Не ганьбися, зеленосяйний

Тарас Чорновіл

Щось давненько ми з вами про бронепамперси для зеленосяйного тут не язвили. А воно ж аж пищить, так напрошується…

Тут поширюю інформацію, яку оприлюднив ветеран АТО Мирослав Гай (див. нижче – ред.). Він ще минулої суботи подав на сайт офісу Зеленського для реєстрації й розміщення тест петиції з закликом відкликати заяви про загрозу його безвартісному життю від звичайного стріму С. Федини й М. Звіробій та припинити переслідування своїх критиків за політичними мотивами. Пройшов тиждень, реєстрація не відбулася й текст петиції не оприлюднено досі. Оскільки час відведений на технічну обробку й перевірку щодо наявності нецензурних висловлювань або заяв, що містять заклики до насильницьких чи інших заборонених дій, становить два дні, то Мирослав устиг направити проект петиції ще двічі. Ні публікації, ні відповіді з аргументованим поясненням відмови оприлюднення нема й досі.

А текст дуже толерантний і виважений. У ньому нема образ чи виявів зневаги, на яку заслуговує ця зелена дристлива істота. І, що також важливо, текст петиції не містить закликів до порушення Конституції в частині розподілу повноважень гілок влади. Хоча чомусь на сайті вільно публікують заклики з вимогами ухвалити закони, виділити на щось бюджетні кошти або когось посадити. Хоча це абсолютно антиконституційні звернення до посадової особи президента, оскільки закони має приймати Верховна Рада, бюджет розподіляє Кабмін, а посадити когось можуть лише суди. Усі вони в нас вважаються абсолютно незалежними від президента. У випадку набрання такими петиціями достатньої кількості голосів, на них може бути хіба пустопорожня відповідь не по суті, перенаправлення у відповідний орган влади для розгляду як звичайного звернення, чи відмова в розгляді.

А у випадку звернення Мирослава Гая йдеться про рішення, яке може й має право ухвалити виключно сам Зеленський. Відкликати позов і не ганьбитися може тільки він. А це автоматично приведе до припинення провадження проти “патєрпєвшого”. Усе логічно. Не може бути й відмовки щодо того, що це звернення до Зеленського як до фізичної особи, а не до президента. Аж ніяк. Якби він позивався з кимось за персональну образу, якесь шахрайство чи інші протиправні дії, то це можна було б трактувати, як приватну справу. Але ця “гєроічєская лічность” вимагає засудити обох дівчат за статтею 112 КК – Посягання на життя державного діяча. Тобто йдеться про його персональне сприйняття невинного стьобу в відео-стрімі як частини злочинних дій проти посадової особи – президента країни, а не просто рядового комедіанта. Тому петиція якраз за адресою, бо він єдиний, хто може на неї прореагувати у спосіб, який виписано в тексті петиції.

Але ж… По-перше, маємо й так сфальсифіковане звинувачення проти Федини й Звіробій, оскільки навіть натяку на склад злочину в їхньому стрімі нема. Що є, то це образа. А хто сьогодні не ображає цю зелену потвору? Є ж за що. Вони ж так жорстко потоптали закон, щоб висунути ці звинувачення, не для того, щоб зараз так просто їх забрати. По-друге, велике питання: а хто цей “державий діяч”? Блазнем був, блазнем і залишився. Посоромився б до себе застосовувати такі значимі слова, навіть якщо це формальна складова юридичного терміну. Ну й останнє, воно ж на самому початку так обдристалося, що досі жоден лікар цей понос зупинити не може. А чиновнички навколо усе бачать і бояться зробити щось, що може викликати ще якісь небезпечні конвульсії паралізованого страхом тіла.

Отак і поглиблюють загальний рівень правового нігілізму. Але якщо петицію таки зареєструють, а я вірю, що масовим розголосом про черговий дрист фігуранта цього доб’ємося, то буду всіх закликати до її підписання.


Мирослав Гай

Друзі, хочу довести до Вас чергову ганебну ситуацію з офісом президента. Я не хотів про це писати, але змушений.

З минулої суботи я подав тричі одну і ту саму петицію на сайт президента.

Вимога до президента України Зеленського відкликати його особисту заяву на Софію Федину та Марусю Звіробій у правоохоронні органи і припинити переслідування патріотів.

Текст петиції достатньо стриманий, на відміну від багатьох інших петицій на сайті президента.

Основний текст:

“Президенту України
Володимиру Зеленському

Продовження кримінального провадження проти Софії Федини та Марусі Звіробій завдає шкоди міжнародному іміджу України і не з кращої сторони виставляє Вас як Президента і громадянина, який вважає себе потерпілим від критичних заяв народного депутата і волонтера.
Замість боротьби з реальними злочинцями Державне бюро розслідувань виконує невластиві йому функції апарату репресій та переслідування опозиції.
Закликаємо Вас відкликати Вашу заяву як потерпілого і публічно визнати помилковість кримінального переслідування Софії Федини та Марусі Звіробій.
Українських жінок не треба боятися – їх треба любити!”

Термін розгляду технічною підтримкою петиції на наявність нецензурних слів – 2 дні.

Проте за тиждень ця петиція так і не була оприлюднена.

Я вважаю ганебним, що президент і його офіс так бояться теми переслідування двох українських сміливих дівчат і блокують петицію на сайті.

Ця справа могла б кинути тінь на репутацію Зеленського, якби така репутація була.

Тому не треба боятися. Дотримуйтесь конституції та протоколів, дайте петиції можливість набрати свої 25000 голосів і дайте чоловічу відповідь народу – так вас хоча б можна буде поважати бодай за такий вчинок.

Я вважаю таку поведінку офісу, незалежно від того, це політична позиція або технічна провокація, соромом для всього інституту президентства.


Ігор Артюшенко

Місяць тому я намагався зареєструвати на сайті президента петицію з вимогою, щоб Зеленський прозвітував за рік власної роботи та відповів на всі питання, які він емоційно тоді проголошував на стадіоні.

Подавав декілька разів, але виявилося, що в Офісі президента існує цензура. Бо петицію не тільки не зареєстрували, але навіть не надіслали причини відмови.

Виходить, що петиції, які стосуються президента, не проходять модерації.

А сьогодні й Мирослав Гай написав, що зіткнувся з такою ж самою проблемою — його петицію з вимогою припинити переслідування Софії Федини та Марусі Звіробій відхилили.

Це ще одне підтвердження, що переслідування дівчат – особиста справа Зеленського.

У нас вільна держава! І впровадження цензури в Офісі президента — ганебна практика, яку необхідно припиняти.

Автор