Відставка одного міністра нічого не змінить

Ірина Геращенко

Постанову про звільнення жодного з міністрів в ВР наразі не зареєстровано. Все інше – маніпуляції. Регламент ВР не передбачає збору підписів для зняття будь-якого міністра. Для цього потрібно лише зареєструвати постанову про відставку, й достатньо ініціативи одного депутата. Для прийняття рішення потрібно 226… А от для відставки всього уряду дійсно потрібно зібрати 150 голосів і виносити на голосування.

Уряд Зеленського провалив все, що міг. Колапс в економіці, завал в медицині, катастрофа в соціальній сфері, лихі 90-ті на вулицях наших міст, на фронті перестали стріляти, але ворог не перестав, безпека щодня послаблюється. Відставка одного міністра нічого не змінить.

«Європейська Солідарність» ініціює відставку всього уряду, який в день бандитських розборок в Броварах, замість зібратися на екстрене засідання і дати оцінку роботі поліції, разом проводив мотивуючи тренінги в стилі «Орифлейм». Уряд – колективний орган, і саме Зеленський і його кишенькові призначенці несуть пряму відповідальність за всіх міністрів, відсутність змін, ліквідацію реформ, за відкат у 90-ті та часи Януковича.

Якщо говорити про МВС, то «Європейська Солідарність» – єдина парламентська партія, яка публічно критикувала прив’язане за вуха «розслідування» справи Щеремета й захищає в судах ветеранів і волонтерів, визначених президентом і міністром винними. На жаль, ми не бачили в цих судах жодного депутата від інших фракцій.

Ми не беремо участі в беззмістовних зборах підписів, які не мають жодного сенсу. Ми голосуватимемо за постанову про відставку міністрів. Ми ініціюємо збір підписів про відставку всього уряду. І закликаємо всі фракції зайняти тут спільну, солідарну, державницьку позицію. Уряд профанів, схематозників і невігласів Зеленського має піти. Весь.

P.S. Колеги збирають підписи під постановою за відставку міністра охорони здоров‘я. Це відповідає регламенту, ми доєдналися. Все, що не відповідає регламенту і робиться заради шуму, не до нас. Ми ж звертаємося до колег негайно надати підписи на відставку уряду Зеленського. Відповідний лист з вимогою надати підписні листи вже пішов на Разумкова.

* * *

Отже, «Європейська Солідарність» виступила з ініціативою відставки ВСЬОГО уряду Зеленського. Всіх міністрів, які несуть колективну відповідальність за провали в усіх сферах.

Ми, згідно регламенту, направили відповідного листа на голову ВР п. Разумкова з вимогою негайно надати нам підписні листи для збору підписів. Поки що наша ініціатива блокується, й листи ми не тримали.

Закликаємо колег з інших фракцій негайно доєднатися до наших вимог і звернутися до керівництва ВР щодо підписних листів. І поставити підписи. Інакше ми приймемо це як підігрування, гру в піддавки з Зеленським і його урядом, всіма його міністрами.

Нагадаю, саме Зеленський, а не Порошенко, призначив цей уряд, в тому числі двічі делегував туди Авакова. Всі, хто голосували за Зеленського і «топили» за Зеленського, несуть відповідальність і за цей уряд, призначений виключно Зеленським.

Нагадаю, всі фракції, окрім « ЄС», голосували за тих чи інших міністрів цього уряду, силовиків, СБУ чи прокурора.
Нагадаю, що в тому числі і «Голос», на жаль, голосував за деяких міністрів цього уряду й взяв на себе відповідальність за його склад і діяльність. А деякі представники «Голосу» виконували обов’язки міністра економіки, наприклад, й не виступали проти жодного міністра весь цей час, в тому числі й проти Авакова, а спокійно засідали поряд, і нічого їм не муляло, як і «Голосу» в цілому. На жаль, немає колег по демократичному табору і на судових засіданнях по ветеранам і волонтерам.

Тому наша позиція наступна – цей уряд має піти в ПОВНОМУ складі. Ми розпочали збір підписів. А колег з «Голосу» та інших фракцій ми чекаємо й на судових засіданнях по ветеранам і волонтерам, де їм відверто шиють справу.

Наступне засідання 10.06, о 12.30. Чекаємо всіх фб-істериків теж!
Скажемо ні ментовському свавіллю разом не в фб. 🙂 Зробимо їх разом. Поодинці не вийде.


Ігор Артюшенко

Зараз для проукраїнської опозиції важкі часи, бо Зеленський має у ВР монобільшість, а працівники Кварталу, олігархічних телеканалів та прислужники олігархів зайняли всі можливі владні вертикалі. Немає жодного балансу сил та системи противаг. І в умовах гнітючого дилетантизму та непрофесійності влади така ситуація відкриває двері проросійським силам на чолі з Медведчуком та його кумом в Кремлі.

Але навіть в таких умовах інколи вдається приймати неочікувані для слуг рішення. Так, наприклад, було з винесенням на голосування законопроєктів Петра Порошенка про масове тестування на коронаінфекцію та страхування медичних працівників, а також з ухваленням “антиколомойського” закону.
Це вдалося завдяки злагодженій командній роботі, в тому числі, й депутатів фракції “Голос”.

Саме тому ми не можемо розпилятися на безліч рішень та повинні обирати на чому саме робити акцент.
Депутати від фракції “Голос” вирішили взяти участь у внутрішньопартійному конфлікті серед слуг та зіграти за начебто трохи кращу команду. І це вже не вперше. Подібна ситуація була при голосуванні за міністра фінансів, який зміг ним стати тільки завдяки позитивному голосуванню “Голосу”.

Депутати від “Європейської Солідарності” сьогодні чітко і публічно заявили, що у разі винесення питання щодо відставки Авакова в зал, проголосують за відставку. Але всеодно істерика “білих пальт” не вщухає. Більше того, мені особисто це нагадує дурнуватий піар, розрахований на далеких від законодавчих тонкощів людей.
Бо для реєстрації постанови про відставку міністра і винесення її в зал на голосування не потрібно взагалі збирати підписи! Не потрібно бігати по залу ВР чи ходити з цією позицією по ефірам! Потрібен лише текст проекту постанови і 1 (ОДИН!) підпис депутата-автора.
Все інше – піар та безглузда метушня.

Тому наші друзі по опозиції або не читають Закон про Регламент ВР, або навмисно створюють істеричний “білий шум”, щоб потім звинуватити в усьому друзів з “ЄС”.

Зробити винними за ситуацію в країні не слуг Зеленського, не колаборантів з ОПЗЖ, не олігархічні групи у ВР, не олігархічний уряд, не Єрмака, не Венедіктову і не Авакова, а “Європейську Солідарність”, супроти представників якої злочинний режим порушив найбільшу кількість кримінальних справ.

Боляче від такої позиції “Голосу”. Але попереду місцеві вибори і тільки ними можна хоч якось виправдати таку їх жагу до піару на порожньому місці.

Проукраїнській опозиції конче необхідно консолідуватися та розробляти спільну стратегію, поки кожного з нас поодинці не закинули за грати чи не перевішали на смереках проросійські колаборанти та реваншисти.

Проукраїнській опозиції конче необхідно не допускати навіть думки про сварки між собою, допоки російський солдат топче українську землю, а у владних кабінетах засіли манкурти та малодушні зрадники.

Проукраїнській опозиції, замість вияснення стосунків між собою, варто зімкнути стрій і дружно знайти Шуфрича…..👊
Бо дуже давно вже не було, а тому хапуги з “русского міру” і підіймають голови.

Ось все, що треба зробити!

І тоді нашої консолідації та єдності вистачить, щоб відправити у відставку весь олігархічний уряд Зеленського: і Авакова, і Степанова, і всіх інших разом зі Шмигалем. Бо жоден з сьогоднішніх міністрів не гідний перебувати на посаді. Бо всіх їх треба замінити на професіоналів-державників.


Гліб Бабіч

Проект постанови про зняття Авакова міг бути зареєстрований ще вранці. Попри те, що для цього було достатньо подання від одного депутата, фракція “Голос” зробила все правильно і красиво. Поставила підписи майже всієї фракції. Ну, без двох осіб, включаючи (чомусь) Вакарчука, але це вже дрібниці, правда? Це безсумнівно дозволило б партії Голос записати в актив резонансну ініціативу. А далі – все просто. Далі голосування. За яким буде добре видно, хто – за, а хто – ні.

Однак, далі закінчується політична ініціатива, і починається перфоманс.
По залу починає гуляти листок формату А4 з надрукованим проектом постанови. На якому кожного просять підписатися. Оскільки, подання проекту постанови від цілої фракції більш ніж достатньо, щоб перейти безпосередньо до справи, на прохання “підпишіть” виникає закономірне питання – “щоби що?”. Чіткої відповіді на це питання немає. Зате версії вирують в мережі. Від універсального варіанту “шоб було” до аргументу управдома –  “щоб потім не відмовилися здавати на ремонт ганку”.

Ще раз – замість того, щоб розвинути ініціативу фракції,  та перейти до голосування і безпосереднього зняття міністра, відбувається флешмоб під назвою “підпиши кров’ю – Аваков Чорт!”

Це було б мило і весело. Це нагадує людину без жетона на вході в метро. Він тупцює біля турнікету і суне всім папірець, з проханням підписати звернення до керівництва метрополітену, щоб його пустили. Добрі, але практичні люди просто тицяють йому в руку жетон. І у нього їх уже з десяток. Заходь і їдь! Але він вперто продовжує сунути всім під ніс папірець і вимагає підписати. А тих, хто відмовляється, звинувачує у безсердечності. А може, йму зовсім не треба їхати? Може, це він так самореалізується? Може, йому просто не вистачає спілкування?
Милий добрий абсурд.

Але ні. Ми не в метро.
Тому цілком очікувано пробуджена енергія стала шукати вихід. І знайшла. У всьому (в чому?) знову винувато ЄС і особисто Порошенко. Тому що в дрібницях ніхто розбиратися не стане. Тому що по мережах ходить цей самий “листочок з метро”. І там НЕ написано, що документ давно готовий до подачі. І подальші підписи – просто флешмоб. Там написано, що фракція ЄС (!) НЕ ПІДПИСАЛА (!!!) ПОСТАНОВУ (!!!!!!) про зняття Авакова.
Для звичайної людини, яка іноді плутає емоції з інформацією, цього цілком достатньо.

Немає ніякої постанови. Є проект документу, який ініціює голосування про відставку міністра. Який вже сім годин як міг бути в роботі. А далі (мала бути) сувора штука. Голосування. Де кожна політсила, кожен депутат зафіксує своїм голосом РЕАЛЬНУ позицію з цього питання. І позиція депутатів ЄС з даного питання – не секрет. І перевірити це легко. Голосуванням. Але його все немає. Документом розмахують як прапором замість того, щоб дати йому хід. А поки є час прокачати інфополе. І трохи навалити бруду.

Коли голосування відбудеться (якщо Голос нарешті подасть документ), все буде просто. Будуть ті, хто проголосував “за”, ті, хто проголосував “проти”, і результат. Позитивний або негативний. І вже не можна буде будувати власні версії, видаючи їх за звинувачення. І “робити пред’яви” тим, хто проголосував “За”, теж буде незручно. Але ложечки знайдуться, а осад залишиться. І приблизно у третини в голові засяде те, що “фракція ЄС (!) НЕ ПІДПИСАЛА (!!!) ПОСТАНОВУ (!!!!!!) про зняття Авакова”. А те, за що вона проголосувала, – це вже нікому не буде потрібно .
Так це працює.

До речі, в цей же час ЄС збирає підписи на відставку ВСЬОГО уряду (разом з Аваковим). Що при глобальному треші з економікою, з міноборони, мінветом, медициною, зовнішньої політикою та іншим – цілком собі правильна глобальна мета. І що дійсно вимагає 150 підписів.
Але під шум штучної “зради” і під стогони “це нереально” це питання вже майже затерли. Вийшло.

А що до позиції депутатів ЄС, то я краще Яна Зінкевич процитую.

“Без зайвого галасу і нападок на союзників – вносьте, ми проголосуємо. Звісно, якщо мета догнати”.

Якщо хто не зрозумів, це з анекдоту про півня. Який біжить за куркою зі словами «Не наздожену, так хоч зігріюся”.
Так наздогнати чи зігрітися?

Ні, дорогі. Бігти треба тільки з метою наздогнати.
Тому документ на реєстрацію. І голосувати.
Зібралися з духом? Так давайте знімати Авакова, а не лякати їжачка самі знаєте чим.

P.S. До паралельного обговорення про те, що “наступник може бути гірше”. Звичайно, може. Все, що робить ця влада, гірше з кожним кроком. І в разі приходу на пост міністра МВС такого персонажа, на тлі якого Аваков здасться зайчиком, ви будете тягати цей “листочок з метро”, як доказ, що саме проклятий Порошенко і ЄС привели до влади чергового монстра.
Ні, ні, ні. У клуб відповідальних рішень запрошуються всі.

І так, Аваков – чорт!

Автор