Віталій Кличко оприлюднив план першого етапу послаблення обмежень у Києві (відео, брифінг)

 

Віталій Кличко: «Кількість киян, у яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, знову зросла – на 78 людей. Троє з них – медики»

Кількість киян, у яких за минулу добу підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 78 людей. Загалом у столиці вже 1298 підтверджених випадків COVID-19. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час онлайн прес-конференції.

«У порівнянні з кількома минулими днями статистика сьогодні – не дуже оптимістична. За минулу добу кiлькiсть киян, у яких лабораторно пiдтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася ще на 78 людей. Троє з них – медики. На сьогодні в столиці 1298 підтверджених випадків захворювання на COVID-19», – сказав Віталій Кличко.

Так, серед тих, що захворіли: 36 жінок віком від 23 до 74 років. І три дівчинки від 11 до 16 років. 36 чоловікiв від 23 до 80 років. Та три хлопчики віком від семи місяців до 17 років.

22 пацієнти госпіталізували до лікарень столиці. Інші – лікуються на самоізоляції, під контролем медиків.

Джерело

 

Віталій Кличко: «Серед хворих на коронавірус у столиці – 56% чоловіків та 44% жінок. Найбільше хворих киян – віком 30-49 років»

Із тих, хто захворів на коронавірус у столиці, – 56% чоловіків та 44% жінок. Найбільше хворих киян – віком 30-49 років – понад 43%. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час онлайн прес-конференції.

«Трохи загальної статистики, бо часто питають, хто в Києві більше хворіє. Із підтверджених випадків серед хворих на коронавірус у столиці: 44% жінок – 574 випадки, та 56% чоловіків – 724 людини. Серед хворих 80 дітей: 43 хлопчики та 37 дівчаток – це трохи більше 6%. 120 медпрацівників – тобто 9 %. Служителів церкви – 179 людей. Це 14%», – розповів Віталій Кличко.

За віковими категоріями: діти до 17 років – 80 осіб або 6,2%. Кияни 18-29 років – 15,8% або 205 випадків. 30-49 років – найбільш вражена категорія – 43,4% або 564 людини. Кияни віком 50-65 років – 23,2% – 301 випадок. Люди 65 років та старше – 11,4% або 148 хворих.

«Як ви бачите, вірус вражає всіх. Але, за статистикою, більше хворіють чоловіки. І найбільше випадків – серед активної частини суспільства – людей 30-49 років. Старші люди більше дослухалися до закликів берегтися і дотримуються правил. Я хочу підкреслити: правил треба особливо чітко дотримуватися, і коли ми почнемо послаблення карантину. Бо це буде тест на свідомість киян! Хвороба не відступила і потрібно берегтися. Інакше – якщо буде сплеск вірусу, доведеться всім ще сидіти на карантині», – підкреслив Віталій Кличко.

Джерело

 

Віталій Кличко перевірив відділення пологового будинку № 5, де прийматимуть вагітних жінок, хворих або з підозрою на коронавірус

У столичному пологовому будинку № 5 підготували відділення, що прийматиме вагітних жінок, хворих або з підозрою на коронавірус. Про це мер Києва Віталій Кличко заявив під час онлайн прес-конференції. Він також показав відео, яке відзняв під час перевірки медзакладу.

«Вчора я відвідав один з пологових будинків столиці. І подивився, як там підготувалися до прийому вагітних жінок, хворих або з підозрою на коронавірус. Таких у столиці – небагато, але, на жаль, є. І місто готове надати їм необхідну допомогу», – зазначив Віталій Кличко.

Також мер, відповідаючи на запитання, отримані від ЗМІ, розповів, що для перевезення столичних медпрацівників «Київпастранс» надав окремо 15 автобусів. Їх долучили до перевезення працівників таких медичних закладів: міська лікарня № 9, Олександрівська клінічна лікарня, лікарня швидкої допомоги та «Київський міський лабораторний центр МОЗ України».

«На період дії обмежень наземний громадський транспорт, як ви знаєте, перевозить виключно тих киян, які забезпечують роботу критично важливих сфер життєдіяльності міста. Транспорт курсує за визначеними маршрутами та працює для пасажирів за спецквитками. Медики столиці отримали такі спецквитки», – сказав Віталій Кличко.

Також він зазначив, що місто розробило спеціальні маршрути автобусів, аби медики інших лікарень могли потрапити на роботу. Перелік цих маршрутів є на сайті підприємства «Київпастранс».

«Хочу ще раз подякувати всім киянам, які долучилися до акції безкоштовного підвозу медиків на роботу. Та кільком службам таксі, що впровадили безкоштовні поїздки для медиків», – наголосив Віталій Кличко.

Він повідомив, що місто, наскільки це можливо, надаємо транспорт для співробітників комунальних закладів і підприємств, які мешкають за межами столиці.

«Як ви знаєте, рішенням уряду заборонені міжміські пасажирські перевезення. І тому постійні маршрути і регулярні перевезення має відновити уряд», – підкреслив Віталій Кличко.

Джерело

 

Віталій Кличко оприлюднив план першого етапу послаблення обмежень у Києві

Міська влада підготувала план першого етапу послаблення обмежувальних заходів у столиці. Його оприлюднив мер Києва Віталій Кличко під час онлайн прес-конференції.

«Одразу зазначу. Це – не зняття обмежень, а їх послаблення. Якщо за тиждень-два після їх запровадження ми не побачимо стійкої динаміки зниження захворюваності – до другого етапу не перейдемо. При погіршенні ж ситуації – повертаємося до карантину. Це потрібно розуміти. Тому всі підприємства та організації повинні суворо дотримуватися регламентів роботи. А всі кияни – елементарних правил безпеки. Перший етап послаблень ми почнемо, якщо на 12 травня не буде різкого збільшення кількості хворих. Тому я і говорю, що наступних два тижні будуть вирішальними. І закликаю всіх: не нехтуйте правилами! Не впливайте негативно на статистику. Бо все залежить від нас», – наголосив Віталій Кличко.

За словами мера, на першому етапі в Києві дозволять роботу: непродовольчих магазинів загальною площею до 300 квадратних метрів. З вимогою присутності не більше 1 відвідувача на 10 квадратних метрів площі приміщення. Та з обов’язковою санітарною обробкою приміщення двічі на день.

Великі торгові центри та магазини в них на першому етапі не відкриють.

Також зможуть розпочати роботу перукарні та салони краси – за попереднім записом. Не більше одного клієнта на кожну послугу одночасно. З вимогою санітарної обробки (або кварцування) робочого місця після кожного клієнта.

Кав’ярні, як і ресторани, матимуть можливість працювати на виніс. Із вимогою санітарної обробки приміщення двічі на день.

Також буде дозволена робота тимчасових споруд (ларьків). Із забороною споживання їжі та напоїв на місці.

Працюватимуть і невеликі виробництва непродовольчих товарів та підприємства побутового обслуговування (ательє, побутові послуги та інші). Із дотриманням вимоги не більше 1 співробітника на 10 квадратних метрів. Та не більше 1 клієнта на 10 квадратних метрів.

Буде дозволена робота адвокатських та нотаріальних бюро, аудиторів. Теж з вимогою не більше 1 відвідувача на 10 квадратних метрів площі приміщення.

«У всіх установах та на підприємствах обов’язкова термометрія співробітників та відвідувачів. І обов’язкові правила безпеки. Якщо клієнт без маски – його або не впускають у приміщення. Або це відповідальність надавача послуг. І він повинен забезпечити клієнта маскою», – наголосив Віталій Кличко.

Відкриють для відвідування також столичні парки та сквери – групами не більше двох людей. Або, якщо з дітьми, – двоє дорослих, двоє дітей.

Також зможуть працювати автокінотеатри.

«Ми сподіваємося, що уряд цього тижня внесе ринки до переліку об’єктів, яким дозволять працювати. Та визначить регламент їх роботи», – зазначив мер столиці.

Він також підкреслив, що на першому етапі послаблень зачиненими залишаться школи та садки, дитячі та спортивні майданчики. Прибережні зони відпочинку. Послаблення обмежень щодо їх відвідування буде наступним етапом.

«Громадський транспорт на першому етапі продовжить працювати в обмеженому режимі. Приватний бізнес має вирішити питання підвезення своїх працівників на роботу. Метро в столиці відкриється за рішенням уряду. А роботу приміського транспорту урядовці пообіцяли відновити в першу чергу», – зазначив Віталій Кличко.

Він також підкреслив, що в публічних місцях всі кияни мають дотримуватися правил безпеки і бути в масках.

«Роботодавцям нагадаю, що в столиці продовжує діяти норма про обов’язкове закриття на карантин установ і підприємств, на яких буде виявлений спалах захворювання на коронавірус. Сьогодні в місті закриті на карантин три осередки спалаху вірусу – Києво-Печерська Лавра, Іонинський та Покровський Голосіївський монастирі», – підкреслив Віталій Кличко.

Джерело

 

Віталій Кличко: «Спалахів коронавірусу в столичних гуртожитках на сьогодні не виявлено»

Спалахів коронавірусу в столичних гуртожитках на сьогодні не виявлено. Про це мер столиці Віталій Кличко заявив під час онлайн прес-конференції, відповідаючи на запитання, отримані від ЗМІ.

«У Києві сьогодні 473 гуртожитки різних форм власності. 77 з них – у комунальній власності міста. Ми дуже вчасно запровадили обмежувальні заходи. Ще 18 березня міська влада звернулася до закладів вищої освіти, аби вони виконали протиепідемічні заходи та відпустили студентів із гуртожитків додому. Студентам, які не мають можливості змінити місце перебування, дозволили жити в гуртожитках на період карантину. Керівникам закладів вищої освіти було доручено посилити санітарний і протиепідемічний режим у гуртожитках», – наголосив Віталій Кличко.

За його словам, всі заклади забезпечили миючими та дезінфікуючими засобами. Обладнали приміщення для ізоляції хворих у разі потреби. Запровадили обов’язковий температурний скринінг та постійний нагляд медпрацівниками.

«У нас були поодинокі випадки, коли в гуртожитках виявляли хворих. Всі пам’ятають ситуацію у Київському інституті музики імені Глієра. Там виявили зараженого молодого чоловіка. Втім, його вчасно госпіталізували. А всі інші студенти, які перебували в гуртожитку, пройшли двотижневу обсервацію», – підкреслив мер Києва.

Такий же суворий режим місто запровадило і в гуртожитках, де живуть працівники комунальних підприємств столиці. Там теж постійно проводять дезінфекцію. Лікарі регулярно оглядають мешканців та вимірюють їм температуру. Якщо є підозра на коронавірус – пацієнта госпіталізують до лікарні.

«Спалахів хвороби в столичних гуртожитках на сьогодні не виявлено», – зазначив Віталій Кличко.

Джерело

 

Друзі! Міська влада підготувала план першого етапу послаблення обмежувальних заходів у столиці. Перший етап ми…

Опубліковано Кличко – мер Вівторок, 28 квітня 2020 р.

Автор