Вечірнє зведення пресцентру Об’єднаних сил 06.06.2020 (фото, звіти ОБСЄ, мапа)

Сьогодні, 06 червня 2020 р., збройні формування Російської Федерації 4 рази порушили режим припинення вогню, застосувавши зокрема і міномети калібру 120 мм, які повинні бути відведеними від лінії розмежування. Українські захисники надали загарбникам рішучу відповідь. Відчувши на собі дію наших чергових вогневих засобів, окупанти відмовились від подальшої активності.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід” противник випустив сім мін 120-го калібру по оборонних укріпленнях Об’єднаних сил поблизу Опитного.

Поруч Мар’їнки ворог вів вогонь із великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а у районі Богданівки – використав протитанкові ракетні комплекси.

Військовослужбовці Об’єднаних сил рішуче відповіли на ворожі обстріли та продовжують контролювати ситуацію на лінії зіткнення. Наші воїни і в подальшому завжди готові негайно реагувати на можливі загрози з будь-яких напрямків.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” неподалік Оріхового окупанти вели вогонь по наших позиціях з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Внаслідок ворожих обстрілів двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення.

Наші воїни такі нахабні дії без відповіді не залишили та застосували чергові вогневі засоби, після чого окупанти згорнули свою злочинну активність. Втрати противника уточнюються.

На ділянках розведення №1, №2 та №3 режим “Тиша” дотримувався.

Ситуація в районі проведення операції Об’єднаних сил залишається контрольованою.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

05 червня збройні формування Російської Федерації 12 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції Об’єднаних сил із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 82 мм, а також гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Новоолександрівка, Павлопіль, Широкине, Старогнатівка, Опитне, Хутір Вільний, Південне, Новолуганське та Авдіївка.

За даними розвідки, 5 червня українські військовослужбовці знищили одного окупанта.

За минулу добу представниками Національної поліції України зі складу Об’єднаних сил розкрито серед цивільного населення пограбування, 5 крадіжок та 9 фактів незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 63 адміністративних правопорушення.

Лінію зіткнення через контрольні пункти в’їзду-виїзду громадяни не перетинали.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін продовжує фіксувати факти порушення Російською Федерацією Мінських домовленостей

Так, окупаційні війська навмисно здійснюють провокаційні обстріли ділянок розведення та систематично відмовляють патрулям Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ у доступі до непідконтрольних урядові України територій. Постійно фіксуються порушення існуючих домовленостей, щодо відведення важкого озброєння від лінії розмежування, а також облаштування фортифікаційних споруд та мінування території поблизу ділянок розведення, що, безумовно, наражає на небезпеку мирних громадян Донбасу. Всі ці факти підтверджуються представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в їхніх щоденних звітах.

Цього тижня спостерігачі української сторони СЦКК зафіксували обстріл населеного пункту Красногорівка, в результаті чого було пошкоджено два житлових будинки. В одному з них, в результаті розриву міни 120 калібру, зруйнований дах, в іншому – пошкоджено фасад. На щастя жертв та поранених серед цивільного населення не має.

Окрім цього, російсько-окупаційні війська вивели з ладу відеокамери спостереження СММ ОБСЄ в районі ділянки розведення сил та засобів № 3 “Петрівськеˮ. Так, внаслідок вогню зі стрілецької зброї, були пошкодженні обидва бокси, всередині яких був розміщений комплекс камер спостереження.

При ґрунтовному вивчені українською стороною СЦКК відстані, профілю висот місцевості, тактико-технічних характеристик застосованого озброєння, напрямку з якого вівся обстріл, а також порядку розміщення позицій підрозділів Об’єднаних сил та незаконних збройних формувань РФ, стає очевидною причетність окупантів до даного обстрілу.

Окрім цього, у вказаний період безпілотний літальний апарат СММ ОБСЄ на непідконтрольній урядові України території поблизу населеного пункту Міусинськ, Луганської області, зафіксував розміщення трьох одиниць реактивної системи залпового вогню.

Під час подальшого спостережного польоту БПЛА Місії було помічено розміщення за межами відповідних ліній відведення на тимчасово окупованій території двадцять один танк, двадцять сім буксируваних артилерійських установок, шістнадцять самохідних гаубиць та вісім самохідних артилерійських установок.

Протягом тижня поблизу ділянки розведення “Петрівськеˮ, було виявлено щонайменше 76 протитанкових мін, які належать незаконним збройним формуванням РФ.
З метою приховування від патрулів СММ розміщення військової техніки з порушенням Мінських домовленостей на непідконтрольній урядові України території, російські окупанти систематично перешкоджають діяльності СММ ОБСЄ посилаючись на розповсюдження “COVID-19 ˮ або на необґрунтовані накази їхніх командирів. Так, з початку 2020 року зафіксовано вже понад 460 подібних випадків.

Російські загарбники продовжують демонструвати стійке небажання дотримуватись Мінських домовленостей та відверто ігнорують взяті на себе зобов’язання в рамках консультацій Тристоронньої контактної групи. Своїми діями вони підтверджують прагнення до подальшого загострення конфлікту, збільшуючи кількість озброєння та військової техніки в безпосередній близькості до лінії зіткнення, чим наражають на небезпеку мирних мешканців в окупованих ними населених пунктах.

Джерело

 

Сьогодні, 6 червня, російсько-окупаційні війська, вкотре порушуючи Мінські домовленості, обстріляли позиції Об’єднаних сил

Так, біля населено пункту Опитне противник вів вогонь з мінометів калібру 120 мм, внаслідок чого один наш захисник отримав осколкове поранення.

Також, неподалік Мар’їнки було поранено ще одного українського героя. Противник застосував великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Воїнам оперативно надали першу медичну допомогу та евакуювали до лікувальних закладів.

Такі злочинні дії ворога не залишилися безкарними. Підрозділи Об’єднаних сил, використовуючи наявні вогневі засоби, дали збройним формуванням Російської Федерації адекватну відповідь. Втрати противника уточнюються.

Джерело

 

Щоденний звіт №134/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 6 червня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 5 червня 2020 року (за східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою.

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій та Луганській областях, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Увечері безпілотний літальний апарат СММ дальнього радіуса дії зафіксував автоколону вантажівок, які в’їжджали в Україну, та ще одну автоколону, яка виїжджала з України ґрунтовою дорогою в непідконтрольному урядові районі Луганської області поблизу кордону з Російською Федерацію в місцях, не обладнаних системою пропуску через кордон.
  • Члени збройних формувань і далі не пропускали СММ через блокпости вздовж офіційних дорожніх коридорів у Донецькій та Луганській областях.
  • Місія продовжила здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого й Петрівського.
  • СММ і далі спостерігала за заходами, що їх на тлі спалаху COVID-19 вживають, зокрема на контрольних пунктах в’їзду-виїзду та блокпостах у Донецькій та Луганській областях.
  • Патрулі СММ і далі стикалися з обмеженнями свободи пересування*.

Автор