікованих було прооперовано. Й 107 працівників-медиків – медсестри, санітарки – були інфіковані. Жоден! не отримав страховку! А доплати виплатили лише за березень! Немає швидких тестів, які необхідно робити тим, кого готують до операції, та в кого паралельно є симптоматика коронавірусу, а чекати два дні результатів звичайного тесту – це наражати на небезпеку інших хворих.

Ми шоковані почутим. Наголошую, мова йде про центральну столичну лікарню. Київська влада і благодійники, зокрема, Фонд Порошенка, під час епідемії допомагали медзакладу, зокрема, ремонтом ШВЛ і захисними костюмами. А от НСЗ (Національна служба здоров’я України – ред.) і центральна влада провалили іспит на боротьбу з COVID і захист медиків.

Готуємо запити до уряду, лікарі мають отримати обіцяне фінансування!

Автор