Кісєльовщина в Україні

Mason Lemberg

Пам’ятаєте, як в 2014 році ми дивувалися брехні Кісєльова?  Це було для нас дивно і ми не могли зрозуміти як так вийшло, що цій відвертій брехні вірять мільйони людей запорєбріком?

Але пройшло 3 роки і у нас з’явилися достойні сини і дочки Кісєльова, які роблять те ж саме, що робить Кісєльов. А головне, що ця кісєльовщина в Україні живе і процвітає і їй сліпо і бездумно вірять, живуть нею багато людей. Це при тому, що кісєльовщина – це не просто маніпулювання фактами, чи постановка версій на основі якихось напівфактів шляхом маніпулювання. Кісєльовщина – це відверта брехня, це додумування того, чого немає, а головне – це системна свідома брехня.

І ця кісєльовщина подається як прояв патріотизму і боротьба з корупцією. Ось приклад.

Це так зване “антикорупційне розслідування” програми “Схеми”, в якому юні кісєльовці гучно зявляють про те, що фірми Кононенка-Порошенка купляли газ в Злочевського. Саме під таким безапеляційним заголовком воно розійшлось інтернетом.

Саме ця безапеляційність привернула мою увагу до “розслідування” і я вирішив поцікавитися, якими ж фактами володіють “розслідувачі” з програми “Схеми”.

Перше що кидається в очі, коли відкриваєш “розслідування” – це безапеляційність твердження і візуалізація тверджень:

Нічого не нагадує?

Саме “розслідування” теж побудоване вельми цікаво. Спочатку йде купа інформації про Злочевського, розповіді про те, який він злодій і корупціонер, як доказ наводяться фотки його будинків, а потім… через коротке речення це все зв’язується з Порошенком і Кононенком і вже далі йде “мочілово” Порошенка і Кононенка, в тому числі й за гріхи Злочевського.

Як виявилось,  єдиним, що пов’язувало Злочевського і Порошенка/Кононека, єдиним, що стало основою цього “розслідування” стало ствердження:

“З якої ще причини оточенню президента може бути вигідно, щоб фірми Злочевського безперебійно добували й продавали газ в Україні? Можливо, вони самі його купують для потреб свого бізнесу?
«Схеми» отримали доступ до звітів компаній Burisma Group за 2016 рік і проаналізували, хто купує газ у фірм Злочевського. І гіпотеза підтвердилась.”

А вся суть в тому, що це твердження, без якого б не було “розслідування” і гучних заголовків, не просто не має жодного підтвердження, а є відвертою і СВІДОМОЮ БРЕХНЕЮ.

Чому брехня?

По-перше: тому, що жодних підтверджень наявності “звітів компаній Burisma Group за 2016 рік” Схеми так і не надали. Тобто, головне припущення “розслідування”, на основі якого формуються аксіоматичні висновки і заголовки і малюються “схеми” не мають жодного документального підтвердження ні в тексті “розслідування”, ні в відео, яке містить трохи більше інформації.

По-друге: тому, що звіт Burisma Group за 2016 рік навряд чи міг бути готовим в січні 2017 р. Крім того, в звіті Burisma Group за 2016 рік навряд чи могла бути інформація по об’ємах постачання газу в розрізі контрагентів (це закрита внутрішня інформація).

По-третє: тому, що в намальованій “схемі” фігурують 3 компанії, 2 з яких споживають дуже мало газу – 1,25 млн. грн.  і  2,57 млн. грн. в рік відповідно. Відтак втрачається будь-який сенс в корупційних звинуваченнях Порошенка і Кононенка.  Які матеріальні блага (на яку смішну суму) вони могли отримати в такому випадку? Невже ризикували стати корупціонерами, щоб зекономити умовно 50 тис. грн. в рік?

По-четверте: не знаю, наскільки це актуально зараз, але найбільший покупець, який фігурує в цій “схемі” Пісківський завод скловиробів в 2014 і 2015 роках купляв газ в Нафтогазу. Уряд тоді зобов’язав найбільші підприємтсва купляти газ в Нафтогазу.

По-п’яте: одне з підприємств чітко і однозначно відповіло на запит програми “Схеми”, вказавши, що ніяких відносин з фірмою Злочевського не мають станом на дату запиту.

Але цей аргумент, який повністю руйнує “розслідування”, не був прийнятий до уваги і був спростований тим, що “компанія спростувала наявність відносин станом на 01 лютого 2017 року, але не заперечила наявність таких відносин в 2016 році”

І тут найцікавіше, що доводить факт свідомої брехні кісєльовців з програми “Схеми”:

а) А чому, на яких підставах, замість викласти докази своїх підозр, програма Схеми почала формувати якісь запити з метою спростування інформації?

б) І відразу ж відповідь: тому, що можна було придумати будь-що, подати відповідний запит і на маніпулювати тезами “але ж не заперечила”.  Подивіться як сформовані їх запити:

Ні, ні, вам не привиділося… вони спеціально “розмили” ту частину, яка є основою запиту.

Що могло відбутися? – Програма “Схеми” придумала дурню, подала запит чи відповідає дурня дійсності станом на даний момент, їм дали відповідну відповідь – станом на даний момент – не відповідає дійсності, а далі включається поле для маніпуляцій, яке базується на тезі “але ж не спростували, що…” І на цьому побудоване ціле “розслідування” – це основа.

Це явна і відверта брехня і маніпуляція. Це як питати в людини чи вбивав він когось і отримавши відповідь, що не вбивав, придумувати “розслідування” на тему “ця людина – гвалтівник”, яке базується тільки на тому факті, що людина не вказала, що вона не тільки не вбивала, а ще й не гвалтувала нікого.

А головне:  це ж не перша вже така відверта брехня і маніпуляція. Я абсолютно не слідкую за цим інформаційним … ом, але буквально два тижні тому бачив пост Дзиндзі, де він описував аналогічну маніпуляцію програми Схеми:

А проти кого була направлена ця брехня і маніпуляція? – Проти Порошенка і Кононенка.

То що ми маємо?

Ми маємо програму Схеми, яка цілеспрямовано і системно намагається дискредитувати Порошенка і Кононенка придумуючи їм “схеми” і корупційні злочини, тобто системно і відверто атакують ціль брехнею і маніпуляціями.

Ми маємо тисячі пожирачів цієї фейкової “антикорупції”, які звинувачують Порошенка і Кононенка в корупційних злочинах і вже рік не можуть назвати будь-яких фактів, продукуючи агресію у відповідь на такі питання.

Вітаю нас, кісєльовщина в нашій країні цвіте буйним цвітом.

Автор