Петро Порошенко – гість телемарафону трьох українських телеканалів до Дня Незалежності (відео)

 

Замість виконання Росією Мінських угод, влада бере на Україну нові зобов’язання – Порошенко

Перед виборами на Донбасі Росія зобов’язана віддати контроль над кордоном, але на перехідному етапі не Україні, а ОБСЄ.

Про це нагадав п’ятий президент України, лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко в ефірі “Прямого”.

“… Олексій Резніков у складі команди Тристоронньої контактної групи є компетентною людиною. Дуже небезпечно, коли його голос просто не чути. Виходить людина і каже: слухайте, в Мінських домовленостях сказано про те, що кордон переходить під контроль тільки в перший день виборів. А до цього ми вибори починаємо організовувати без контролю кордону? Друзі, а може, ви почитаєте Мінські домовленості? Бо Мінські домовленості – це не лише від 12 лютого. Мінські домовленості – це і 19 вересня, і 5 вересня. І там написано, що Росія зобов’язана передати контроль над кордоном, але на перехідному етапі не Україні, а ОБСЄ. Більше того, ми зробили вже кроки, коли українські митні пости, прикордонні пости мають стояти на кожному пропускному пункті. І треба тільки вимагати в Росії виконати ці домовленості”, – сказав він.

“Вони заплющують на це очі і замість того, щоб забезпечити виконання Росією взятих на себе зобов’язань, вони беруть на Україну нові зобов’язання – нові зобов’язання у вигляді “формули Штайнмаєра”. І нам дуже великою кров’ю довелося додати в грудні місяці, щоб зупинити це божевілля. І вони все одно взяли на себе зобов’язання”, – додав Порошенко.

“Зараз вони кажуть: ні, почекайте, ми ще будемо організовувати вибори на окупованих територіях. Які? Хто ці вибори збирається організовувати і виконувати? Написано: вибори виключно по українському законодавству і виключно які відповідають стандартам ОБСЄ. Не може бути по стандартах ОБСЄ виборів на окупованих територіях за присутності окупаційних військ. Не може! Не може бути виборів, коли українські політичні сили, українські ЗМІ, українські органи влади, українська ЦВК не забезпечують захист вільного волевиявлення громадян. Читайте матеріальну частину. Замість цього вони пішли шукати миру в очах Путіна. Хочу розчарувати: ніякого миру в очах Путіна ви не побачите. Ви побачите ненависть до України, ви побачите бажання війни, бо він так бачить можливість захистити національні інтереси України”, – наголосив п’ятий президент.

Джерело

 

Порошенко: Українці продемонстрували, що парад на День Незалежності буде – з владою чи без

Українці, які вийшли 24 серпня на ходу у Києві, продемонстрували, що парад на День Незалежності України буде – з владою чи без.

Про це в ефірі “Прямого” заявив п’ятий президент України і лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко.

“Хочу наголосити – парад буде! З вами, владо, чи без вас. Сьогодні ми це продемонстрували. Хтось сказав, що був дуже велелюдний парад минулого року. Це була ініціатива ветеранів. Тільки минулого року на параді було до 50 тисяч, а цього року – до 100 тисяч. Не намагайтеся з цим гратися. Сьогодні сльози на очах були: не просто кількість людей, які прийшли взяти участь в параді, а як люди на вулицях сприймали тих, хто йшов у парадному строю. Це просто характеристика зрілості української нації, зрілості українського народу, відмінності українців від багатьох інших народів колишнього СРСР і СНД. Ми – інші. Ми – європейські”, – сказав Порошенко.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пояснив, чому цього року в Україні на День Незалежності не провели парад.

“Танки, бронетранспортери, літаки – це не атракціон для киян та гостей столиці в країні, яка захищає свій суверенітет зі зброєю в руках. Техніка має бути не в мирному Києві, а на передовій – там, де вона зараз потрібна, і тільки так і має бути, якщо ми поважаємо власну армію”, – заявив він.

Крім того, Зеленський виклав свого бачення того, що таке Україна: “Львівська площа ринок і харківська площа Свободи, Дерибасівська в Одесі, Яворницького в Дніпрі, Артема у Харкові, набережна у Ялті – це все Україна…полтавські галушки, гуцульський банош, закарпатський бограч, одеський форшмак, львівський сирник та луганський шахтарський торт – це все Україна”.

П’ятий президент України, лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко зазначив, що Зеленський дозволяє собі називати військовий парад атракціоном, тому що не розуміє його значення ні для військових, ні для суспільства в цілому.

Джерело

 

Українці не дадуть некомпетентній владі здати національні інтереси – Порошенко

Сто тисяч людей, які сьогодні вийшли на святкування Дня Незалежності, волонтерів і добровольців, мають стати своєрідним щепленням від здачі національних інтересів некомпетентною владою і потужним меседжем росіянам: “тут ви нікого не обдурите”.

Про це в ефірі “Прямого” заявив п’ятий президент України і лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко.

“Я постійно наголошував: ключі від миру знаходяться не в Україні, не у Вашингтоні, не в Брюсселі, а ключі від миру знаходяться в руках однієї людини. Ім’я цієї людини – Путін. І заставити його можна тільки через механізм санкцій, через механізм міжнародної коаліції, які ми побудували, а ви руйнуєте. І на сьогодні, якщо прийти і знову почати обговорювати невиконання Росією підписаних зобов’язань, а брати на Україну… Давайте, у нас будуть в Москві ці терористи підписувати постанови і закони Верховної Ради України. Ви про що? І ці пропозиції вже надійшли до Верховної Ради. Ви про що? І ви виберете той варіант, який вам буде потрібен: або зрада, або некомпетентність”, – сказав Порошенко.

Він зауважив, що ні один, ні другий варіанти не є прийнятними.

“Full stop”. Крапка. І ні в якому разі ми не дамо здати державні інтереси. І так, як 20 тисяч людей вийшли тоді у грудні місяці, щоб зупинити капітуляцію, 100 тисяч людей сьогодні вийшли на святкування Дня Незалежності, волонтерів і добровольців, – це має бути таким щепленням від здачі національних інтересів некомпетентною владою і потужним меседжем росіянам: тут ви нікого не обдурите. Україна – це демократична країна, яка здатна себе захистити. Крапка”, – наголосив Порошенко.

Джерело

 

Відбувається повзуча анексія Білорусі з боку Росії – Порошенко

Чинна українська влада не має права мовчати про ситуацію у Білорусі.

Про це п’ятий президент України, лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко в ефірі “Прямого”.

“Наша позиція. Ми за те, щоб Білорусь зберегла свою незалежність і свій суверенітет. І мовчати тут не можна – хочеш ти псувати стосунки чи не хочеш ти псувати стосунки. Бо я боровся за європеїзацію Білорусі. І зараз можу публічно про це заявити. Я говорив з європейськими лідерами про те, щоб з Білорусі пом’якшили санкції як мотивацію для того, щоб Білорусь провела демократичні вибори. І це було зроблено. Я звернувся з проханням, щоб переговори у форматі Тристоронньої контактної групи проводилися в Мінську. Бо була величезна кількість варіантів: починаючи від Астани, де пропонував Назарбаєв, і закінчуючи іншими. Я сказав: ні, Білорусь”, – розповів Порошенко.

“Але зараз, коли волевиявлення не відповідає [заявленим результатам], я сказав дуже м’яку фразу. Я не казав, хто має бути президентом: чи Тихановська виграла, чи Лукашенко. Я сказав: “Друзі, ще раз оголосіть через місяць нові вибори, нехай там беруть участь ті, хто вважає за потрібне, запросіть ОБСЄ, визначте правила, визначте міжнародних спостерігачів Ради Європи, міжнародних спостерігачів Європарламенту. Світ буде довіряти результатам. Збережіть і захистіть білоруську незалежність. А в іншому випадку – Росія окупує”. Що зараз відбувається? Зараз відбувається повзуча анексія з боку Росії”, – переконаний він.

“І хто цьому може перешкодити? Білоруський народ. І те, що 200-300 тисяч по всій країні, не боячись звірячого нападу ОМОНу, абсолютно божевільних дій силовиків, люди вийшли на вулицю і захищають демократію, – хочу наголосити: кожен білорус це робить, в тому числі, у національних інтересах України. Бо в наших інтересах – суверенна, незалежна, бажано європейська, але точно демократична держава. І куди рухатися – в Росію чи в Європу – це вибір білоруського народу. І нікого більше”, – додав Порошенко.

Джерело

 

Україна вже під другою хвилею пандемії, бо некомпетентна влада нічого не робить, щоб її захистити – Порошенко

В Україні вже розпочалася друга хвиля захворювань на коронавірусну хворобу, бо чинна влада нічого не робить для того, щоб захистити країну від пандемії.

Про це в ефірі “Прямого” заявив п’ятий президент України і лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко.

“Подивіться, у нас зараз тема коронавірусу нібито відійшла на другий план. Люди вже звикли жити в умовах пандемії. І це надзвичайно небезпечно, бо держава нічого не робить для того, щоб захистити країну від пандемії. І Україна вийшла вже на третє місце в Європі за кількістю нових захворювань. Третє місце в Європі! Сьогодні в значній кількості областей не вистачає ліжок в реанімаційних відділеннях, де приймають важких хворих. І просто про це незручно казати. А чому ж ліжок нема, коли ми виділили 60 мільярдів гривень? Вони пішли не туди. А куди вони пішли? А вони пішли на будівництво доріг. Яке, до біса, відношення має будівництво доріг до боротьби з коронавірусом? Бо вони так запускають економіку”, – сказав Порошенко.

Він зауважив, що запуск економіки у всьому світі підтримується допомогою тим, хто постраждав.

“Хто постраждав? Суб’єкти малого та середнього бізнесу. Люди, які тримають крамницю, готель, кафе, ресторан. І із-за карантину, який прийняли, у людей просто немає попиту. Скажіть, будь ласка, чому у квітні місяці, коли ми мали 200 захворювань на добу, ми ввели жорсткий карантин, а зараз, коли ми маємо 2000 захворювань на добу, ми кажемо, що карантин не потрібен? Це означає одне: вони брешуть, вони некомпетентні, їх кроки є надзвичайно небезпечними для країни. Нам кажуть: а що буде восени, коли буде друга хвиля? Друзі, яка друга хвиля? У нас 2000 захворювань на добу – третє місце в Європі. Ми давно вже під другою хвилею. Що треба робити? Об’єднатися і вирішувати проблему”, – додав Порошенко.

Джерело

 

Якщо ви любите Україну, дивіться патріотичні канали – Порошенко

Патріотично налаштовані громадяни мають дивитись патріотичні канали і не бути байдужими, коли хтось намагається обмежити чи заблокувати їхню роботу.

Про це нагадав п’ятий президент України, лідер “Європейської Солідарності” Петро Порошенко в ефірі “Прямого”.

“Це може виглядати як реклама “Прямого” каналу, але якщо ви любите Україну… – дивіться “Прямий” канал, дивіться “5 канал”, дивіться “Еспресо”, дивіться всі патріотичні канали, де ви не будете бачити фейків, російської п’ятої колони. Дуже важливо, щоб це були різні точки зору, різні думки, але точно, щоб ця позиція була проукраїнською”, – підкреслив Порошенко.

І друга позиція – не залишайтесь байдужими. Бо перше, що робить диктатор в Росії, в інших режимах – він намагається вишикувати засоби масової інформації. Він намагається, щоб десь з-за меж робити тиск на журналістів. І байдуже, що це стане просто беззмістовним, особливо в умовах інтернету. Бо дуже розраховували в Білорусі, що контрольоване телебачення зупинить будь-які акції протесту. Але люди просто почали дивитися YouTube”, – нагадав він.

Порошенко також нагадав, що влада чинить тиск на “Прямий”.

“І це не жарти, і це не те, що можна легко пережити. Обшуки на “Прямому”, спроба накласти арешт на “Прямому”, спеціальне заняття колишнього заступника Адміністрації президента Януковича “Прямим” каналом дуже небезпечні для демократії в державі. Мова не йде про вашу долю, долю каналу або долю журналістів. І єдине, що я можу сказати: ніколи за всю історію України їм це не вдалося”, – запевнив п’ятий президент.

“Я можу навести приклади “5 каналу”. Я був першим, хто підписав основні засади редакційної політики в далекому 2003 році. І одразу ж після цього в 2004 році ми почали отримувати рішення адміністративних судів про позбавлення ліцензій і про закриття каналу. Хто захистив канал? Порошенко? Ні. Журналісти? Так. Бо ви перейшли на голодування тоді. Але захистили канал глядачі”, – розповів він.

“Глядачі “Прямого” каналу, глядачі “5 каналу”, глядачі “Еспресо”, глядачі всіх незалежних каналів – ми разом маємо захистити демократію і свободу слова в країні. Бо це і є європейськість, це і є цивілізованість, це і є та свобода… І під час святкування Дня Незалежності я хочу про це окремо наголосити. І сьогодні це, до речі, було в заяві “Першого грудня”: свобода – це як повітря для українців, це як кисень, українці без свободи жити не можуть. Дуже гарні слова. Ми приєдналися сьогодні до заяви “Першого грудня”. І символом та індикатором цієї свободи є свобода засобів масової інформації”, – додав лідер “ЄС”.

Джерело

Автор