Зради і перемоги тижня. 3 – 9 липня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 3 – 9 липня 2020 р.

ЗРАДА

У Командуванні Повітряних сил ЗСУ заявили, що слідчі Державного бюро розслідувань у трьох зенітних ракетних бригадах провели обшуки та вилучили обладнання. За фактом вилучення військових приладів із частин Повітряних сил Збройних сил України у Державному бюро розслідувань розпочали службове розслідування. Вилучені військові прилади (клістрони) повернули у військові частини.

Президент Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким посилюється покарання за водіння в нетверезому стані, але скасовується кримінальна відповідальність за такий вчинок.

В аеропорту Афін затримали 17 громадян України, які прилетіли до Греції з Києва, через заборону на в’їзд до Євросоюзу громадянам третіх країн. Після прибуття під час паспортного контролю 17 громадянам України було відмовлено у в’їзді в країну і затримано. Серед затриманих – 15 дорослих і двоє дітей 8 та 9 років. Пасажирів, у тому числі дітей, відвезли до поліцейського відділку на території аеропорту і розмістили в камерах.

В парку Шевченка почалася акція на підтримку добровольця та музиканта Андрія Антоненка, бойової медичної сестри Яни Дугарь та волонтерки Юлії Кузьменко. Київський апеляційний суд 9 липня переніс засідання за апеляційною скаргою на ухвалу Печерського райсуду щодо фігуранта справи Шеремета Андрія Антоненка.

За перше півріччя 2020 року в Україні зафіксовано 112 випадків порушень свободи слова. З них 86 стосувалися фізичної агресії проти журналістів.

На Луганщині спалахнули масштабні пожежі. В результаті пожежі загинули п’ять осіб. Авіація не могла бути залучена до гасіння лісових пожеж у Луганській області, оскільки російські найманці з непідконтрольних уряду окремих районів не гарантували безпеки польотів. Поліція розглядає три версії причин.

ПЕРЕМОГА

Динаміка перебігу пандемії COVID-19 в Україні стабілізується. Про це на традиційній селекторній нараді повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

У Запоріжжі Служба безпеки викрила сепаратистів, які агітували за фейкову «Запорізьку народну республіку». За даними досудового слідства, зловмисники належали до одного з проросійських радикальних рухів, послідовники якого виступають за відділення південно-східних регіонів від України для створення на їх території терористичних організацій за зразком «Л/ДНР».

Міжнародні резерви України у червні зросли на понад 3 млрд доларів і станом на 1 липня становили 28 515,73 млн доларів. Зазначається, що у червні резерви збільшилися на 12,4%. Востаннє на такому рівні вони були восени 2012 року.

До проведення експертизи “чорних скриньок” збитого в Ірані Боїнгу 737 акредитують двох українських фахівців. Наразі триває процес передачі бортових самописців збитого Боїнгу 737 до Франції, яка має необхідні технічні можливості для їх розшифрування.

ЄС виплатив понад 11,5 млн євро в державний бюджет України. Кошти спрямовані на розвиток системи державного управління в Україні, зокрема підвищення її ефективності та стійкості в умовах кризи. Загалом ЄС виділив 90 млн євро в межах програми бюджетної підтримки на реформування державного управління на період 2016-2021 років. Ця виплата є черговою після вже наданих трьох траншів на загальну суму 37,6 млн євро.

Печерський районний суд Києва залишив без розгляду клопотання про запобіжний захід колишньому президенту Петру Порошенку. Відповідне рішення ухвалив суддя Сергій Вовк. Також було закрито Кримінальну справу щодо заводу «Кузня на Рибальському» (одна з 24 „справ Порошенка“). Керівник слідчої групи Олег Корецький заявив, що в цій справі на слідчих чинився тиск.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор