Світ 8 лютого. Результати дня

Iliya Kousa

Вирок Навальному в Росії, напад піратів в Африці, новий президент Сомалі, нові міграційні ініціативи адміністрації Трампа в США, вбивство в Афганістані, битва за Аль-Баб в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Семеро громадян РФ та України були захоплені піратами біля берегів Нігерії. Бойовики на човнах взяли на абордаж транспортне судно «BBC Caribbean» та захопили екіпаж. Інцидент стався у Гвінейській затоці поблизу нафтового терміналу дельти річки Нігер. Гвінейська затока є найбільш небезпечним місцем на Землі для мореплавців через активність піратів.

– У Сомалі обрали нового президента країни. Ним став колишній прем’єр-міністр Мухаммед Абдуллахі Мухаммед. Голосували члени парламенту. Процедура призначення президента проходила не в будівлі парламенту, а в авіаційному ангарі на території аеропорту Могадішо, оскільки всі інші місця в країні – небезпечні через терористичну активність. Новий президент країни має два паспорти – громадянина Сомалі та США. Авіаційний ангар охороняли особливо ретельно, а над аеропортом оголосили безпольотну зону. Побоювались нападів терористів з організації «Аль-Шабаб», пов’язаної з «Аль-Каїдою». Після обрання нового глави держави, тисячі людей вийшли на вулиці столиці привітати результати виборів. У Сомалі, яке фактично перестало існувати як держава у 1991 році, вільні вибори не проводилися з 1969 року.

– Президент Південного Судану Сальва Кіїр закликав розстрілювати на місці військових, які причетні до зґвалтувань та інших сексуальних злочинів.

Америка:

– Міністр внутрішньої безпеки США Джон Келлі запропонував посольствам США в інших країнах вимагати від людей, які подаються на американські візи, паролі до їхніх сторінок у соціальних мережах. Такий крок планується впровадити в рамках посилення анти-імміграційних заходів. Особливо це має торкнутися громадян семи переважно мусульманських країн, яким указом Дональда Трампа заборонили в`їжджати до США. Це Сирія, Ємен, Лівія, Ірак, Судан, Сомалі, Ліван та Іран. Таким чином, адміністрація Дональда Трампа планує обійти постанову федерального суду Сіеттла про призупинення дії указу.

– Генпрокуратура Бразилії подала запит до Верховного суду країни із проханням дати дозвіл розпочати кримінальну справу проти соратників чинного президента Мішеля Темера. Мова йде про екс-президента та нинішнього сенатора Жозе Сарні, сенаторів Ренана Калейроса та Ромеро Хука. Їх підозрюють у корупції.

Азія:

– Шістьох співробітників Міжнародного комітету Червоного Хреста застрелили бойовики в горах Афганістану. Загиблими були місцеві мешканці, які доставляли гуманітарну допомогу мешканцям гірських районів, постраждалих внаслідок снігопадів та лавин. Трагедія сталася у північній провінції Джаузджан. Підозрюють, що це могли бути терористи «Ісламської держави».

– Президент Філіппін Родріго Дутерте заявив, що усіх корумпованих поліцейських буде збирати та «пачками відправляти на острів Басілан» на півдні країни. Цей острів відомий тим, що контролюється бойовиками.

Європа:

– У Росії суд визнав опозиціонера Олексія Навального винним у справі про «Кіровліс». Його та його соратника Петра Офіцерова визнали винними у розкраданні лісу в фонді «Кіровліс» 2009 року. Суд засудив їх до 5 років в’язниці умовно. Відтак, Навальний тепер не має права балотуватися у президенти РФ. Раніше, він повідомив про свій намір взяти участь у виборах 2018 року.

– Прем`єр-міністр Грузії Георгій Квірікашвілі виступив різко проти намірів керівництва невизнаної Південної Осетії провести в квітні цього року референдум про перейменування Південної Осетії у «Республіку Південна Осетія – держава Аланія». Прем`єр звинуватив Росію у посиленні тиску на Грузію. Також він заявив, що Південна Осетія – це територія Грузії, яку силоміць забрала РФ.

– Іспанська прокуратура висунула звинувачення в фінансових махінаціях колишньому директору МВФ Родріго Рато. Вони вважають, що через фінансові махінації він вкрав 6,8 мільйонів євро з 2004 по 2015 роки.

– Парламент Румунії не зміг проголосувати за вотум недовіри уряду. Депутати не набрали необхідної кількості голосів. В країні три тижні поспіль тривають протести людей, які вимагають відставки уряду через намагання амністувати корумпованих чиновників.

Близький Схід:

– За даними ООН, для покращення гуманітарної ситуації в Ємені необхідно зібрати 2,1 млрд. доларів.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» селища Туман, Бірат Аль-Баб та Аль-Маз`уля на сході провінції Алеппо поблизу міста Аль-Баб. Воно є головним бастіоном терористів «ІД» в провінції Алеппо. Його зараз штурмують турецькі війська та їх союзники. Сирійська армія тим часом розпочала штурм містечка Абу Тальталь. Воно є одним з двох останніх на шляху до Аль-Баба.

– Турецька армія та їхні союзники розпочали повномасштабний штурм міста Аль-Баб та його околиць на півночі сирійської провінції Алеппо. Вони атакували місто з трьох боків одночасно. Їм вдалося захопити гору Акиль та міську лікарню. Терористи відбили їхній напад на території гуртожитку. Четверо турецьких військових загинули, 15 поранені. Терористів знищено 58 осіб.


На фото: російський опозиціонер Олексій Навальний на засіданні Ленінському райсуді Москви у справі про «Кіровліс»

Автор