Пусть платит тот, кто «побоялся» не платить

Никита Соловьев

Я уже устал. У нас были вкладчики Михайловского. До них были должники по валютным кредитам. Евробляхеры. Всех не перечислить. Каждый раз я матерился. Каждый раз материлось все экспертное сообщество и вообще все разумные люди.

Каждый раз мы пытались объяснить, что так делать нельзя. Что раз за разом поддерживать легкомысленное или откровенно наглое поведение неправильно. Что получить разрешение должно быть проще, чем прощение. Что ответственное обращение с личными финансами должно быть в итоге выгоднее, чем “авось пронесет”.

В этот раз решили списать долги по коммуналке неплательщикам и при этом не давать никаких особых льгот плательщикам дисциплинированным. И знаете что? В этот раз я не буду объяснять, что это неправильно. Потому что сейчас я полностью согласен, это правильно! Даешь еще! По фигу, что дыра в бюджете уже размером с черную дыру.

Если вся власть олицетворяет мечту о халяве, о том, что долги платят лохи и трусы, то так тому и быть! Больше ада! Пусть платит тот, кто “побоялся” не платить. Пусть платят придурки, которые считают необходимым платить вовремя! Правильно, так нас. Платим дважды, даже трижды. В первый раз, когда оплатили коммуналку вовремя. Второй раз, когда нашими деньгами через налоги наполним бюджет, за счет которого эти списанные задолженности неминуемо будет покрывать бюджет. И почти наверняка потом в третий всей страной. Когда ради покрытия безумного дефицита бюджета включат станок, и сначала просто обесценятся все сбережения, а потом раскрутится спираль гиперинфляции.

Ну сами посудите. Не ответственное же поведение граждан должна эта власть поддерживать? Если граждане будут вести себя ответственно, то откуда у этих придурков возьмется власть?

UPD: Уже несколько раз спросили. Все-таки у меня читатели такие же зануды, как я сам. Если кто-то чувствует свои силы или хочет провести краш-тест психики, то можно почитать лично, там объем небольшой. Законопроект №3323. Гурманам рекомендую пояснительную записку. Но я предупреждал.


Анна Оскомина

У світлі того, що клоунська влада має намір списати населенню борги по комуналці, незважаючи на астрономічну діру в бюджеті, я вам розповім одну історію, щоб на прикладі моєї «мікро-України» ви краще розуміли, як працює наша держава, і через кого ми живемо так, як ми живемо.

Є у мене в будинку один кадр, чиновник в одному міністерстві, де він працював при всіх владах. Як чиновник він щорічно подає декларацію, які, як ви знаєте, лежать у вільному доступі. Скажімо, не найбідніший хлопець в будинку: більше мільйона гривень в валютних заощадженнях, 380 тисяч гривень щорічного доходу тощо.

Кадр не платить нікому, крім ДТЕК за електроенергію, та й то тільки тому, що ДТЕК з боржниками не церемониться.

Кадр не платить ОСББ, бо з ОСББ у нього конфлікт. Справа в тому, що в кадра протікав дах кілька років, ще з часів ЖЕКу, але так як на забудовника і колишній ЖЕК де сядеш, там і злізеш, кадр дочекався, коли можна буде подати позов на ОСББ (саме дочекався, рік потому зробив експертизу на значну суму збитку) і круто все подлаштував, навіть деякі документи підробив. Суд в процесі. Суд за його борг перед ОСББ теж в процесі.

Ще кадр винен колишньому ЖЕКу кілька тисяч за квартплату. Ще кадр винен колишній керуючій компанії півтори тисячі. Ще кадр винен кілька тисяч за гарячу воду, пару тисяч за холодну і майже 30 тисяч за опалення, – здається, за опалення він взагалі постачальнику не платив ніколи. Коротше, за 6 років, які чувак живе в будинку, квартплату він платив від сили кілька місяців, а за воду і опалення не платив взагалі. Таких боргів у нього тисяч на 60.

При цьому кадр живе з сім’єю і користується в будинку всім тим, що й інші мешканці. Більш того, кадр регулярно пише пісулі в різні інстанції та тишком нишком ходить по мешканцях і гівнить мені і правлінню репутацію. Це ще добре, що моя мікро-Україна виявилася розумнішою за велику Україну. Та й я свою інформаційну політику мала можливість проводити набагато жорсткіше (підкреслю – саме мала можливість, на відміну від…). Тим і тримаємося.

І ось тепер ця сволота, живучи кілька років абсолютно комфортно за рахунок громади, спокійнісінько спише свої борги за комуналку і, дуже ймовірно, ще й натягне на суму збитку ОСББ. Щоб ви розуміли, сума збитку, яку йому намалювала експертиза, це 3/4 місячного бюджету всього будинку.

На щастя, інших таких нахабних боржників у мене в будинку немає, незважаючи на те, що є люди в дуже непростих обставинах. Звичайно, деякі платять із затримкою, є деякі конфліктні ситуації, не без цього. Але таких нахабних боржників у нас більше немає.

А що ми можемо? Ми можемо тільки подати в суд за несплату, що ми і зробили. Ми не можемо нічого йому обмежити. Ми не можемо ніяких послуг його позбавити. Інтереси і права колективу – ніщо в порівнянні з інтересами і правами однієї людини.

Кожен раз, коли ви бідкаєтеся про важку долю нашого народу, згадайте цю історію. Десь у вашому оточенні є людина, яка живе повністю за ваш рахунок.

Автор