Влада програла бій з епідемією

Ірина Геращенко

994… Новий антирекорд хворих на COVID в країні.

Саме тому ЄС не планує поки що відкривати свої кордони для українців. До того ж Європа не довіряє нашій офіційній статистиці, а отже українській владі. Яка програла бій з епідемією.

Це вирок владі, яка кричала про мільйони тестів, а маємо найнижче в Європі тестування, кричала про пройдене плато, але цифри інфікованих щодня збільшуються, хакнула економіку, закрила метро і все, що можна, коли в країні був один інфікований, а зараз, після «Велюрів» і хмельницьких посиденьок президента, нікого на карантин вже не заженеш. Тестів не вистачає, а їх результатів треба чекати 7-10 днів, бо лабораторії перевантажені. При цьому допомогу від благодійників і меценатів, якщо це опозиціонери (в першу чергу Порошенко) брати медикам не рекомендують…

Влада не захистила лікарів і надурила їх. Щотижневі візити в регіони та спілкування з медиками підтверджують, що ніхто з захворілих лікарів не отримав страховки. А дехто – навіть 300% надбавки. Якщо лікарня не належить до так званої визначеної «першої хвилі», але там до встановлення точного діагнозу перебували інфіковані, медики не отримають жодної копійки доплати. Й зараз я пишу про ці випадки в МОЗ.

Мене дуже тривожить, як розгортається ситуація.

Влада «забила» не лише на тести і захист медиків, але й на інформаційну роз’яснювальну кампанію для людей, прохання все ж дотримуватися дистанції та захисту. При цьому невідомо з яких джерел і скільки коштів витрачається на борди про «дороги президента». 1000 інфікованих в день, а країна вже дуже близька до цієї цифри, кардинально змінить епідеміологічну ситуацію і означатиме сигнал SOS. Чи готова до цього країна і влада? Питання риторичне.

Автор