Стратегії влада не має

Дмитро Вовнянко

Кабмін вирішив – роботу харчових ринків буде відновлено. Звісно, для торговців уже виставили низку вимог – від захисних масок до екранів, якими мусять розділяти ятки. Але вже очевидно – триватимуть такі заходи від сили 3-4 дні. Перевіряючі, яких обіцяють поставити на кожен ринок, швидко будуть корумповані самими ж торговцями. Інакше в Україні це не працює.

Очевидно й інше – на таке послаблення влада пішла не через зниження захворюваності на коронавірус. Навіть офіційні дані вказують на зростання захворюваності – від 5710 осіб на 20 квітня до 10406 осіб на момент написання цих рядків. Незмінною лишається середня кількість захворювань – приблизно по 450 осіб на день. Складно сказати, наскільки реальну картину показує офіційна статистика – протестовано лише 111859 осіб – 0,3% населення України.

Відтак висновок – на відкриття ринків влада пішла не через зменшення захворюваності, а через протести підприємців, що відбулися по всій країні. Влада злякалася, що протести набиратимуть розмах, до них долучиться ветеранська спільнота і опозиція – а там і до Майдану недалеко.

Що це означає? Це означає, що одразу після відкриття ринків уряд дуже швидко зніме обмеження на роботу магазинів, кав’ярень, ресторанів та сервісів. Бо всі вони вийдуть на протести, і уряд піде їм на поступки так само – йому подітися не буде куди. Що далі?

Аби це дізнатися, достатньо вийти в будь-який парк і подивитися на феєрію типового інфантилізму українців. У парках повно людей. Значна їх частка – без масок. Справді – чого перейматися? Хвороба десь там – далеко. Особисто вони – не хворіють. Логічно?

Шкода, всі ці доводи мало цікавлять неклітинну форму життя, відому нам як COVID-19. Я би дуже хотів, аби пом’якшення цих карантинних заходів збіглося зі зменшенням захворюваності від якихось суто природних чинників – хай навіть тричі ненависна мені ЗЕкоманда запише це собі в заслуги. Бо якщо цього не станеться, відкриття ринків, а за ними магазинів, майстерень, сервісних центрів тощо призведе лише до одного – до нового спалаху хвороби. Противники карантину вказують на те, що від COVID-19 низька смертність – наразі 261 особа на 10406 хворих, тобто лише 2,5%. Мене ж набагато більше лякає інше. 261 особа померла, 1238 – одужали, а решта 9107 осіб (87,5%) – досі хворіють.

COVID-19 небезпечний не високою смертністю. Він небезпечний тим, що хвороба протікає незвично довго і важко. І ще – COVID-19 заразитися можна від людини, яка сама не почувається хворою. Тобто в разі спалаху хвороби ми ризикуємо потрапити в ситуацію, коли хворих стане більше, ніж усі ми здатні доглянути! Коли станеться все, як у Британії XV ст. під час епідемії Англійського поту: ніхто не збирав податки, ніхто не служив у церквах, ніхто не працював, ніхто не охороняв фортеці… І ніхто не наважувався таку безпорадну країну завоювати – знову таки через епідемію.

А спалах хвороби буде обов’язково – якщо тільки не станеться зменшення захворюваності через природні умови. Це означає, що уряд буде змушений знову впроваджувати карантин – ще більш суворий. От тільки грошей у людей вже не буде. І закрити потреби людей уряду буде нічим. За даними Держказначейства, бюджет у січні-березні поточного року виконаний з дефіцитом 17,3 млрд грн, що у 1,9 разів більше дефіциту роком раніше. Доходна частина бюджету була виконана на 88,4%. Що покаже квітень – здогадатися не важко.

Все це називається – у влади відсутня стратегія протистояння пандемії. Вона була відсутня, коли міністр МОЗ пішла на обсервацію замість готувати країну до епідемії. Вона була відсутня, коли не зупиняли вивезення з країни масок і медобладнання. Вона відсутня зараз, коли карантин згортають просто під тиском громадськості. Діяти або для піару, або «на відчепися» – фірмовий стиль ЗЕвлади. Що з цим робити всім нам?

Лише одне – дбати про себе самим. Уникати людних місць. Дотримуватися техніки безпеки. І не впадати в нудьгу. Ми пережили 2014-й – переживемо й це. Мусимо пережити. Нам ще країну відновлювати.