Світ 1-2 лютого. Результати двох днів

Iliya Kousa

Новий поворот у президентській гонці у Франції, введення кенійських військ до Південного Судану, антикорупційна кампанія в Гватемалі, протести проти трубопроводу в США, сварка між Австралією та США, масштабні протести в Румунії, антитерористичний рейд США в Ємені та багато іншого.

Африка:

– Кенія погодилася ввести свої війська у складі регіональних сил на територію Південного Судану для захисту мирного населення від наслідків громадянської війни в країні. Про це домовився генеральний секретар ООН Антоніу Гутьєрреш на саміті країн Африканського Союзу в Аддіс-Абебі в Ефіопії. Свою підтримку розгортанню регіональних сил пообіцяв й президент Південного Судану Сальва Кіїр. У листопаді 2016 року Кенія оголосила про виведення своїх військ з території Південного Судану у відповідь на відставку їхнього генерала з посади командуючого регіональних сил. Він був відсторонений за результатами перевірки ООН, яка засвідчила повну неефективність кенійських сил у підтримці порядку та захисті громадян.

– У Гамбії тисячі людей вийшли на акції протесту, вимагаючи відставки членів парламенту або його розпуску. Вони звинувачували депутатів у тому, що ті підтримали режим надзвичайного стану, запроваджений екс-президентом країни Яйя Джамме, коли той відмовлявся йти з посади.

Америка:

– В американському штаті Делавер спалахнув бунт в одній з федеральних в’язниць в місті Смірна. Засуджені взяли в заручники охоронців закладу. Прибула на місце події поліція зуміла взяти ситуацію під контроль лише за кілька годин. Один заручник загинув під час штурму в`язниці. Один з в`язнів заявив, що бунт в буцегарні здійснили через політику президента США Дональда Трампа.

– Група експертів ООН з міжнародного права розкритикувала указ президента США Дональда Трампа про заборону мусульманам в`їжджати до країни та назвали його «порушенням прав людини».

– Вища виборча рада Гватемали ліквідувала Патріотичну партію країни екс-президента Отто Переса Моліни. Рішення було ухвалене за результатами перевірки фінансової діяльності партії. Навесні 2015 року фінансована ООН Комісія з боротьби з беззаконністю виявила масштабну корупційну схему за участі високопоставлених чиновників Гватемали. Це змусило віце-президента Роксану Бальдетті подати у відставку, а вже у серпні вона була заарештована за хабарництво. Президент Отто Перес Моліна теж опинився в центрі скандалу та був змушений піти у відставку. Парламент зняв з нього імунітет, а поліція затримала його за підозрою у розтраті.

– Комітет Сенату США схвалив кандидатуру Рекса Тіллерсона на посаду нового державного секретаря США. Його присяга відбулася вже невдовзі в присутності віце-президента Майкла Пенса.

– 76 учасників акцій протесту проти прокладення трубопроводу – затримані поліцією в американському штаті Північна Дакота. Люди розгорнули наметове містечко на місці, де мали розпочати будівництво нафтопроводу «Dakota Access Pipeline». За словами учасників мітингу, зведення трубопроводу – несе серйозну шкоду довкіллю, а також заблокує доступ до питної води мільйонам людей та племені сіу, які живуть вниз за течією в Міссурі. Трубопровід має доставляти нафту зі штату Іллінойс. Вартість його зведення – 3,8 млрд. доларів.

– Президент США Дональд Трамп заявив, що перегляне положення угоди з Австралією про мігрантів. Адміністрація Обами підписала договір з Австралією щодо розміщення у себе 1250 біженців з Сіднея та Мельбурна. Трамп назвав цю угоду «дурною» та «найгіршою в історії США». Тим часом, президент Трамп та прем’єр-міністр Австралії Малькольм Тернбулл посварилися по телефону через цю угоду.

Азія:

– У Таїланді прикордонники затримали вантаж із 3 тонами панцирів панголінів. Ці тварини перебувають на межі зникнення. Контрабандний товар намагалися переправити до Лаосу. Прибули вони з Конго. Вартість панцирів, за приблизними підрахунками, складає 800 тисяч доларів. Торгівля панцирами панголінів заборонена на рівні ООН.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте дав дозвіл Міноборони країни застосувати військових для боротьби з наркотрафіком в країні.

– У Пакистані бійці спецпризначення МВС країни ліквідували одного з найбільш небезпечних злочинців південного Пакистану. Нура Мухаммед та його охоронці були вбиті пакистанськими рейнджерами під час операції із зачистки району Ліярі поблизу Карачі у південній провінції Сінд.

– Японія відкинула звинувачення президента США Дональда Трампа у тому, що, мовляв, Токіо «навмисно знижує курс єни».

– Колишній генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що не балотуватиметься на посаду президента Південної Кореї, попри очікування багатьох людей.

– Міністр оборони США Джеймс Меттіс прибув до Південної Кореї з офіційним візитом. Під час зустрічі з керівництвом країни він запевнив його в підтримці альянсу у протидії КНДР.

Європа:

– Легендарна співачка Віра Лінн оголосила про вихід її нового музичного альбому 17 березня – за 3 дні до її 100 річного ювілею. Таким чином, вона стане найстаршим у світі вокалістом, яка випустила свій власний альбом. А 18 березня Лінн дасть концерт у лондонському «Палладіумі». Всі прибутки від виступу вона планує направити на допомогу дітям.

– Низка членів правої партії «Республіканці» закликала кандидата у президенти від їхньої партії, екс-прем’єра Франсуа Фійона вийти з президентських перегонів через корупційний скандал, в центрі якого опинилася його дружина Пенелопа. Прокуратура Франції нині перевіряє подружжя за підозрою у розтраті бюджетних коштів. Раніше, низка ЗМІ повідомила, що Пенелопа Фійон заробила 500 тисяч євро, коли була помічником свого чоловіка у парламенті. Натомість, в одному з інтерв’ю, вона заявляла, що ніколи не була помічником депутата. Цей запис планують показати слідчим як доказ брехні з боку Пенелопи та Франсуа Фійонів. За словами деяких політиків, якщо Франсуа Фійон відмовиться від перегонів, це збільшить шанси на перемогу кандидата від ультраправої партії «Національний фронт» Марін ле Пен. Водночас, французька прокуратура у ході фінансового розслідування розпочала вивчення платежів дітям Франсуа Фійона.

– Європейський парламент ухвалив рішення про запровадження безвізового режиму з Грузією. Історичне рішення підтримала більшість депутатів. Тепер скасування віз має схвалити Рада ЄС. Також на цій сесії депутати скасували візи для Косова. Переговори про безвізовий режим між ЄС та Грузією тривали з 2012 року.

– Фотографія вагітної співачки Бейонсе в соціальній мережі «Instagram» побила світовий рекорд за кількістю лайків. За 15 годин, вона набрала 7,5 мільйонів лайків, з них 1,4 млн. – за перші півгодини після публікації.

– Сайт «Wikileaks» опублікував понад 3 тисячі документів, які стосуються кандидатів у президенти Франції Марін ле Пен та Франсуа Фійона. Обидва політики зараз перебувають у центрі корупційних скандалів. Фійона підозрюють у розтраті бюджетних коштів через незрозумілі виплати його дружині Пенелопі та дітям. Ле Пен – звинувачують у тому, що вона фіктивно призначила главу партійного кабінету та охоронця своїми помічниками в Європарламенті за кошти останнього.

– Румунська опозиція ініціювала вотум недовіри уряду через скандальні поправки до кримінального кодексу, які просуває уряд Соріна Гріндяну. Вони пропонують ухвалити поправки, які дозволять тисячам корупціонерів вийти з в`язниць. За словами представників уряду, це дозволить розв`язати проблему переповненості в`язниць в Румунії. Натомість, противники законопроекту стверджують – це зведе нанівець всі зусилля останніх років з боротьби з корупцією. Пропозиція уряду призвела до масштабних протестів по всій країні. Антиурядові виступи охопили міста Клуже, Сібіу, Тімішоаре, Галаце та Ясси. У Бухаресті протестують понад 50 тисяч людей на чолі із президентом Клаусом Йоханнісом. Генеральний секретар уряду Даніель Шандру подав у відставку через дії прем’єр-міністра.

Близький Схід:

– Від 20 до 40 цивільних загинули внаслідок антитерористичного рейду сил спецпризначення США в Ємені, який відбувся у суботу 31січня. Про це повідомили місцеві ЗМІ та низка американських телеканалів. Серед вбитих – жінки та діти. Також загинула 8-річна донька колишнього лідера терористів «Аль-Каїди» Анвара Аль-Авлакі. Американські бійці атакували конспіративну квартиру бойовиків «Аль-Каїди» та знищили 14 терористів. Вилучивши документацію, вони намагалися евакуюватися, але їх накрили вогнем. У відповідь, гелікоптери обстріляли всю територію та розбомбили два будинки для прикриття відходу американців. Під час перестрілки один американський військовий загинув, троє – зазнали поранень.

– Іракська армія взяла під контроль місця терористів «Ісламської держави», в яких ті зберігали хімічні речовини, зокрема – іприт. Одним з таких «складів» був Університет Мосула у східній частині міста.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» 32 населених пункти на північному сході та сході провінції Алеппо. Нині, вони лише за 3 кілометри від стратегічного міста Аль-Баб – головного бастіону терористів в провінції Алеппо. Урядові сили вибили бойовиків з селища Расм аль-Серхан та готуються до штурму містечко Аран і Тадеф – останніх перед містом Аль-Баб.

– Сирійські війська звільнили від терористів «Ісламської держави» їхній форпост на сході провінції Хомс за 40 кілометрів від Пальміри. Внаслідок успішного наступу, урядові сили вибили бойовиків з містечка Каср Аль-Хейр та перехрестя Джихар. Зараз розпочався штурм газового родовища Аль-Хайян.


На фото: кандидат у президенти Франції від партії «Республіканці» Франсуа Фійон на одному з передвиборних мітингів, грудень 2016 року

Автор