Президент-облігація

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

За вчорашніми судами дещо загубилася новина про те, що президент Зеленський особисто визнав, що він порушив закон – не задекларував купівлю і продаж облігацій внутрішньої державної позики на 5 мільйонів грн.

Я навіть опускаю обіцянку Зеленського піти у відставку, якщо він порушить закон. Брехло воно і є брехло. Але.

ОВДП – це по суті позика державою грошей під дуже високий відсоток – 16-19%. Вже не раз було писано, нинішній курс гривні значною мірою забезпечений через притік в Україну валюти через оці самі ОВДП. Але. В бюджеті – діра. Промисловість падає. Енергетика на порозі віяльних відключень. Угадайте з трьох разів, що станеться, коли прийде час по ОВДП платити, а продати нові ОВДП не вийде, бо рівень довіри до української економіки, який тягнувся по інерції від часів Порошенка, впаде на підлогу? Правильно. Україна платитиме ще один чималий борг, створений ЗЕкомандою. Виходить, президент сам доклав руку до створення цього боргу і мав з нього прибуток.

І ще. Не до кінця зрозумілий характер оборудок преЗЕдента з ОВДП. Купив… Продав… ОВДП на 5 мільйонів – це 800 тисяч грн річних. Він отримав ці прибутки? Чи не дорого обходиться Україні президент Зеленський?

Автор