Рахункова палата зробила належну оцінку уряду Зеленського

Команда “ЗеФакти” про оцінку Рахунковою палатою роботи уряду і виконання держбюджету.

Вчора Рахункова палата опублікувала результати вивчення роботи Уряду за перше півріччя.

Так, за результатами оцінки, Рахункова звернула увагу на неналежне виконання плану видатків загального фонду державного бюджету. Урядом не забезпечено виконання видатків на 51 млрд грн (9,5% від плану). Така ситуація склалась у зв’язку із недодержанням відповідними міністерствами вимог Бюджетного кодексу щодо термінів затвердження паспортів бюджетних програм, економії видатків на обслуговування державного боргу і незавершенням процедур закупівель.

Також Рахункова акцентує увагу на неналежне макроекономічне прогнозування з боку уряду: «Валерій Пацкан зазначив, що план доходів у I півріччі не виконано на 38 млрд грн, або 7,8%. При цьому вкотре доводиться говорити про негативний вплив низької якості прогнозу макроекономічних показників».

Зокрема, мова йде про прогнозування:

  • обмінного курсу долара – прогноз середнього обмінного курсу гривні з 27 до 30 грн за дол. США. Фактично у січні-червні середній обмінний курс становив 25,98 грн за дол. США, тобто на 13,4% менше прогнозного;
  • скорочення імпорту товарів і послуг на 10%. Фактично у I півріччі імпорт зменшився на 19,7%, або майже вдвічі більше прогнозного.

Враховуючи тільки ці помилки у прогнозуванні, бюджетом недоотримано близько 40 млрд грн.

Рахункова також вказує на відхилення від прогнозних показників зменшення реального ВВП і зростання цін, що також негативно вплинуло на виконання плану доходів.

Тому реальні розміри шкоди завданої урядом державному бюджету та як наслідок економіці України вирахувати неможливо.

Крім того, загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу у I півріччі збільшився на 13,6% – до 2,3 трлн грн. При цьому 60% суми зростання відбулося внаслідок девальвації з початку року гривні до іноземних валют.

Коментуючи надходження від державних запозичень, Рахункова палата зауважила, що вони становили 263 млрд грн, або третину надходжень державного бюджету. При цьому суттєвими є ризики неотримання на прийнятних умовах запланованих на 2020 рік зовнішніх запозичень і заміщення їх внутрішніми.

Отже, поки ми всі спостерігаємо за політичною кризою в сусідній Білорусі, ми втрачаємо власну країну завдяки бездарній роботі непрофесійного уряду Зеленського, а відтак і самого Президента, адже він несе особисту відповідальність за свою команду.

Автор