Безробіття – одна з найголовніших проблем сьогодення

Володимир Омелян

Так нещодавно Урядом зазначено, що кількість зареєстрованих безробітних складає 364 тисячі осіб, водночас про реальний рівень безробіття замовчується. В деяких джерелах зазначається, що кількість звільнених сягає більше 700 тис людей, ще 4 млн не працюють (у відпустках за власний рахунок або в режимі простою).

Слід зазначити, що згідно інформації Держстату у 2019 році рівень безробіття склав більше 1,6 млн людей, враховуючи, що Урядом у четвертому кварталі 2019 та першому 2020 не було проведено жодної реформи, направленої на збільшення робочих місць, ця цифра на сьогодні є значно більшою.

Разом з тим Уряд обіцяє вирішити питання з безробіттям та зазначає, що вже у червні він забезпечить 500 тисяч робочих місць.

📌 Яким чином він це зробить – невідомо, ми вважаємо, що і Уряд поки не розуміє це⁉️

📌 Скоріш за все, Уряд планує створення робочих місць за рахунок дешевих кредитів для бізнесу, але чи забезпечить це реальний приріст робочих місць⁉️

Ми не впевненні!

Наприкінці минулого року попереднім Урядом разом із Зеленським були презентовані так звані «доступні кредити», але вони виявилися неефективними і недоступними, і це в період початку економічної кризи.

Саме малий бізнес генерує велику кількість робочих місць, водночас саме цей сегмент і є найуразливіший до негативних економічних тенденцій в країні, що підтверджується результатами опитування проведеним ЄБА: 18% респондентів розглядають варіант закриття власного бізнесу, 78% повідомляють про втрати до 75% від доходів.

Таким чином кожне п’яте мале підприємство буде закрите, інші, скоріш за все, зможуть працювати лише за умови значного скорочення видатків, в тому числі за рахунок скорочення працівників.

Це вказує на те, що на сьогодні у малого бізнесу не має довіри до держави, отже є великий сумнів, що громадяни взагалі підуть брати такі кредити, навіть якщо вони будуть видаватись під менш ніж 5% річних.

Чому? Все дуже просто, одна постанова Уряду може повністю зупинити їх бізнес, а борги залишаться і їх треба буде повертати.

Тому коли Уряд говорить про створення 500 тис нових робочих місць, скоріш за все, він має на увазі, що найближчим часом будуть введені пом’якшення карантинних заходів, які дозволять вийти на роботу 500 тисячам працівників.

Більше того, в щойно проголосованих поправках до бюджету під гаслами боротьби з коронавірусом і економічною кризою, насправді, жодних дієвих економічних заходів не запроваджено.

Забрали гроші в освіти, культури і місцевого самоврядування. Залишили і збільшили фінансування силовиків і керівництва держави.
Збільшили дефіцит бюджету втричі та дали можливості уряду «штампувати» необмежені державні гарантії під будь-що. Створили абсолютно непрозорий фонд по боротьбі з пандемією в обсязі 65 млрд грн, які будуть розподілені в ручному режимі.

А як же бізнес? Що робити безробітним?

Влада готує вже рік «стратегію» і розводить руками: виживайте самі. І, до речі, не забудьте допомогти благодійністю армії, медицині та керуйте областями.

Бо ця влада спроможна лише красти і брехати.

Автор