Світ 2 березня. Результати дня

Iliya Kousa

Звільнення Пальміри у Сирії, скандал із новим генпрокурором США, виправдання Мубарака в Єгипті, перший за 30 років прем’єр у Судані, операція «Валькірія» в Колумбії, російсько-курдська домовленість в Сирії та багато іншого.

Африка:

– П’ятеро співробітників танталітової шахти були викрадені бойовиками на сході Демократичної Республіки Конго.

– Південна Африка депортувала близько сотні мігрантів з Нігерії на тлі заворушень, які спалахнули в Йоханнесбурзі. Там люди вийшли на мітинг, вимагаючи депортації нігерійських робітників. Вони звинувачували їх у тому, що ті буцімто відбирають роботу в громадян ПАР. Нігерія звинуватила ПАР у расизмі.

– Вищий апеляційний суд в Єгипті виправдав екс-президента Хосні Мубарака у справі про вбивство демонстрантів під час протестів 2011 року. Суддя визнав невинуватим екс-президента та відхилив клопотання адвокатів родин загиблих щодо розгляду адміністративних позовів проти Мубарака. У 2012 році екс-президент отримав довічне ув’язнення, однак у 2014 році зумів його оскаржити. Рішення цього суду – остаточне. Хосні Мубарака займав посаду президента Єгипту з 1981 по 2011 роки. Він був змушений піти у відставку на тлі масових протестів.

– У Судані вперше за останні 30 років призначений прем’єр-міністр країни. Рішення про відновлення посади прем’єра ухвалив президент Судану Омар Аль-Башир. Раніше, обидві посади він поєднував у собі. Новим прем’єром стане віце-президент та соратник глави держави – Бакрі Хасан Салех.

Америка:

– У США спалахнув скандал за участі нового генпрокурора Джеффа Сешнса. Його підозрюють у зв’язках з російськими чиновниками. Сешнс заявив, що зустрічався із російським послом Сергієм Кисляком у липні та вересні 2016 року під час передвиборної кампанії Дональда Трампа. Втім, під час слухань у Сенаті, який схвалив його кандидатуру, він не вказав інформації про свої розмови з росіянами. У зв’язку з цим, демократи звинуватили Сешнса у брехні та вимагають його відставки. Кілька впливових республіканців також виступили за розслідування. Втім, спікер Палати представників США Пол Райан заявив, що не бачить проблем у ситуації із генпрокурором.

– У Колумбії поліція нейтралізувала злочинну мережу наркоторговців, які переправляли наркотики до Мексики. Затримання злочинців відбулося в межах операції «Валькірія». Це один з найсильніших ударів по наркотрафіку в Колумбії за останні роки. Операцію провели за участі Збройних сил. 12 членів наркокартелів «Сіналоа» та «Халіско» були затримані. Поліція прикрила кілька маршрутів, якими наркотики постачали у Мексику, США, Гватемалу та Еквадор.

– Сенат США схвалив кандидатуру нейрохірурга Бена Карсона на посаду нового міністра житлового господарства США.

– Влада Болівії викликала посла Франції в республіці та висловила йому протест у зв’язку з виходом комп’ютерної гри французької компанії «Ubisoft», в якій Болівія представлена як «країна, в якій процвітає наркоторгівля». Мова йде про відеогру «Tom Clancy’s Recon: Wildlands», по сюжету якої Болівію захоплюють наркокартелі.

Азія:

– Малайзійська поліція розпочала розслідування проти одного з співробітників посольства КНДР в країні у справі про вбивство Кім Чен Нама – брата лідера КНДР Кім Чен Ина.

Європа:

– Антикорупційний фонд російського опозиціонера Олексія Навального опублікував звіт про багатомільярдні статки та маєтки прем’єр-міністра РФ Дмитра Медведєва.

– Кандидат у президенти Франції Еммануель Макрон пообіцяв скоротити кількість депутатів та сенаторів у парламенті країни та «покінчити з кумівством».

– Швеція повернула обов’язковий військовий призов через загрозу з боку Росії. З 1 січня 2018 року на службу призвуть близько 4 тисяч юнаків та дівчат. Раніше, у Швеції був обов’язковий призов чоловіків до 2010 року. У 2014 році, через агресію Росії в Україні, Швеція, Данія, Фінляндія, Норвегія та Ісландія підписали спільний договір про посилення свого оборонного потенціалу та військової співпраці для стримування РФ.

– Заступник голови передвиборного штабу кандидата у президенти Франції Франсуа Фійона – Себастіан Лекорню – подав у відставку на тлі корупційного скандалу за участі Фійона. Також, з команди кандидата пішли впливові парламентарі Бенуа Аппарю та Едуар Філіп, а також сенатор Крістоф Бешю.

– У Німеччині поліція затримала двох вихідців з Сирії за підозрою у зв’язках з терористами «Фронту Аль-Нусра». Прокуратура вважає, що у 2013 році ці двоє створили власний батальйон «Аль-Нусри» на території Сирії, а згодом втекли з країни як біженці.

– В Австрії суд визнав винним у груповому зґвалтуванні вісьмох біженців з Іраку. Вони отримали терміни ув’язнення від 8 до 13 років. Інцидент стався у новорічну ніч у Відні. Восьмеро іракців викрали 28-річну туристку з центра Відня та зґвалтували її у квартирі. Вона отримала компенсацію у 25 тисяч євро. Вона й досі страждає від посттравматичного шоку.

Близький Схід:

– Росія, Сирія та курдський рух на півночі домовилися про передачу частини території на північному сході провінції Алеппо під контроль сирійської армії. Курди передадуть населені пункти вздовж лінії зіткнення з турецькими військами західніше міста Манбідж під контроль урядових сил. Таким чином, сформується буферна зона, відповідальною за яку буде Росія. Це суттєво ускладнить турецькій армії спроби прорватися до міста Манбідж. Оскільки в цьому випадку, вони будуть змушені воювати з сирійськими військами та вступити у конфлікт з РФ.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» стародавнє місто Пальміра. Урядові війська увійшли до міста із заходу та півночі та захопили його історичну частину. Терористи «Ісламської держави» відступили, залишивши сотні розтяжок та мін, та подалися у гори. Друга битва за Пальміру тривала три місяці.

– Терористична організація «Аль-Каїда» визнала загибель одного зі своїх лідерів – «другої людини в ієрархії» – Абу Хейра Аль-Масрі. Він був убитий ударом американського БПЛА в провінції Ідліб у Сирії.

– Сирійська армія звільнила ще 7 населених пунктів від терористів «Ісламської держави» на сході провінції Алеппо.


На фото: Пальмірська цитадель, звільнена від терористів «Ісламської держави», березень 2017

Автор