Зради і перемоги тижня. 28 серпня – 3 вересня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 28 серпня – 3 вересня 2020 р.

ЗРАДА

Конституційний суд визнав неконституційним указ президента про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро. В Офісі президента Володимира Зеленського рішення Конституційного суду назвали результатом “непродуманої політики” попередньої влади.

Перший заступник голови української делегації у ТКГ Вітольд Фокін заявив, що «і з тієї, і з тієї сторони було скоєно багато злочинів… моя позиція – потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, вирішити питання особливого статусу окремих районів, а краще – всього Донбасу». Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав ці висловлювання «провокативними» і такими, що не відповідають національним інтересам.

Вища рада правосуддя відмовилася відсторонити голову Окружного адмінсуду Києва Павла Вовка, оскільки прокуратура не довела, що вручила підозру належним чином.

Президент Володимир Зеленський нагородив Орденом «За заслуги» 2 ступеня Олександра Мамасуєва – він є митрополитом Федором у Мукачеві і Ужгороді Російської православної церкви в Україні. Мамасуєв координує діяльність так званих «русинських сєпаратистів», зокрема у його структурі працює так званий «отець» Дмітрій Сідор. Сідор засуджений у 2012 році за сепаратизм і очолює екстремістську і сепаратистську організацію «Сьойм подкарпатскіх русінов», фінансованованої урядовим благодійним фондом Російської Федерації «Русскій мір».

Фракція партії «Слуга народу» виключила зі своїх лав народного депутата Гео Лероса, який у березні опублікував скандальні «плівки Єрмака».

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення позбавила “Прямий FM” ліцензії на мовлення. Генеральний продюсер телеканалу «Прямий» Світлана Орловська заявила про системний тиск на канал.

Євросоюз, ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної ради та Банкової через проблеми у проєкті рішення про відбір кадрів для САП. Водночас журналісти сфотографували переписку нардепів «Слуги народу» де ідеться що шахрайство з призначенням голови САП може вартувати Україні безвізу.

ПЕРЕМОГА

Україна піднялася у рейтингу Ради Європи щодо боротьби з терроризмом. У Раді Європи позитивно оцінили зусилля України у боротьбі з відмиванням грошей, отриманих протиправним шляхом, включаючи протидію фінансуванню тероризму.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна поставила на паузу всі контакти з Білоруссю на дипломатичному рівні.

У місті Люботин Харківської області правоохоронці знайшли схрон з боєприпасами, серед яких тротилові шашки, майже 62 тисячі патронів різного калібру та безліч допоміжних військових засобів.

Одеський окружний адміністративний суд задовольнив позов заступника прокурора Одеської області та визнав нечинним рішення Одеської міської ради про надання російській мові у місті статусу регіональної.

Житомирський бронетанковий завод відправив Збройним силам України партію бойових машин піхоти – більше двох десятків БМП-1 та близько десятка БМП-2. Військову техніку було відремонтовано в рамках державного оборонного замовлення 2020 року.

Державний концерн “Укроборонпром” завершив програму імпортозаміщення осколково-фугасного високоточного боєприпасу “Квітник”. Оновлений боєприпас з покращеними характеристиками, які відповідають стандартам НАТО, отримав назву “Барвінок”.

В Україні стартував проєкт до Дня пам’яті захисників України, в якому через мистецтво фотографії та авторських художніх текстів українських інтелектуалів, письменників та журналістів розповідаються історії українських військових, учасників російсько-української війни.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор