Зради і перемоги тижня. 17 – 23 квітня 2020 р.

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Щоразу по п’ятницях (по можливості) – зрадатижня_перемогатижня.

Розглянемо події 17 – 23 квітня 2020 р.

ЗРАДА

У Києві станом на 17 квітня зафіксували найвищий у світі рівень забруднення повітря. Причиною забруднення стали пожежі в Чорнобильській зоні та на Житомирщині. На Житомирщині від пожежі мешканці багатьох сіл залишилися без житла.

На Тернопільщині у Почаєві кількість інфікованих коронавірусом COVID-19 після Великодня зросла на 50%. Відтак у Почаєві вводять заборону на в’їзд та виїзд. Також поліція Донецької області встановлює, хто відвідав Свято-Успенську Святогірську лавру на Великдень, щоб не допустити виїзду цих людей за межі області.

У гуртожитку в місті Вишневе на Київщині виявили 78 випадків захворювання COVID-19. З них діти до 17 років – 16.

Обсяги виробництва промислової продукції в Україні у березні 2020 року впали на 7,7% проти березня попереднього року. Загалом же за перший квартал 2020 року промислове виробництво в Україні впало на 5,1%.

Кабінет міністрів оцінює розмір безробіття через запровадження карантину у два мільйони осіб. На сьогодні офіційно зареєстровано понад 400 тисяч безробітних.

У фігурантки справи Павла Шеремета Юлії Кузьменко та її близьких відбулися обшуки. Підставою для обшуків стала постанова слідчого судді Печерського районного суду Києва в рамках кримінального провадження щодо вбивства Шеремета.

ПЕРЕМОГА

Колишньому міліціонеру роти спеціального призначення полку міліції особливого призначення «Беркут» Державне бюро розслідувань повідомило про підозру. За даними слідства, 30 листопада 2013 року колишній правоохоронець здійснив затримання учасника мирного зібрання на Майдані Незалежності. Під час нього міліціонер «Беркуту» застосував до потерпілого насильницькі дії. В подальшому він склав рапорт про затримання, до якого вніс завідомо неправдиві відомості.

Служба безпеки України затримали колишнього бойовика незаконних збройних формувань терористичної організації «ДНР», який брав участь у бойових діях проти сил Антитерористичної операції. Ідеться про мешканця Ясинуватої Донецької області на прізвисько «Шумер». У квітні 2015 року він очолив один з мотострілецьких батальйонів так званої «4 ОМСБр Народної міліції ЛНР». За його вказівками бойовики підрозділу обстрілювали позиції Збройних Сил та правоохоронних органів України у Новоайдарському районі Луганщини.

Україна піднялася на шість позицій та посіла 96-те місце в Індексі свободи преси міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів”. Водночас Україна погіршила свою оцінку на 0,06 бала й тепер її індекс – 32,52 (що нижче число, то кращим вважається результат). Тобто просування України в рейтингу відбулося завдяки гіршим показникам інших держав.

Народні депутати Верховної Ради України 8-го скликання повернули до держбюджету понад 1,65 млн грн, які отримали як компенсацію за проживання у столиці. Ще низка нардепів переглянули свої потреби щодо оренди житла або готельних номерів та відмовилися від компенсацій. Завдяки цьому впродовж грудня 2018–січня 2019 року Управління справами Апарату Верховної Ради України заощадило близько 4 млн грн.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку телеканалу «112 Україна» за трансляцію мультфільму «Необыкновенное путешествие Серафимы» російського виробництва, за участю Олександра Михайлова (російський актор озвучив у мультфільмі персонажа Серафима Саровського, що є одним із найшанованіших у Росії православних святих), прізвище якого внесено до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці.

Заступником очільника Офісу президента призначений Роман Машовець. З липня 2014 року він займався організацією військово-технічної допомоги для української армії. Стояв біля витоків створення Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Успішних вихідних! І до зустрічі на зраді/перемозі за тиждень.

Автор