Підсумки нафтової війни

Джон Смит

Саудівська Аравія – однозначний переможець.

1) Саудівська Аравія знижує свою частку в 9 разів менше ніж РФ.
2) Саудівська Аравія, за результатами зустрічі G20, призначена керувати групою, що слідкує за виконанням країнами домовленостей країн ОПЕК+.

Країни-видобувачі нафти погодились знизити видобуток на 23%. РФ і Саудівська Аравія знижують до 8,5 млн б/д.

Але на початку березня Саудівська Аравія добувала 9,8 млн б/д нафти, Росія ж – 11,3 млн б/д.
Тобто реально видобуток сторони знижують нерівно: Саудівська Аравія – на 1,3 млн б/д від рівня на початок війни, Росія – на 2,8 млн б/д.
Різниця – більше ніж в 2 рази.

Але що упускають з уваги коментатори: Саудівська Аравія за останній місяць наростила не тільки видобуток, але і експорт. В лютому вона експортувала 6,8 млн б/д. Зараз – 10,3 млн б/д. Внутрішній попит за цей місяць Саудівська Аравія замінила газом. Зараз її внутрішній попит складає приблизно 2 млн б/д. Отже, в кінцевому рахунку, віднявши внутрішній попит від квоти 8,5 млн б/д, принц Мухаммед зможе поставляти на експорт приблизно 6,5 млн б/д.

0,3 млн б/д – ось справжня доля ринку, якою поступився принц Мухаммед в результаті цієї війни.

Результат на табло.

Саудівська Аравія і США розіграли партію, в якій програти змусили Путіна.

Але це як в анекдоті: “Путіна переслідувало плем’я індіанців. “Ну всьо, мне конєц”, – подумав Путін. “Нєт, ето єщє нє конєц, – відповів внутрішній голос. – Подойді і плюнь в морду вождю!”.

Таке значне зниження змусить сторони зупиняти свердловини. І це б’є також по Росії. Добування у пустелі при середній річній температурі +25оС і добування у вічній мерзлоті – це два різні добування. Нафтова галузь Саудівської Аравії більш сучасна завдяки технологіям США, вона це легко переживе. На російську нєфтянку наклав санкції ще Обама. Їй заборонено поставляти технології видобування. Так що заглушені свердловини, давай, досвиданья. Запустити їх знову росіяни вже не зможуть. Вони самі це визнають. Це буде дуже дорого, довго і майже нерентабельно.

А якщо росіяни вирішать порушити домовленості, як робили це раніше, то дивися пункт 2 – слідкувати за домовленостями країни G20 призначили Саудівську Аравію.

РФ отримала надпотужний удар, що обернувся ганьбою і втратою грошей.
Але: зайву пропозицію з ринку країни все одно не прибрали.
Але: потужності нафтових сховищ закінчаться в травні.
Але: саудити не робили заяв, що скасовують демпінг проти РФ.

Війна продовжується. Далі буде лише гірше.

Путін підійшов і плюнув в морду арабському вождю. “А вот тєпєрь тєбє конєц”, – відповів внутрішній голос.

Автор