Ze дороги

Команда «ЗеФакТи» проаналізувала діяльність Зеленського у сфері будівництва доріг.

Дороги — це один з найголовніших агітаційних ресурсів Зеленського та його команди.

Ми постійно чуємо від Зеленського та його команди, що в цьому році будуть побудовані 6500 км доріг, потім 4000 км доріг державного значення, а в деяких випадках ми чули й про 4000 доріг і те, що на це виділено владою безпрецедентні кошти.

Отже, почнемо з грошей. Чи правда, що в цьому році виділено коштів більше, ніж у попередні роки?

Так, це правда, але завжди є нюанс. Слід задати питання – чи виділено коштів стільки, скільки реально планувалось на 2020 рік?

З 1 січня 2018 року розпочав діяти Дорожній фонд, наповнення якого здійснюється від акцизу за пальне. Планувалось, що у 2018 році буде виділено 50%, у 2019 році – 75%, у 2020 – 100%, крім фінансування з дорожнього фонду, Урядом Порошенка планувалось у 2020 році додатково виділити близько 10 млрд грн із загального фонду держбюджету.

Отже, у 2020 році планувалось, що всі надходження до держбюджету від акцизу за пальне будуть спрямовуватись у Дорожній фонд.

21 березня 2018 року Урядом Порошенка затверджено Державну цільову економічну програму розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення на 2018-2022 роки. Зазначена програма передбачала чіткий план розвитку дорожньої інфраструктури, об’єми будівництва та ремонту доріг, розміри виділення коштів на кожний рік.

До зміни Уряду у 2019 році програма на 2020 рік передбачала:

  • Розмір фінансування автомобільних доріг загального користування державного значення за рахунок державного бюджету – 60,9 млрд грн, з них: дорожній фонд – 41,87 млрд грн; кошти МФО – 19 млрд.
  • Залучення коштів у розмірі майже 9 млрд грн з інших джерел.
  • Загальний розмір фінансування автомобільних доріг загального користування державного значення повинен був скласти близько 70 млрд грн.

За ці кошти планувалось відремонтувати та побудувати 1551 км доріг (з гарантійним строком обслуговування 10 років), з них: 44,4 км – нове будівництво, 106,6 км – реконструкція; 1400,55 км – капітальний ремонт. Середнього ремонту у 2020 році за вказані кошти не передбачалось.

Слід звернути увагу, що Уряд Порошенка приділяв велику увагу залученню інвестицій від міжнародних фінансових організацій, а про вдалість переговорів свідчать розміри запланованих інвестицій. Завдяки цьому планував вийти на ремонт та будівництво 10000 км доріг щороку.

З призначенням першого Уряду Зеленського почались маніпуляції інформацією щодо ремонту та будівництва автомобільних доріг. Саме тоді розпочалась популістська кампанія Зеленського та його команди щодо будівництва 4000 км доріг або 4000 доріг (він довгий час сам не міг з цим визначитись). А що насправді?

29 січня 2020 року Урядом Зеленського приймається постанова №36 «Деякі питання дорожнього господарства», якою передбачається затвердити перелік об’єктів дорожнього господарства, які у 2020 році планується побудувати або відремонтувати, а також внесення змін до вищевказаної програми.

Тобто Урядом Зеленського внесено зміни до Державної цільової економічної програми розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення на 2018-2022 роки, а саме зменшено фінансування ремонту та будівництва доріг та об’єму ремонту та будівництва:

  • Розмір фінансування автомобільних доріг загального користування державного значення за рахунок державного бюджету зменшено до 45 млрд грн, з них: дорожній фонд – 44,1 млрд грн; кошти МФО – 4,4 млрд грн.
  • Заплановано збільшення розміру залучення коштів з інших джерел до 18 млрд грн.
  • Загальний розмір фінансування автомобільних доріг загального користування державного значення після змін склав близько 67,5 млрд грн, що на 2,5 млрд грн менше.

За ці кошти планується відремонтувати та побудувати 1488 км доріг, що на 63 км менше розміру до змін, з них: 59,6 км – нове будівництво, 59,8 км – реконструкція; 282,69 км – капітальний ремонт; 1086,7 км – середній ремонт.

Отже, в підсумку: зменшено фінансування за програмою на 2,5 млрд грн, змінено напрямок залучення коштів, фактично відмова від залучення коштів від міжнародних партнерів та перехід на кредитування Укравтодору під державні гарантії, що створить додаткове навантаження на видатки дорожнього фонду у наступних роках.

Більш того, зі збільшенням розміру нового будівництва на 15 км фактично по інших напрямах зменшили рівень робіт. Так, замість 1400 км капітального будівництва буде проведено середній ремонт на 1086,7 км доріг.

І найголовніше – Урядом Порошенка планувалось ввести обов’язковий гарантійний термін обслуговування по всіх об’єктах на 10 років. Новий Уряд таку вимогу передбачив лише на 402 км доріг, отже, про забезпечення якості не йдеться.

Що передбачає державний бюджет 2020

Загалом передбачається фінансування в дорожню інфраструктуру 66,6 млрд грн, з них:

  • 38 млрд грн на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення;
  • 22,1 млрд грн на субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах
  • 5,6 млрд грн на виконання боргових зобов’язань за запозиченнями, залученими державою або під державні гарантії на розвиток мережі автомобільних доріг  загального користування;
  • 400 млн грн на реалізацію державного інвестиційного проекту «Приведення стану автомобільних доріг транспортного сполучення Київ-Суми-Харків (в межах Чернігівської та Сумської областей) до сучасних технічних вимог»;
  • 305 млн грн на реалізацію державного інвестиційного проекту «Покращення стану автомобільних доріг загального користування у Львівській області»;
  • 200 млн грн на розбудову прикордонної дорожньої інфраструктури на українсько-польському кордоні;
  • 95 млн грн на субвенцію з державного бюджету обласному бюджету Полтавської області на поточний середній ремонт автомобільної дороги  М-03 Київ-Харків-Довжанський на ділянці км 336+873 – км 340+961 по вул. Київське шосе і вул. Харківське шосе в межах м. Полтава (окремими ділянками);
  • 90 млн грн на «Реалізацію державного інвестиційного проекту «Розбудова міжнародної автомобільної дороги загального користування державного значення М-14 Одеса-Мелітополь-Новоазовськ (на м. Таганрог) на ділянці Одеса-Миколаїв-Херсон»;
  • 27 млн грн на розбудову прикордонної дорожньої інфраструктури на українсько-угорському державному кордоні.

Також, крім зазначених коштів, Законом України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» передбачена можливість отримання Укравтодором кредиту під державні гарантії, враховуючи вищезазначену постанову, максимальний розмір кредиту передбачається близько 18 млрд грн.

Крім того, Президент та його команда неодноразово казали про те, що з $2,9 млрд відсуджених у Газпрому частина коштів (36 млрд грн) буде направлена на ремонт доріг, але ці кошти ми вже не враховуємо. Бо скоріш за все, вони вже «освоєні» ЗеКомандою, адже розкрадені – казати в нашій країні некоректно, бо корупції ж немає, це яскраво продемонстрували відомі в Україні брати.

Чи достатньо цих коштів для будівництва 4000 км доріг, однозначно відповісти важко, оскільки слід враховувати специфіку кожного об’єкта (місцевість, категорію дороги, наявність виробництва в галузі матеріалів для будівництва тощо), але ми можемо приблизно вирахувати. З цією метою будемо враховувати показники затвердженого у 2020 році переліку об’єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення у 2020 році.

Переліком передбачається відремонтувати (побудувати) 1349 км доріг (з урахуванням мостів) вартістю 28,9 млрд грн (ця сума сформована без врахування витрат на проектну документацію для об’єктів, що не планується будувати у цьому році).

Згідно із зазначеними даними, середня вартість 1 км складатиме 21,45 млн грн (28,9 млрд грн/1349 км). Отже 66,6 млрд грн повинно вистачити на 3104,7 км доріг (66,6 млрд/21,45 млн грн), а побудовано буде від 2000 до 3000 км доріг.

Враховуючи середню вартість відповідних робіт у 2015-му, оціночна нормативна вартість будівництва 1 кілометра дороги першої категорії складала від 70 до 100 млн грн, реконструкція – 40-80 млн грн, капітальний ремонт – 20-30 млн грн, поточний середній ремонт – 8-12 млн грн.

Наш підрахунок виглядає досить реалістичним, отже, для будівництва 4000 км доріг потрібно близько 86 млрд грн (86 млрд/21,45 млн грн = 4009 км). Окрім фінансових показників, слід враховувати і часові, перед будівництвом або ремонтом дороги необхідно підготувати відповідну документацію, спочатку тендерну для створення проектної документації, а після підготовки проектної знову тендерну, але вже на будівництво, і все це певний час.

Крім того, слід враховувати час на можливі оспорювання тендерних процедур в Антимонопольному комітеті і необхідність оголошення повторних торгів. Тому якісне будівництво та ремонт 4000 км доріг у 2020 році на наш погляд настільки ж реально, наскільки реально побороти за рік в Україні корупцію.

Але кому потрібно якісно, тому чекаємо однорічні дороги і подальші плани по їх щорічному ремонту за рахунок бюджету, адже від 10-річного гарантійного обслуговування Уряд Зеленського фактично відмовився.

Крім доріг, Зеленським обіцяно побудувати декілька мостів у 2020 році, що також буде складовою дорожньої інфраструктури. Чи побудують – тут є питання.

Будівництво доріг для нашої країни – це дуже тривалий, дорогий та корумпований процес.

Так, наприклад, Подільсько-Воскресенський міст будують з 2003 року, кожний мер міста Києва обіцяє його добудувати. Станом на 2017 рік зазначений міст за  оцінками інституту «Київдормістпроект» був готовий на 65%, але роботи на ньому велись не дуже інтенсивно і лише у 2018 році пожвавилися.

Отже, міст вже будується 17 років, а на його будівництво витрачено близько 5 млрд грн і ще планується витратити 7 млрд грн, тобто його вартість становитиме близько 12 млрд грн (близько $870 млн).

Тому можна стверджувати, що мости в Україні найдорожчі у Європі, а їх будівництво одне з найдовших у світі. Так наприклад, вартість найвищого моста у світі склала близько $100 млн – міст через річку Сидуфе в Китаї. Найбільший підйомний міст в Європі коштував $155 млн – міст Гюстав Флобер у Франції. А другий за висотою у світі міст Віадук Miyo у Франції зведений за $400 млн. Будівництво цих мостів не перевищувало п’яти років.

Отже, чи побудують обіцяні 4000 км доріг? Авжеж побудують, гарантуємо, що у цьому році пан Зеленський буде їх відкривати, як свого часу відкривався пішохідно-велосипедний міст у Києві, недобудований, не прийнятий до експлуатації, але з перерізаною стрічкою.

Чи побудують декілька мостів у цьому році, якщо в державному бюджеті на це передбачено 500 млн грн ($18 млн)? Ні, яскравим прикладом виконання обіцянки є Запорізький міст, на якому так і не розпочаті роботи, хоча півроку тому обіцяли його побудувати. Скоріш за все, відкриють мости, які вже були відкриті, або просто замінять покриття асфальту на одному з мостів.

Автор