Зміни до Держбюджету: «поїзд під укіс»

Елена Подгорная

Сегодня (13.04.2020 – ред.) в парламенте водили козу вокруг бюджета. Сначала слева направо. Потом справа налево. Законопроект предложило правительство №3279-д от 11.04.2020, если кому в оригинале почитать интересно. Вкратце напишу для ленивых и занятых.

Эти умнейшие люди страны минуснули из доходной части бюджета 120 миллиардов гривен. К расходам плюсанули 82 миллиарда. Итого получилось: дыра в бюджете увеличилась втрое. Была она в цифрах 96,3 миллиарда гривен, стала 298,4 миллиарда гривен.

Я надеюсь, что все понимают, бюджет с таким дефицитом выполнить невозможно. Нужен кредит МВФ. И законопроект написан так, как будто кредит уже есть, вон в контейнере наличкой лежит. Только что выгрузили. Министр финансов, например, деньги уже не только разгрузил, а и поделил. Стоит с полными руками стобаксовых купюр и готовится дыру в бюджете затыкивать. А про увеличение ЗВР НБУ может даже не мечтать. Не хватит.

Но мы то знаем, что кредита нет и, скорее всего, не будет. Потому что в антиколомойском законе правок сегодня больше, чем слов со знаками препинания. Без принятия этого закона, который есть чётким условием МВФ, у нас будет не дефолт. У нас будет мор – денег нет ни на что. В том числе их нет и на борьбу с пандемией.

А пока депутаты делят виртуальные деньги.
Минфин якобы получит +64,7 миллиарда гривен на создание фонда по борьбе с Covid-19; +3 миллиарда для резервного фонда; +3,3 миллиарда для обслуживания госдолга.
Минсоцполитики ожидает +29,7 миллиарда гривен для Пенсионного фонда.
МОЗ должен получить +15,8 миллиарда гривен на реализацию программы гарантий медобслуживания населения.
Государственная судебная администрация ожидает +1,1 миллиарда гривен (зачем?).
МВД получит +195 миллионов гривен и по любому – есть они или их нет.

А что пустили под нож? Какие доходы сократили частично или полностью? Вот тут самая вкусняшка:
Программу субсидий на оплату газа – минус 8,2 миллиарда гривен;
Различные виды социальной помощи – минус 1,3 миллиарда гривен;
Расселение и обустройство депортированных крымчан – минус 20 миллионов гривен;
Компенсация части затрат на обеспечение мероприятий по реализации госпрограмм социальной защиты населения – минус 140 миллионов гривен (всего было предусмотрено 150 миллионов);
Государственный фонд регионального развития – минус 2,6 миллиарда гривен;
Предоставление льготных ипотечных кредитов ВПО – минус 485 миллионов гривен;
Мероприятия по социальной, трудовой и профессиональной реабилитации лиц с инвалидностью – минус 337 миллионов гривен;
Фонд энергоэффективности – минус 1,6 миллиарда гривен;
Природоохранные мероприятия – минус 433,8 миллиона гривен.

Ну шо, как? Нравится. И 100 дней уже никто не просит – сами взяли. Страна на карантине, экономика в жопе, дефолт – вот он, рядом. Его потрогать можно. А скоро он сам вас потрогает.

Все социальные программы пустили под нож напрочь. Ибо нечего тут. Рабочие места вам после карантина создадут – улицы пойдёте убирать, подъезды мыть. Грузчики опять же… Возможно, будут нужны. За паёк.

Нагнетаю? Да нет. Это я вполне оптимистична. Худший сценарий озвучивать не буду, вас и так до икоты вирусами запугали.

Алесеич, мы всё уронили. Вообще всё. И года не прошло…


Валерій Прозапас

Ріст дефіциту бюджету на 200 мільярдів – це та цифра коштів, яка кудись зникла за останні півроку.

Щезла, випарувалася, – намагаються переконати нас новиє ліца.

А насправді це результат пограбування державних підприємств, шматування місцевих бюджетів та поверення ригівських схематозів на більшість ланок державного організму.

Саме так і виглядає мародерство, про яке так довго розповідали мами, любящіє скорость, – тепер акціонери Голобородька відбивають вкладене.

А попереду ще відсотки, на які досточтімий Коломойський і Ко ліпитимуть наступного “слуґу наріда”.
Так обдеруть – моє почтєніє.


Михайло Забродський

Сьогоднішній день (13.04.2020 – ред.) роботи Верховної Ради в “позачерговому” режимі приніс наповнення для телевізійних випусків новин і ряд чітких сигналів суспільству стосовно найближчих перспектив внутрішньополітичного життя країни.

Якщо не зупинятися на законодавчих актах, які мають пряме відношення до боротьби з вірусом і випалюванням трави, та неприкритій спробі протаскування монобільшістю крізь голосування закону із таємничим словосполученням “єдиний податок” (а по суті, явно лобістського закону, який має пряме відношення до регулювання тютюнового бізнесу), то і говорити нам би було особливо ні про що…

Однак, порядок денний сьогодні містив два найважливіших питання – перегляд державного бюджету і продаж сільськогосподарської землі.

З проектом змін до бюджету розібрались досить таки швидко. Ніякі звернення і конструктивні пропозиції фракцій не змогли похитнути впевненість представників правлячої партії в тому, що все робиться вірно. Пропозиції фракції ЄС, наприклад, які прийшлися до душі, були не враховані, а просто вставлені в проект з іншим авторством. А сам бюджет був складений таким чином, немов більше 130 млрд. гривень вже наповнили його, поза залежністю від будь яких МВФ і антибанківських законів. Які статті, на ваш погляд, втратили найбільші суми призначень? Ну звісно, культура і освіта, ну ніяк не утримання апарату Верховної Ради або, наприклад, Офісу Президента. Воно і зрозуміло – оборонних видатків торкатися безглуздо і відверто страшно, а от вітчизняний кінематограф, він такий, він все винесе… Взагалі, безсистемним виглядає збільшення на цілий мільярд гривень призначень на судову систему, але це лише на перший погляд, владі краще знати, хто має відігравати провідну роль в боротьбі з епідемією.

Потім настала черга земельного питання, а точніше, жалюгідної спроби головних захисників української землі (фракцій ОПЗЖ і Батьківщина) ще раз звернутися до розуму, честі і совісті депутатського корпусу – це, по класиці, у випадку Регіоналів. Фракція Батьківщини, на чолі зі своїм лідером, була більш оригінальна і натякала на “історичну місію” і “унікальний шанс”. В підсумку одна із фракцій гордо заявила, що вона майже на п’ять (!) місяців своєю героїчною боротьбою відтермінувала апокаліпсис в державі у вигляді продажу землі, а інша внесла на розгляд цілих десять проектів постанов, які теж мали б врятувати країну, але не привелось…

І, як в прийнято у вдалих серіалах, саме цікаве, звісно, чекає нас “у наступних серіях”. Зокрема на 27 квітня у ВРУ запланована чергова (остання?) битва за банківський закон, почекаємо.


Helgi Sharp

Tlg Зеленi чоловічки:

Сьогодні (13.04.2020 – ред.) ВР проголосувала безпрецедентні зміни в державний бюджет. Коротко про те, що треба знати:

❗️ З культури, освіти, спорту, соціального забезпечення (фактично з субсидій) знято 8 млрд грн.

❗️Декілька мільярдів гривень знято з місцевого самоврядування. Реформа децентралізації, над якою довго працювала попередня влада, остаточно згорнута.

❗️Жодної гривні не зняли з силовиків, а на них виділено 90 (!) млрд грн.

❗️Жодної гривні не зняли з Офісу Зеленського (а там 1,2 мільярда грн) навіть 7 мільйонів додали (мабуть на зйомку відосів з Тесли).

❗️Бюджет на закордонні поїздки для Зеленського збільшився вдвічі (!) до 79,1 млн гривень, хоча в усьому світі зараз карантин. Абсурд.

❗️Жодної гривні не зняли з прокуратури.

❗️Долар у бюджет закладено по 29,7. Маніпуляції з ОВДП першого Уряду Зеленського зробили ведмежу послугу економіці.

❗️Дефіцит бюджету – майже 300 мільярдів, які складаються з чистих запозичень.Такого в історії України ще не було.

* * *

Зеленский – ходячий Апокалипсис.

Такого количества факапов, пожаров, эпидемий, аварий, скандалов ещё не было. Не было и такой феерической беспомощности.

А ведь могли бы понять всю глубину трэша уже после первых поездок зеленоликого в Париж, Берлин и Токио. Где он – там катастрофа.

Эй, экзорцисты в друзьях есть? Сделайте уже что-нибудь – на миллион $ мы вам скинемся. Даже на два!

* * *

После принятия ТАКОГО бюджета (₴300 млрд дефицита никакой МВФ не восполнит, а внутренний рынок подчищен под ноль) и последующей за ней полуторакратной эмиссией (а другого выхода нет) населению остаётся срочно уходить в американскую зелень (у кого есть, с чем уходить) или гнать нахрен зелень местную.

Второй вариант лучше как для страны, так и для карманов, но попробуй объясни это янелоховскому планктону.
Сложно, когда ты прав, но не можешь ничего сделать потому, что твои оппоненты слишком тупые, чтобы понять, о чём вообще идёт речь. И грабли от деревянных лбов отскакивают. Off!


Юрій Бірюков

В моем, аматорском, представлении “секвестр бюджета” – это когда режут расходы, подгоняя их под доходы.

Но тут какой-то просто вот праздник для когнитивного диссонанса, ибо у нас увеличили в ТРИ РАЗА дефицит бюджета. Раньше не хватало 100 миллиардов гривен, теперь не хватает 300 миллиардов гривен.

А, ну и потом они начали резать расходы. 8 миллиардов субсидий срезали, ибо богато люди живут.

В общем, у меня появляется смутное подозрение, что нам продуктовыми наборами надо будет заниматься до окончания “зеленой эпохи”.


Николай Ильинов

Представьте себе: март 2019 года, Верховная Рада пытается принять «антиГладковский закон», чтобы не позволить бывшему бизнес-партнеру президента заработать 150 млн грн на Укроборонпроме и, таким образом, нанести ущерб государству. Депутаты от «БПП» вносят 16000 поправок к этому закону и блокируют работу парламента. Порошенко подталкивает страну к дефолту!

Представили? Ржачная картина, правда? 🙂

Прошел всего год!

Апрель 2020, Верховная Рада пытается принять «антиКоломойский закон», чтобы не позволить бывшему бизнес-партнеру президента забрать 60 млрд гривен и, таким образом, нанести ущерб государству. Депутаты от «СН» вносят 16000 поправок к этому закону и блокируют работу парламента. Страна на пороге дефолта! Ну и чтобы всем было чуть-чуть веселей, «Слуги Народа» устанавливают новый рекорд Украины – принимают новый бюджет с дырой в 300 МЛРД!!!

Гладковский – ты лошара!!!  🙂

Вот как нужно «работать» ! УЧИТЕСЬ!


Ігор Артюшенко

Зміни бюджету не вирішують жодної актуальної проблеми.
Ні економічної, ні епідеміологічної, ні навіть щодо харчування військових. В дійсності, у проголосованих пропозиціях приховане чергове урізання видатків за принципом «забрати у слабшого». Наприклад, на 10 млрд грн скорочуються витрати на освіту та культуру.

Під удар поставлені:

• «Нова українська школа»;
• Професійна технічна освіта (ПТУ);
• Місцеве самоврядування, на яке лягає основний тягар підтримки боротьби з пандемією.

При цьому збільшене фінансування МВС та СБУ. Можливо, поліція тепер буде вчити наших дітей, а агенти спецслужб лікувати?

Саме через це фракція “Європейська Солідарність” не голосувала за зміни до бюджету. При цьому від фракції було внесено чимало пропозицій, наприклад, щодо страхування лікарів на випадок захворювання на COVID-19.
До того ж ми продовжуємо вимагати прийняття “антиколомойського” закону, який поверне довіру міжнародних фінансових інституцій до України та допоможе уникнути руїни дефолту.


Mason Lemberg

Рік тому Зеленський стояв на сцені, розказував казки про низькі зарплати, високу комуналку, Роттердам+, друзів олігархів, свинарчуків, невідрубані руки, торгівлю на крові, Мінські угоди і розказував успішному президенту, що він його вирок.

Сьогодні (13.04.2020 – ред.) вироком самому Зеленському стало голосування за врізання бюджету і його дефіцит, який становить третину доходів. Тобто цілий квартал з року ми живемо в борг. А оскільки 1 квартал вже минув, то, на думку очільників держави, ми зможемо заробити на прожиття на наступні 2 квартали, а ще на 1 мусимо позичати.

І тут розумна людина задумається, що в наступному році з таким 3,14дєцем буде не краще, бо з ями так швидко не виходять. І розумна людина права.

Чому ми ще цього не відчули? Тому що економічні процеси мають інерційність. Зараз ми відчуваємо наслідки минулих періодів, а через квартал (а може й раніше) будемо в повній жопі. А на це ніхто з фантазерів, які фантазували на тему “Зробимо їх разом” і “Хуже не будет” не голосував. Жоден виборець не уповноважував Зеленського на 3,14дєц в країні.

Ця влада показала свою повну імпотентність і деструктивність, маючи при цьому абсолютну владу і всі засоби для прийняття рішень.

І єдине правильне рішення, яке повинен зробити Зеленський в ситуації, до якої він привів, – це зібрати своїх клоунів і чесно сказати:
“Я обісрався, я устал, ми їдемо в Оман за гроші дружин”.

Але для цього треба мати яйця. Свої.


Тарас Чорновіл

Ну що ж. Позачергове засідання Ради завершилося. Чуда не сталося, як і чогось несподіваного. З проголосованого є й позитивні, й правильні, але недостатньо професійні рішення. Були й відверті провали або спекулятивні рішення. До останньої категорії відношу голосування за зміни до бюджету.

Перше й головне, що маємо знати про новий закон: там урізали доходи бюджету на 120 мільярдів гривень. Це б мало називатися секвестром бюджету (тобто пропорційне урізання доходів та видатків). Натомість, витратну частину збільшили на 82 мільярди гривень. Уперше в нашій історії дефіцит бюджету сягнув 298,4 мільярда, що втричі більше запланованого й так напруженого в 96,3 мільярди. Отже, простою мовою, уряд вирішив витратити на майже 300 мільярдів більше, ніж зможе заробити. А за прогнозами адекватних експертів недобір доходної частини мав би сягнути цього розміру без урахування втрат від епідемії та важких для економіки карантинних обмежень. Лише завдяки бездарності, корумпованості й злодійкуватості зеленої влади. А от втрати від наслідків коронавіруса можуть цю суму щонайменше подвоїти.

Тому зміни до бюджету вже були нереалістичними. Але вони ще й злочинні. Бо не можна включати в бюджет непідтверджені доходи. Уряд планує їх десь, якось, колись і в когось позичити. Уже бачимо погіршення перспектив з МВФ. Антиколомойський закон навіть не стали розглядати і про перспективи його ухвалення навіть не заїкаються. Це прямий сигнал світу.

На жаль, чуда, на яке я висловлював більш ніж скромний оптимізм у попередніх дописах, не сталося. І вже навіть самі слуги не приховують, що чогось очікувати від МВФ навряд чи варто. На брифінгу після засідання голова профільного комітету не зміг дати адекватної відповіді, звідки планують позичати гроші для покриття дефіциту. Але почав молоти якусь словесну полову про внутрішні запозичення (це він у нинішній ситуації серйозно сказав?!). Далі згадав Світовий Банк та інші міжнародні фінансові організації. Але вони не фінансують країни, у яких нема угоди й порозуміння з МВФ. Якщо зрив переговорів через Коломойського стане доконаним фактом, то від України відвернуться всі окрім Рашистану. Мене якраз і стурбували слова про якісь інші джерела. Про МВФ навіть мови не було.

Що позитивне (умовно, звісно) – це обмеження апетитів корупціонерів з уряду. Вони спершу хотіли витягнути в свій позабюджетний фонд 200, а врешті погодилися на 66 мільярдів. Це кошти на ті самі видатки, які має фінансувати бюджет, але їх виводять із законного розподілу та контролю Ради й громадянського суспільства та передають у ручне управління урядовців. Згадайте численні повідомлення про цілу чергу старих корупціонерів під МОЗом. Закупівлі за кошти цього фонду будуть проходити без оподаткування та тендерних процедур. Гуляй, душа! Так от, поле для розкрадань скоротилося втричі. При нинішній злочинній владі навіть цьому маємо радіти…

Серед конкретних статей там є багато мінусів і навіть аморальності (коли оцінюємо, з яких програм фінансування урізали, а кому ще й наростили). Додатковий мільярд на судову систему з їхніми астрономічними зарплатами та ганебними рішеннями – це відвертий плювок усім в обличчя. Замість очікуваного скорочення видатків на силовиків маємо там деяке зростання. Саме в МВС і СБУ. Це одна з ознак поліцейської держави – на фоні різкого збідніння й урізання для всіх силовики продовжують нарощувати жирок, щоб стати головною протидією виявам невдоволення людей.

Шмигаль хвалився, що нічого не відібрали у військовій сфері. От спасибі… Хоча в самому бюджеті фінансування Збройних Сил зазнало стагнації, а не планованого попередньо розвитку. Зате соціальні програми для військовослужбовців таки уріжуть. Також влада хвалиться додатковими коштами для пенсійного фонду. Добре. От тільки ці гроші були передбачені законом і мали бути автоматично надані для індексації пенсій з 1 березня, що уряд виконати просто відмовився. Зараз усе ж із запізненням, але передбачили. Питання, чи буде звідки їх узяти? Додаткові 19 мільярдів на Мінсоцполітики для підтримки найбідніших – рішення приємне, але неоднозначне. Змінами бюджету урізають ряд конкретних соціальних виплат, а субсидії узагалі рубають на критичний обсяг. Зате гроші запланували на ряд програм, які за принципами гуманізму правильні, але не розписані чітко в законодавстві. А це пряма дорога до корупції у відомстві, яке очолила людина з неоднозначною біографією.

Ріжуть конкретні освітні й культурні статті, де й так був мінімум, а тепер уже поза критичною межею. Зате уряд вихваляється збереженням коштів на капітальне будівництво, зокрема на дороги. Це дуже правильна політика, але зараз?! І в країні, де дорожнє будівництво залишається дуже корумпованою галуззю? А історія з виділенням коштів на будівництво аеропорту в Ізмаїлі – це вже явний кримінальний лобізм. Виникало питання з доцільністю цього сумнівного проекту навіть у докризові часи, а зараз це чиясь персональна кормушка.

Що ганебно – це, попри загальні якісь не надто великі додаткові фінанси (15,8 мільярдів) для медицини на доволі неконкретизовані цілі, чітка вимога Порошенка виділити 1,5 мільярда на страхування медиків на випадок ураження вірусом і навіть смерті була проігнорована. А це потужний мотиваційний чинник для медиків, яких у строю залишається все менше.

Добавлю скорочений перегляд деяких інших статей, на яких вирішили зекономити:

– субсидії на оплату газу – мінус 8,2 млрд грн;
– різні види соціальної допомоги – мінус 1,3 млрд грн.;
– облаштування депортованих кримчан – мінус 20 млн грн.;
– компенсація частини витрат на здійснення заходів з реалізації державних програм соціального захисту населення – мінус 140 млн (було передбачено 150 млн грн.!);
– держфонд регіонального розвитку – мінус 2,6 млрд грн.;
– пільгові іпотечні кредити ВПО – мінус 485 млн. грн.;
– заходи із соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю – мінус 337 млн. грн.;
– Фонд енергоефективності – мінус 1,6 млрд.грн.;
– природоохоронні заходи – мінус 433,8 млн грн.

Під шумок також скасували конкурси при вступі на державну службу!!!

Це вже навіть не “заслонить занавески и раскачивать вагоны”. Це, якщо не залагодять проблему з МВФ, уже буде “поїзд під укіс”.

Автор