Коли гривня подорожчає

Alex Noinets

Вчора у мене питали, коли гривня подорожчає. А сьогодні вже і без мене відповідь доїхала, дивіться.

Пару тижнів тому виходить міністр фінансів на інтерв’ю і каже – хлопці, я вважаю, що інфляційне таргетування в 5% – це фігня, і потрібно більше в рази.

Але тоді йому надавали по руках і помили рота з милом, тому що він – дурак, і почав розповідати не з того. Український святий нарід достатньо святий, щоб вибрати собі в начальство клоунів, але недостатньо тупий, щоб довірити їм друкувати гроші просто для закривання дірок в бюджеті. Народ розуміє, що уряду олігархів і офісу клоунів у руки гроші давати не можна.

Тому дивіться, зараз ми бачимо другий раунд. І цей раунд виграти буде вже значно важче, тому що тут до нас вийшли з професійною риторикою аргентинських і венесуельських соціалістів.

Вийшла до нас народний депутат від Слуги Народу Людмила Буймістер, 34 роки, народжена в Москві, освіта – МГІМО, і каже – ми пропонуємо надрукувати гроші у обсязі 300 мільярдів гривень І РОЗДАМО ВАМ, ЛЮБІ УКРАЇНЦІ, У ВИГЛЯДІ УНІВЕРСАЛЬНОГО БАЗОВОГО ДОХОДУ.

Кожен українець отримає 3 тисячі гривень згідно цього плану. Це приблизно 150 мільярдів, якщо рівномірно роздати кожному українцю.

Інші 150 будуть роздані кредитами і направлені на якусь галузь електроенергетики (тобто Ахметову віддадуть). Але мова не про Ахметова. Мова про ситуацію.

Дивіться, що далі буде.

Гроші, які просто надруковані та роздані людям, не закривають бюджетний дефіцит. А бюджетний дефіцит цього року прогнозується в 500 мільярдів, і прогнози погіршуються щомісяця. Що це за 500 мільярдів? Це виплати бюджетникам. Це пенсії та зарплати вчителів, поліції, лікарів, чиновників. Цих грошей немає. Взятися їм нема звідки.

В цих умовах слуги народу виходять зі словами – давайте надрукуємо гроші, але навіть не для закривання бюджетної діри, ні, ви що, ніколи. Ми хочемо запустити станок для вас, любі українці, ми хочемо дати гроші особисто вам, без умов, просто так, тому що ми вас любимо.

Коли вони це зроблять, кожен з нас стане багатшим на 3 тисячі гривень і біднішим на 10 відсотків, тому що емісія в 10 відсотків від ВВП призведе до інфляції ЩОНАЙМЕНШЕ в 10 відсотків. Розумне рішення для всіх, чиї сукупні статки в грошах, нерухомості та інших активах складають менше 30 тисяч гривень. Нерозумне для всіх інших.

Але хто ж рахує? Ніхто не рахує. Це ж вам гроші, просто так, беріть. Це для вас. Уряд з народом, депутати про вас піклуються, вороги заважають нам ввімкнути станок і зробити вас багатими.

А коли інфляція лише від цього ізольованого кейсу стукнеться в стелю, станок-то вже запущений, давайте інші проблеми так само вирішувати, наша-то попередня стратегія спрацювала. На два тижні спрацювала, але ж спрацювала. Давайте далі друкувати, давайте вирішувати нагальні проблеми.

Тобто вони стали розумні. Їх єдина мета – включити станок. Інших варіантів вони не бачать, тому повзуть до цього єдиного варіанту. МВФ і НБУ не дали їм включити станок для себе, тому вони зараз хочуть підключити до цього питання українського люмпена і пролетарія. Це розумний крок. Страшний, злочинний, потенціально смертельний, але розумний.


Пилип Духлій

МВФ откорректировал прогноз падения ВВП до 8,2% Напомню, что в 2014 году, во время острой фазы войны падение составило 6.8%.

С учётом нового прогноза (а в бюджет было заложено 3.9%), с учётом недополученных поступлений в бюджет за 5 месяцев этого года, с учётом дырки в 300 млрд, уже заложенной в бюджет, общий дефицит составит около 400 млрд. грн.

А это означает, что кроме падения ваших доходов, на вас ещё повесят дополнительный кредит из расчета около 20 тысяч гривен на каждого работающего. И это только в этом году.

И это все на фоне отвратительной законодательной и макроэкономической политики, увеличения прессинга на бизнес, сворачивания деловой активности, падения промпроизводства, закрытия и остановки предприятий.

А ещё – неприкрытого грабежа государственных денег. Чего только стоит дыра в ранее прибыльном Центрэнерго примерно на 4 млрд, или грабеж на 7 млрд государственного ПриватБанка Минюстом Малюськи на основании поддельных документов.

При этом обсуждение всех этих цифр и грядущего 3,14деца – удел немногих. Намного ж интересней обсудить цвет пиджака придурковатого клоуна, который руками своего министерства в это время отстегивает 7 млрд гривен левым кипрским офшоркам.

Каждый раз, когда читаю все эти новости, возникает чувство глубочайшей благодарности прекрасным людям, которые в прошлом году избрали нам нового президента с его монобольшинством.

Вы сделали это вместе.


Антон Швец

Из финансового комитета Верховной Рады тревожные новости.

На следующий день после получения транша от Международного Валютного Фонда Слуга Народа, судя по всему, кидает МВФ.

На финансовый комитет вынесена постанова против главы НБУ Якова Смолия с раковыми обвинениями НБУ в стиле Романенко, Ленца или Шария. С «пирамидой ОВГЗ», в которой почему-то обвиняют НБУ, и без единой цифры. Клясека дубинизмов.

Кризиса нет, ага, просто хотелось кинуть МВФ и включить печатный станок.

Рада самоубийц, Кабмин олигархов и президент люмпена.