ГО Справа Громад: Ніхто не має монополії на свято Незалежності

ГО Справа Громад

Ми глибоко переконані, що такі заходи, як Марш у День Незалежності України, повинні об’єднувати, а не роз’єднувати українців. Саме так все і було до вечора 25 серпня.

Однак, не всі змогли утриматися від емоційних та необдуманих заяв. Усе це переросло у ґвалт, де згадувалися імена, організації, було багато звинувачень, емоційних заяв і навіть образ.

Ми готові знову окреслити нашу позицію, яка не змінювалася впродовж підготовки до Маршу, і прояснити декотрі моменти, які мимоволі чи зумисно були спотворені в процесі обговорення у мережах.

1. Ми вважаємо, що Марш у День Незалежності належить тим, хто захищав Незалежність України, забезпечував цей захист, та усім громадянам України, які вважають Незалежність основою нашої державності.

2. Ми вважаємо, що жодна організація, чи то ветеранська, чи політична, не має монополії на це свято та не володіє правом вирішувати, кому бути присутнім, а кому – ні. Саме тому ми нікому не висували жодних вимог і вважаємо «перепусткою» у військові коробки Маршу на День Незалежності виключно сам факт захисту Незалежності зі зброєю в руках. Також ми виступили ініціаторами формування «цивільної» колони, бо це свято усіх свідомих і патріотичних громадян.

3. Ми не вважаємо формат «без політики» правильним для такої події, як Марш у День Незалежності, бо це веде до послаблення впливу найбільш активної частини суспільства на непросту ситуацію в країні, адже захист Незалежності та державного суверенітету – це політика тих громадян, які беруть участь у Марші.
Але ми погодилися виконати усі умови наших співорганізаторів і чітко дотрималися взятих на себе зобов’язань. Наприклад, ми не використовували політичну символіку.
Але ми ніколи не погоджувалися з обмеженням чиїхось прав бути присутнім на Марші у якості учасника. До того ж ніколи не давали обіцянок, що там не буде Петра Олексійовича Порошенка. Ба більше, на питання щодо можливої участі-неучасті п’ятого Президента ми відповідали, що не вважаємо можливим обмежувати його конституційні права на участь у загальногромадських акціях. Також не допускаємо навіть можливості обговорювати таке щодо п’ятого Президента, Верховного Головнокомандувача та одного з найбільших волонтерів України.

4. Ми ніколи не намагалися «очолити Марш». Про що говорили і до, і після вкидів різноманітних фейків у деяких ЗМІ.
Ми свідомо пішли останніми, щоб уникнути щонайменших спекуляцій на тему нашого «переважання». Генерал Забродський очолив нашу «коробку» разом з іншими учасниками війни з Росією. Про це ми повідомили заздалегідь. А родина Порошенка приєдналася до нашої коробки на Хрещатику на підставі таких самих конституційних прав, як і в усіх учасників Маршу.

5. Ми нагадуємо усім громадським організаціям та політичним силам – цілковита більшість ветеранів та громадян, які прийшли на Марш, не є чиїмись «прихильниками» і, тим більше, чиєюсь «політичною власністю». Вони мають незаперечне право брати участь у Марші та вибирати, з ким іти в одній коробці, лише на підставі власних переконань та симпатій. Будь-яка спроба «привласнити» право керувати цими людьми суперечить самій суті Незалежності.

Ми хочемо зазначити, що ГО «Справа Громад» і ветеранська спільнота ЄС категорично проти будь-яких дій і заяв, що ведуть до розколу ветеранського братерства і патріотичного руху в Україні.

Ми проти переслідувань, цькування і образ будь-кого з ветеранської спільноти, які б заяви (навіть помилкові) вони не робили, яких би думок не дотримувалися, і наскільки б вони не йшли в розріз з нашими особистими думками.

Ми закликаємо всіх вгамуватися, обнулити власні образи та амбіції, припинити взаємні образи і «дружній вогонь» і пригадати, хто ми і що для нас є головним. Ми активні і свідомі громадяни України, найважливіше для нас – захист і збереження України в один із найскладніших періодів в історії: в умовах війни, яка триває.

Зі свого боку ми зробимо усе від нас залежне для збереження позитивної взаємодії, конструктивності та злагоди з усіма патріотичними силами України.

Слава Україні!

Автор