Світова спільнота закликає Зеленського припинити політичні переслідування Петра Порошенка

Авторитетні міжнародні організації, низка впливових світових політиків, українські громадські діячі, активісти та медіа закликають президента Володимира Зеленського припинити політичні переслідування лідера партії «Європейська Солідарність», п’ятого Президента України Петра Порошенка.   

Справа Петра Порошенка буде під  пильним наглядом з боку Європейського парламенту. Про це йдеться у спеціальній заяві, яку підписали  Голова Делегації Європейського парламенту у зв’язках з Україною Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом Вітольд Ващиковський, Голова Делегації Європейського парламенту у Парламентській асамблеї ЄВРОНЕСТ Андрюс Кубілюс та Віце-голова Делегації Європейського парламенту у зв’язках з Україною Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом Траян Басеску.

«Європейський парламент за численних нагод виступав за європейську перспективу України, в тому числі в своїх резолюціях. Ця інституція вважає Україну частиною нашої європейської родини не лише з геополітичних підстав, а й тому, що наші суспільства поділяють спільні цінності. Завдяки Угоді про асоціацію ми зобов’язалися розбудовувати тісні та сталі відносини на основі поваги до демократичних принципів, верховенства права, належного врядування, прав людини та засадничих свобод», – наголошується в заяві.

«Справа колишнього президента Порошенка буде під пильним наглядом з боку цієї інституції», – наголосили у заяві Європарламенту.

Колишній Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що звинувачення, які були висунуті п’ятому президенту України Петру Порошенку, мають ознаки вибіркового правосуддя та політичного переслідування. Про це він пише на своїй сторінці у Твіттері.

«Ніхто не може бути вище закону і справедливість має бути забезпечена. Але обвинувачення, які були висунуті Порошенку на цьому тижні, мають тривожний відтінок вибіркового правосуддя та політичної помсти. Це частина минулого України, а не її майбутнього», – пише Расмуссен.

Ганебне шоу, влаштоване навколо начебто «вручення підозри» п’ятому президенту України, лідеру партії «Європейська Солідарність» Петру Порошенку, не робить честі владі і повертає країну в часи Януковича. Про це йдеться у зверненні до президента  Володимира Зеленського, яке підписали відомі науковці, громадські діячі та політичні в‘язні радянського режиму. Вони закликають Зеленського припинити політичні переслідування, натомість спрямувати зусилля на консолідацію суспільства у протидії російській агресії. Документ відкритий до підписання для всіх, хто так само поділяє застереження цього звернення. Звернення, яке опублікував на своїй сторінці у мережі Facebook громадський діяч, дисидент Йосип Зісельс, було поширене більше тисячі разів,  понад 1600 людей підтримали звернення у коментарях.

В Україну повертаються свавілля, вибіркове правосуддя та політичні переслідування. ДБР та ОГПУ повертають нашу державу у…

Опубліковано Иосифом Зисельсом Неділя, 14 червня 2020 р.

Міжнародний форум з питань безпеки у Галіфаксі закликав Президента України Володимира Зеленського припинити його переслідування щодо свого попередника Петра Порошенка.

“Президенту Зеленському слід знати, що прихильники демократичного та економічного розвитку України не мають жодних ілюзій щодо політичних мотивів, які стоять за спробами ув’язнити колишнього Президента України Петра Порошенка”, наголосив Президент Міжнародного форуму з питань безпеки у Галіфаксі Петер Ван Прааг. У разі ув’язнення колишнього Президента Порошенка, Україні загрожують серйозні наслідки для її відносин з демократичними державами та інституціями, як і порушить питання про те, чи слід західним націям продовжувати надавати свою економічну та фінансову допомогу країні, яка відмовилася від верховенства права”, застеріг Ван Прааг.

Колишній в’язень проросійських терористів, учасник проукраїнського руху опору в ОРЛО, герой України Володимир Жемчугов у своєму відеозверненні, оприлюдненому  у мережі Facebook,  закликав президента Зеленського припинити політичні репресії проти п’ятого Президента Петра Порошенка. Жемчугов наголосив, що за рік «кишенькові» правоохоронні органи так і не змогли знайти доказів тих звинувачень, під гаслами яких Зеленський прийшов до влади.

«Цілий рік ДБР і всі правоохоронні органи працюють над справою однієї людини. І це в той час коли країна стоїть перед серйозними проблемами щодо корупції, в економіці, в протистоянні Росії. У вас не вийшло довести, що Порошенко щось вкрав. Так, і саме тому ваш рейтинг впав до цих 38%. Народ все більше і більше бачить, що його скоріше за все обманювали», – переконаний Володимир Жемчугов.

Він застеріг президента Зеленського від посилення політичних репресій проти опозиції, які дедалі більше нагадують про часи Януковича.  «Ми не забули, до якої кількості крові призвела мовчазна байдужість народу  у судовій розправі над опозицією в часи Януковича. Озирніться і подивіться, на який шлях ви стаєте, пане президент. Прошу вас припинити тиск звільненнями на прокурорів та слідчих. Припиніть підштовхувати до махінацій та маніпуляцій правосуддя – за все це доведеться відповідати», – застерігає Володимир Жемчугов.

Політичні переслідування проти п’ятого президента Петра Порошенка та вибіркове правосуддя з боку адміністрації Зеленського створюють кризу для друзів України. Про це пише у Твіттері відомий канадський журналіст і блогер Майкл МакКейн. Він наголошує, що міжнародним партнерам доведеться запроваджувати санкції проти Офісу Зеленського, при цьому підтримуючи боротьбу України проти російської агресії.

«Якщо президент Зеленський заарештує колишнього президента Порошенка, друзі України потраплять у кризу. Нам доведеться знайти спосіб покарання адміністрації Зеленського за вибіркове переслідування, підтримуючи українців у їх постійній боротьбі проти російської агресії», – пише МакКейн.

Наміри арештувати п’ятого президента Петра Порошенка – це великий сором для президента Зеленського. Про це пише у твіттері відомий аналітик американського центру Atlantic Council Андерс Аслунд.

«Якщо це правда, тоді це великий сором для Зеленського. Його особисто обраний Генеральний прокурор має намір заарештувати Порошенка. Чому б натомість не заарештувати провідного агента Путіна в Україні Віктора Медведчука, який з 17 березня 2014 року перебуває під санкціями США?», – пише Аслунд.

Окрему заяву зробила Православна церква України.

«Нас, як Церкву, змушує звертати на себе увагу той факт, що останнім часом наполегливо, особливо у пов’язаних з країною-агресором засобах масової інформації, проводиться думка, що різні обвинувачення, які висуваються проти п’ятого президента України П. Порошенка, мають якийсь зв’язок з його роллю, як глави держави, в сприянні церковному об’єднанню, утворенню Православної Церкви України та в отриманні нею Томосу від Вселенського Патріарха. З огляду на все вищесказане очевидним є, що будь-яка політична мотивація у діяльності правоохоронних органів та порушенні кримінальних справ, зокрема проти п’ятого президента України, –  недопустима. Більше того, вона буде небезпечною для громадянського миру в умовах російської агресії, коли країна-агресор радо використовує будь-які конфлікти всередині України на шкоду нашій державі та для досягнення своїх цілей в гібридній війні.

В кожному демократичному суспільстві завжди є різне ставлення до політиків – хтось їх підтримує, хтось – ні. Але аксіомою демократії є те, що політичні симпатії чи антипатії не впливають на правосуддя. Відхід від цієї аксіоми завжди веде до відходу від демократії», – йдеться в заяві ПЦУ.

Президент Європейської народної партії, екс-Голова Європейської Ради Дональд Туск під час конференц-спілкування із п’ятим Президентом Петром Порошенком з нагоди третьої річниці безвізового режиму передав сигнал нинішньому керівництву України про необхідність поваги до політичних опонентів і дотримання принципів демократії та законності .

«Ви маєте демонструвати повагу – і це сигнал нинішнім політичним керівникам – у першу чергу  до демократичних стандартів та законності, солідарності щодо ваших опонентів, якщо ви хочете побудувати сучасну, демократичну державу. Я переконаний, що щонайменше для декого є цілком зрозумілим, що я маю на увазі», – наголосив Дональд Туск.

Він також відзначив величезну роль п’ятого Президента Порошенка у європейському реформуванні України. «Ваш президентський термін на чолі вашої країни був найкращим прикладом у нашій спільній історії. Прикладом політичного лідерства найвищої якості. І це і моя роль сьогодні – переконати моїх партнерів в Європі продовжувати те, що ми спільно розпочали, і що ми досягли у відносинах між Україною і Європейським Союзом. Я можу повторити, що ви можете розраховувати на мене. Я зроблю все можливе, щоб переконати своїх партнерів у Брюсселі та серед європейських столиць продовжувати наш шлях, проєвропейський шлях у Києві», – зазначив Туск.

Про неприпустимість репресій заявив колишній прем’єр-міністр Швеції Карл Більд. «Чи збирається президент Зеленський піти шляхом Януковича та кинути за грати свого політичного опонента Петра Порошенка? Якщо це станеться, потрібно буде вжити заходи. Ця справа буде в центрі уваги у відносинах між ЄС  та Україною», – написав Карл Більдт у твіттері.

Колишній спецпредставник Держдепу з питань України Курт Волкер порадив Володимиру Зеленському сконцентруватись на побудові національної єдності на тлі російської агресії, а не влаштовувати політичні переслідування. «Вибір, кого переслідувати, – це політичне рішення, оскільки обвинуватити можна кожного. Кращим було б рішення – будувати національну єдність перед обличчям російської агресії на Донбасі та в Криму, як і казав Зеленський у своєму виступі 24 серпня», – пише Курт Волкер.

Депутат Європейського парламенту, впливовий литовський політик Пятрас Ауштрявічюс теж застеріг адміністрацію Зеленського від політичного переслідування Порошенка. «Угода про асоціацію зобов’язує Україну повністю дотримуватися верховенства закону та інших основоположних принципів. Не може бути жодного політично мотивованого переслідування», – наголосив Ауштрявічюс.

Впливовий канадський дипломат, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні у 2014-2019 роках Роман Ващук написав у твіттері «Плани кинути Порошенка за грати були вже посеред 2019 року, тон яким задавали емісари Портнова/Коломойського у прагненні помсти за економічні та репутаційні втрати і політичних зисків на фоні негативного публічного сприйняття Порошенка, яке допомогли створити їхні медіа. Я казав про це раніше, і продовжую вірити в те, що очищення від корупції в оточенні попередників – це добре і необхідно. Але відкрита вендетта проти важливого, відомого партнера для західних досягнень останніх п’яти років буде стратегічною помилкою і матиме дуже погані наслідки», – наголошує Роман Ващук.

Про небезпеку політичних переслідувань п’ятого президента попереджав і колишній президент Польщі Александр Кваснєвський. В інтерв’ю для BBC він заявив, що якщо Зеленський буде переслідувати Порошенка – світ не буде мовчати. «Якщо він буде робити, що хоче, бо це реванш, чи тому що це сподобається його виборцям, це буде погано не тільки для Порошенка, це буде погано перш за все для Зеленського, бо постраждає його імідж молодої людини, яка дивиться в майбутнє, яка хоче творити сучасну демократичну країну. Буде зрозуміло, що він займається політичним реваншем, бо як ще це назвати? Другий момент – якщо буде такий політичний спектакль, то, звісно, світ не мовчатиме. Порошенко був партнером, шанованим партнером багатьох лідерів у Європі, вони не будуть сидіти і дивитися», – наголосив Кваснєвський.

Редакційну Заяву щодо справ Порошенка і Стерненка оприлюднило видання «Українська правда».

«Кількість та якість справ проти експрезидента більше схожі на маніакальні пошуки зачіпок, щоб посадити Порошенка будь-якою ціною, і нагадує звичайну помсту, а не усвідомлене прагнення добитися справедливості.

Порошенко, як ніхто інший чудово знає про нашу принциповість і неупередженість, оскільки сам неодноразово піддавався змістовній критиці з боку “Української правди”. Однак зараз, як людина, що потерпає від вибіркового судочинства, він може розраховувати на нашу увагу. Як і кожний, хто стикається з несправедливістю», – йдеться, зокрема, у заяві УП.

Джерело

Автор