Заява Морської експертної платформи щодо політичного переслідування керівництва військових моряків України

Борис Бабін

Заява Морської експертної платформи через наміри політичного переслідування керівництва військових моряків України

Ми, представники об’єднання “Морська експертна платформа”, заявляємо про те, що наміри влади вручити адміралу Ігорю Воронченку повідомлення про підозру у вчиненні державної зради є нічим іншим, ніж політичною розправою над ним, а також над його військовим та політичним керівництвом.

Організація проходу військових кораблів України з Чорного до Азовського моря здійснювалася без порушень положень міжнародного права та національного законодавства України.

Наміри звинуватити колишнє політичне і військове керівництво України у завданні шкоди національним інтересам України чи матеріальних збитків за їхнє державницьке рішення щодо посилення військово-морського угруповання України в Азовському морі, спрямоване на захист українських національних інтересів, міжнародного судноплавства, приазовських регіонів України в умовах наростаючої на той час загрози їх захоплення Російською Федерацією, слід оцінювати виключно як політичні переслідування колишнього та нинішнього політичного і військового керівництва, причетного до схвалення того рішення.

Звинувачення адмірала Воронченка у державній зраді на основі подій, що відбулися в Керченській протоці та Чорному морі в листопаді 2018 року, а саме — захопленні російськими силовиками кораблів ВМС України в водах Чорного моря після їх невдалої спроби пройти Керченську протоку, може висувати лише влада, яка ставить під сумнів законне право України на вільний прохід власними морськими акваторіями.

В світі є лише одна країна, яка офіційно про це заявляє — це Російська Федерація.

Справа проти адмірала Воронченка є не лише частиною особисто політично вмотивованої помсти сьогоднішніх можновладців своїм попередникам. Ця справа ставить під питання законність опору агресору взагалі та руйнує правову позицію України в міжнародних арбітражах проти Російської Федерації. За таких умов цілком очевидно, чиї інтереси обслуговують ті, хто реалізує сценарій політичного переслідування українського адмірала.

В умовах російської агресії, що триває, такі переслідування є спробами перекласти відповідальність за відкриту збройну агресію Росії проти України на морі з російського агресора на українське керівництво, яке у 2018 році схвалювало непрості, але вкрай важливі для безпеки нашої держави й українського суспільства рішення.

Такі дії нинішнього керівництва держави деморалізують особовий склад ВМС України, який героїчними зусиллями відновлює український військовий флот в умовах зростаючої мілітаризації Чорноморського регіону Російською Федерацією та наростаючої загрози суверенітету й територіальній цілісності України з моря, а також є знущанням над бойовим духом усіх Збройних Cил України, які є головним гарантом вільної і незалежної України.

Тим, хто стоїть за лаштунками цієї сфабрикованої справи, насправді, може бути все одно, як вона закінчиться. Адже навіть підготовка до оголошення підозри вже завдала величезної шкоди ВМС України. Обезголовлення морського війська України та його деморалізація може свідчити про підготовку сприятливих обставин для агресії Росії з моря.

Можливо, це саме сценарій «Одеса Наша» та розблокування Північно-Кримського каналу і розглядаються в Кремлі як такі, що допоможуть врятувати рейтинг Путіна.

Ми закликаємо усі політичні сили, що стоять на проукраїнських державницьких позиціях, усі громадські організації, які виступають за демократичні цінності та верховенство права, усіх небайдужих громадян об’єднатися з метою відвернути загрозу повернення в Україну практики політичних переслідувань та справжньої державної зради на користь російського агресора.

Ми закликаємо Президента України Володимира Зеленського не робити непоправних помилок, які вже мали місце в новітній українській історії, які призводили до міжнародної політичної ізоляції тих президентів, які їх допускали і які відкидали країну на десятиліття назад у її розвитку як європейської, демократичної держави.

Просимо максимально сприяти поширенню цієї заяви.

Колаж © ТСН