Екс-посли США попереджають…

Колишні посли Сполучених Штатів Америки в Україні констатували спроби втягнути Україну в американську внутрішню політику в зв’язку з оприлюдненням запису телефонної розмови п’ятого президента Петра Порошенка з екс-віце-президентом США Джозефом Байденом.

Про це повідомляється на сайті Атлантичної ради, куди входять колишні американські дипломати.

“За останні три десятиліття Сполучені Штати та Україна встановили широкі та міцні відносини, що слугують інтересам обох країн, країн, які поділяють такі цінності як демократія, свобода і свобода особистості. Успіх України в розбудові незалежної, стабільної, демократичної держави з сильною ринковою економікою, прив’язаною до європейських інститутів, посилює інтерес США до стабільнішої та безпечнішої Європи.

Двосторонні відносини давно користуються широкою двопартійної підтримкою в США, в тому числі в Конгресі, та підтримкою президентів-республіканців і демократів. Вони також мають підтримку широкого політичного спектру в Україні.

Протягом багатьох років ми працювали над створенням і зміцненням американо-українського стратегічного партнерства, оголошеного в 1996 році. Таким чином, ми розчаровані зусиллями щодо втягування України у внутрішню політику Америки на тлі наближення президентських виборів у США в 2020 році. Ці зусилля просувають брехливий та токсичний наратив, який не має стосунку до реальних відносин між США та Україною, щоб послабити відносини між Сполученими Штатами та Україною і сіяти розкол всередині двох наших країн. Це не відповідає інтересам ані США, ані України. Ми рішуче засуджуємо ці зусилля по розділенню наших двох країн і закликаємо посадових осіб обох країн уникати кроків, що лише підірвуть двосторонні відносини та відштовхнуть наші країни одна від одної”.

Свої підписи під документом поставили колишні:
1-й посол США в Україні Роман Попадюк,
3-й посол США в Україні Стівен Пайфер,
4-й посол США в Україні Карлос Паскуаль,
5-й посол США в Україні Джон Хербст,
6-й посол США в Україні Вільям Тейлор,
7-й посол США в Україні Джон Теффт,
9-й посол США в Україні Марі Йованович.

Джерело