Як Зеленський митницю реформував

Джон Доу Джонс

30 червня 2020 року 

Зеленський проводить засідання Нацради реформ, де презентують концепцію реформування митниці.

«Митниця має відійти від бюрократичних процедур і стати зручним сервісом для бізнесу.

Створення мережі «відкритих митних просторів» сприятиме підвищенню зарплат митників, модернізації інфраструктури митниць, відбудеться автоматизація та диджиталізація митної системи», – цитує Зеленського його пресслужба.

Зеленський не вперше перейнявся митною реформою.

6 липня 2019 року

Зеленський пропонує звільнитись керівникам чотирьох митниць – Волинської, Чернівецької, Львівської та Закарпатської.

2 вересня 2019 року

Зеленський доручає забезпечити запуск діяльності Державної митної служби України.

«Не допустити до роботи в ній старих – всіх… старих корупціонерів. Я особисто буду вам допомагати. Термін до 1 грудня 2019 року. Відповідальний: прем’єр-міністр Олексій Гончарук, міністр фінансів Оксана Маркарова, голова митної служби Максим Нефьодов». Тоді ж Зеленський доручив до 1 січня 2020 року запустити систему «єдиного вікна» на митниці.

8 листопада 2019 року

Зеленський видає указ «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави».

Згідно з документом, Кабмін мав забезпечити:

до 31 березня 2020 року – «створення та функціонування в Україні інституту авторизованого економічного оператора (АЕО) для спрощення проходження митних процедур суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, які відповідають встановленим критеріям»

до 30 квітня 2020 року – «створення інформаційної бази щодо митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України, на основі знеособленої інформації щодо експортно-імпортних операцій з метою мінімізації ризиків, пов’язаних з ухиленням від оподаткування»

до 30 вересня 2020 року – «функціонування Державної податкової служби України і Державної митної служби України (у форматі єдиних юридичних осіб)».

З того часу урядовці, відповідальні за виконання указу, були відправлені у відставку, а реалізація положень документу залишається переважно на папері.

І досі нічого не чути про результати тієї реформи, яка мала завершитися ще 1 грудня 2019 року.

Проте чути, наприклад, про те, що доходи від митниці за січень-травень 2020 року складають лише 80% порівняно з аналогічним періодом 2019 року.

Виконання митницею плану надходжень до Держбюджету у травні становило лише 85,2%.

Тобто, виявилося, що минулорічні поїздки по митницях, зверхні «наганяї» на кшталт «набридло ваше мичання», «нові обличчя» на посадах керівників митниць і голів ОДА, і навіть підписання документів нібито з чіткими термінами реалізації не призвели до якісних змін у роботі митниці і збільшення надходжень до бюджету, а залишилися лише піар-галасом. Правоохоронці та ЗМІ, як і раніше, продовжують повідомляти про корумпованих митників.

Постає питання – можливо, невиконання плану надходжень при Зеленському спричинене відновленням корупційних схем на митниці?

11 червня 2020 року

Зеленський розповідає в інтерв’ю «УП», що пропонував очолити митницю сумнозвісному Валерію Хорошковському – колишньому ексвіцепрем’єру часів Януковича.

30 червня 2020 року

Зеленський знову хоче реформувати митницю. Цього разу відповідальним він вирішив призначити відомого прожектера Саакашвілі. Оскільки українці в минулому вже бачили результати роботи цього «видатного реформатора», то сподіватися на результативне оновлення митниці не випадає.

Автор