Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 16.06.2020 (фото, звіт ОБСЄ, мапа)

Сьогодні, 16 червня 2020 р., збройні формування Російської Федерації два рази порушили режим припинення вогню.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ”, поблизу Кримського противник відкривав вогонь з мінометів калібру 120 мм. Окрім цього, агресор задіяв біля населеного пункту Оріхове автоматичні станкові гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Наші воїни такі нахабні дії без відповіді не залишили та застосували чергові вогневі засоби, після чого окупанти згорнули свою злочинну активність.

Від початку сьогоднішньої доби втрат у лавах Об’єднаних сил внаслідок ворожих обстрілів немає.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

15 червня збройні формування РФ 7 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Новоселівка Друга, Павлопіль, Новолуганське, Авдіївка, Кам’янка та Мар’їнка.

За даними розвідки, 15 червня українські військовослужбовці поранили трьох окупантів.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення грабіж, 7 крадіжок, 3 шахрайства, 2 факти незаконного поводження зі зброєю та вибухівкою і 11 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 68 адміністративних правопорушень.

Вчора, 15 червня, представники Державної прикордонної служби України належним чином оформили та пропустили через контрольний пункт в’їзду-виїзду “Станиця Луганська” 8 громадян на тимчасово окуповану територію. Проте ці люди були зупинені озброєними російськими найманцями, які без пояснення причин відмовили їм у перетині лінії розмежування на непідконтрольну Уряду України територію. КПВВ “Мар’їнка” досі не функціонує з вини окупантів, які блокують усі спроби громадян потрапити до рідних домівок. Відтак, російські загарбники своїми діями продовжують блокувати пропуск громадян через контрольні пункти в’їзду-виїзду.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Окупанти обстріляли житлові квартали на околицях Авдіївки та поранили жінку

Російсько-окупаційні війська продовжують здійснювати підступні обстріли населених пунктів вздовж лінії зіткнення.

Вчора, 15 червня, увечері збройні формування Російської Федерації з напрямку селища Яковлівка здійснили обстріл житлових кварталів на околицях міста Авдіївка, внаслідок якого було поранено цивільну жінку.

Мінно-вибухову травму та сліпе осколкове поранення поперекового відділу спини місцева мешканка отримала на подвір’ї власного домогосподарства близько 21.00. Громадянку було доставлено до реанімаційного відділення Авдіївської центральної міської лікарні та надано медичну допомогу. Стан її здоров’я задовільний.

Також було виявлено пошкодження елементів прибудинкової території, зокрема шиферної огорожі домогосподарства. Українською стороною Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування встановлено, що відстань та напрямок звідки вівся обстріл чітко вказують на причетність російсько-окупаційних військ до даного злочину.

Загарбники в черговий раз відкрито продемонстрували ігнорування Мінських домовленостей та вкотре підтвердили своє цинічне та байдуже ставлення до життя і здоров’я мирних мешканців Донбасу.

Джерело

 

Щоденний звіт №141/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 15 червня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 14 червня 2020 року (за східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 12 до вечора 13 червня СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення їхньої кількості в Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • У період із вечора 13 до вечора 14 червня Місія констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та значне збільшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Місія уточнювала повідомлення про те, що 9 березня чоловік отримав поранення внаслідок стрілянини в Зайцевому Донецької області.
  • Члени збройних формувань як і раніше не пропускали патрулі СММ через блокпости вздовж офіційних дорожніх коридорів на лінії зіткнення у Донецькій і Луганській областях*.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на всіх трьох ділянках розведення сил і засобів, а також зафіксувала людей у межах ділянок розведення в районах Золотого та Петрівського.
  • СММ сприяла встановленню локального режиму припинення вогню та здійснювала моніторинг його дотримання для уможливлення проведення технічного обслуговування на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури з обох боків лінії зіткнення та забезпечення їхнього функціонування.
  • Місія констатувала, що контрольні пункти в’їзду-виїзду у Станиці Луганській і поблизу Новотроїцького були тимчасово відкриті, а відповідні блокпости збройних формувань були як і раніше закриті.
  • Свободу пересування патрулів СММ і далі обмежували, зокрема поблизу непідконтрольної урядові Мануйлівки*.

Автор