Готуймося до віяльних відключень

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Популістична казка про «кінець епохи бідності» добігає свого кінця і на заміну їй приходить реальність – шокуюче сувора. Оголошуючи карантин, зелена команда за звичкою наобіцяла, що електрика подаватиметься в повному обсязі та зупинена не буде. Українською це означало: «Можна не платити». А вже 2 квітня під час селекторної наради у тво міністра енергетики, керівники компаній-операторів наголосили на важливості дотримання платіжної дисципліни, простіше – закликали населення платити за електрику. Інакше не буде електрики.

Жарти в сторону. Керівництво Житомиробленерго відкритим текстом заявило про намір впровадити віяльні відключення електрики для підприємств і побутових споживачів. Причина – відсутність платежів. Люди за електрику платити не вважають за потрібне, а бюджет країни брати на себе витрати електростанцій не поспішає. Власне, й не може, там і так скорочують все, що можуть.

Що відбувається? Те що й мусить. Україну наздогнали наслідки кричущого популізму ЗЕкоманди, з одного боку, та маніпуляції солодкої парочки голови комітету ВР з питань ПЕК Андрія Геруса та екс-міністра енергетики Олексія Оржеля, з іншого. Тарифи на комунальні платежі були одним з наріжних каменів нищівної критики п’ятого президента Порошенка. Зменшення тарифів на комуналку від ЗЕкоманди чекали більшість її виборців. Довелося зменшувати… У той самий час Україна почала робити те, чого не робила кілька років, – імпортувати вугілля для ТЕС (з окупованих районів Донбасу – через Росію) та саму електроенергію – з Росії через Білорусь. Журналісти зловили Андрія Геруса, коли той через меседжер давав накази Олексію Оржелю імпортувати 2000 МВт. Хто з олігархів найбільше здобув профіт від діяльності Геруса і Оржеля – загальновідомо.

До чого це призвело – перелічила громадська спілка «Всеукраїнська енергетична асамблея» (голова – Іван Плачков) у своєму відкритому листі до президента, прем’єра та голови ВР. Цифри вражають.

Зима цього року була тепла. Відтак споживання електроенергії впало на 5,2%. Але при цьому Україна імпортувала енергоресурсів на 1,4 мільярди доларів США. Особливо вразили 3304 мільйонів КВт*год електрики імпортованої з Білорусі, Росії та країн ЄС, проти цілковитої відсутності імпорту минулого року. Зросли також імпорт вугілля і газу – тепер вони мертвою вагою лежать на сховищах. Наразі запаси зросли проти минулорічних обсягів: вугілля – на 79% (до 2,8 мільйони т); газу – на 79% (до 7 мільярдів кубометрів). І тепер доведеться витрачатися на їхнє обслуговування.

А тим часом Україна здобула 1,7 мільярди доларів США збитків через зменшення ціни на газ, про що браво рапортував прем’єр Гончарук. Нагадаю, в Україні ціна на електрику одна з найнижчих (!) в Європі.

З якогось лиха останнім часом електрику в нас генерували переважно на ТЕЦ, які працюють на імпортному газі. Очевидно, справа у собівартості електрики. Як наслідок, енергокомпанії не викуповували значні обсяги вугілля. Додамо сюди скандальний імпорт вугілля з ОРДЛО. Результат – наразі зупинені шахти «Червонолиманська», «Добропіллявугілля», зупиняються ТЕСи і ТЕЦи. Відправилися погуляти щонайменше 15,3 тисячі працівників. І це явно не межа.

Бо за 6 місяців перед генеруючими компаніями наросли астрономічні борги: перед ТЕС – 3,1 млрд грн., АЕС – 4,4 млрд грн., ГЕС – 0,5 млрд грн. «Центренерго» за вугілля винний 2,5 млрд грн., «Донбасенерго» – 1 млрд грн. Тощо й тощо.

Очевидно, ситуація на енергоринку критична. Енергетичне господарство України потребує рішучих заходів. В популізм більше гратися не можна, інакше станемо як той алкоголік, що прокидається в квартирі, з якої винесено геть чисто все. І «Всеукраїнська енергетична асамблея» перелічила потрібні заходи. Але здійснювати їх нікому. В Україні нема все ще міністра палива та енергетики. За цю посаду завжди йшла запекла боротьба, але нині, після всіх витівок Геруса, Оржеля та Гончарука, ніхто не хоче керувати енергетикою країни.

В цей час Президент та Прем’єр намагаються не помічати загроз. Арахамія заявив, що міністр не дуже й потрібен. Нехай залишається т.в.о. А Герус запропонував заборонити імпорт… картоплі. Це такий набір антикризового менеджменту Слуги Народу в стилі Вечірнього кварталу.

З цим треба щось робити, і негайно. Хоча…

Будемо реалістами. Готуймося до віяльних відключень.


Олена Монова

Помните веерные отключения? Думаю, что многие помнят, такое трудно забыть. Так вот, «можем повторить».

Сегодня с утра высунула нос в калитку, а там торчит квитанция об оплате электроэнергии. Да, они до сих пор носят папірці и стромляют их в паркан, хотя мы уже давно платим онлайн. И в бумажке страшилка, что если вы, супостаты, не оплатите вовремя, то откусим провода. Задумалась.

Потому что я, конечно же, оплачу. И вовремя, как платила всегда до этого. Ибо, во-первых, ни на какие каникулы в оплате, радостно обещанные государством, изначально и не рассчитывала. Во-вторых, давно фрилансер, и сейчас моя работа почти не пострадала. А вот тот, кто уже месяц не работает от слова СОВСЕМ и еще столько же работать не будет, он как будет платить?

А еще и государство наше в начале карантина обнадежило, что пеня за несвоевременную оплату за услуги электроснабжения начисляться не будет. И отключать потребителя от электроснабжения поставщики услуг не имеют права. Разумеется, между гипотетическим «завтра мне могут обрубить электричество» и «сегодня мне нечего есть» пересічні громадяни выбрали сегодня, здесь и сейчас. И отложили оплату коммуналки до лучших времен.

Но через некоторое время вступили скрипки, то есть те самые поставщики услуг, у которых возник кризис с платежами. И призвали всех потребителей придерживаться платежной дисциплины. Правда, это вдохновляет? С одной стороны, ты сидишь в карантине и не работаешь, соответственно, не получаешь зарплату. Государство поощрительно треплет тебя по холке и говорит «не ссы, прорвемся, потом заплатишь, пени не будет».

С другой стороны, поставщики услуг, все эти обл и райэнерго начали ощущать дефицит денежных поступлений (и это таки реальность, количество платежей резко сократилось) и прогнозировать дефолт энергорынка. Все чаще звучат слова «веерные отключения». Вы уже о них забыли? Так есть шанс вспомнить. Потому что на сегодняшний день отрасль практически коллапсирует. Падает производство электроэнергии, закрываются шахты, ибо никому не интересно работать ниже себестоимости.

Но самое интересное знаете что? У НАС ДО СИХ ПОР НЕТ МИНИСТРА! Важнейшая отрасль, которую сейчас нужно срочно вытаскивать из жопы, обезглавлена. А Шмыгалю с Вавой некогда, они вакцину от ковид варят в гараже. Да и Герусу Андруше привет тут передать будет нелишним, потому что кому захочется возглавить отрасль, где есть свой теневой смотрящий от Бени. Тот самый Герус, который при старом министре Оржеле не стеснялся нарезать ему задачи по телефону. Чтобы трейдеры-импортеры, нідайбох, не збанкрутіли и продолжили получать свои сверхприбыли.

Зато мы после карантина выйдем бледные, без иммунитета, без денег, с обрезанным электроснабжением.

Пойду поцьомаю свой генератор.

Автор