Справедливе правосуддя – не разове діяння

Mason Lemberg

З великим захопленням спостерігаю, як альтернативно обдаровані носії альтернативної думки, часто фінансованої грантовими коштами, намагаються звинуватити Порошенка в нетакій судовій реформі чи не такій реформі поліції, що, на їхню думку, він зараз сповна відчує на собі.

Я пропущу той нюанс, що цим альтернативно обдарованим носіям альтернативної думки доведеться відчути на собі судову реформу Зеленського у вигляді судді Вовка і Баришівського суду. Бо це саме та судова реформа, яку ви разом здобули за рік.

Я ж зараз просто:

– нагадаю за мільйони доларів грантів, які виділялися вам, вашим ідолам для проведення “реформ”;
– нагадаю за фейкові звіти, які ви надавали іноземним грантодавцям, де описували, як ви щось там впроваджуєте;
– нагадаю за грузинських “реформаторів” поліції, прокуратури, з якими ви носилися по кабаках;
– нагадаю за переатестаційні комісії, в яких ви брали участь;
– нагадаю за різноманітні комісії, які обирали ситника, холодницького, трубу, членів НАЗК та інших;
– нагадаю, як таваріщ найєм виправдовував свою відсутність на голосуванні за безвіз тим, що їздив в Маріуполь на розпочинати роботу поліції.

Це все робили ви. За це все вам платили бабло грантодавці. Бабло, яке ви безсовісно пройо*ували. Жодного порохобота не було в цьому процесі. На жаль. Це була помилка.

Тому ви, як самопроголошені представники суспільства, несете відповідальність зовсім не в меншій мірі, ніж представники відповідних напрямків попередньої влади.

А враховуючи, що більшість з вас побігла до малороса, незважаючи на небачену корупцію, маріонетковість, ригів, поверення схем і реванш, ваша відповідальність є повною.


Костюк Олександр

Зараз державникам, які займалися протягом 2014-19 років реформуванням правосуддя, закидають «неправильне», «незакінчене» реформування. Така підступна гебешна маніпуляція: мовляв, сам винний, що тебе намагаються посадити. Не кажу вже про те, наскільки це морально ницо по відношенню до політика, якого переслідують саме за становлення української держави, армії, мови, віри. Ну що ж, наші псевдопатріоти в красивій обгортці ніколи не вирізнялися моральними принципами.

Насправді, команда державників реформувала систему правосуддя саме згідно єдино можливих принципів:

1. Правильний відбір на посаду суддів.
2. Забезпечення незалежності судді, захисту від тиску чи стороннього впливу.
3. Правильна мотивація суддів.
4. Контроль суддів з боку суспільства:
– Контроль доходів/видатків;
– Суспільний контроль (ЗМІ, громадські організації);
– Внутрішній контроль, контроль правоохоронних органів;
– Відповідальність судді. Позбавлення посади або кримінальна відповідальність у разі випадків некомпетентності або умисного порушення закону.

Інших способів досягнення справедливого правосуддя просто немає. І ВСЕ перелічене системно і послідовно робилося командою патріотів-державників на чолі з Порошенком. Реформували попри наш віковий кріпацький менталітет, попри те, що використовуючи демократичні процедури, в атестаційні комісії протягалися ворожі агенти впливу.

Але справедливе правосуддя – це не разове діяння. Це не табуретка, яку один раз зробив, і вона стоїть роками. Це ПРОЦЕС. Який працює, коли суспільство ПОСТІЙНО дотримується викладених принципів забезпечення правосуддя. Будь хто, хто називає себе політиком, експертом чи журналістом, зобов’язаний це розуміти.

ПРОЦЕС правосуддя вперше в історії України було запущено саме командою державників 2014-19 років.

Але в 2019-му цей ПРОЦЕС було зупинено.
Суспільство відійшло від цих принципів, обрало капітулянтів, символічно розстріляло законодавчий орган, наповнило його некомпетентними, випадковими людьми. Суспільство руками обраних ним колаборантів повернуло в суди нечистих людей. Повернуло залежність суддів від дзвінків з ОПи, від Єрмаків та Портнових.

ПРОЦЕС правосуддя зруйновано.
А це значить – суспільство перекреслило справедливе правосуддя. Обрало право сили. І попередники тут зовсім не винні.

Автор