Брифінг Петра Порошенка у Верховній Раді 10.04.2020 р. (відео)

 

Петро Порошенко: Урядові пропозиції секвестру бюджету знищують «Нову українську школу», профтехосвіту, реформу охорони здоров’я та децентралізацію

 

Першим питанням порядку денного позачергового засідання парламенту має бути розгляд банківського закону, який необхідний для отримання фінансової допомоги від МВФ та інших міжнародних організацій. Тільки після цього можна розглянути секвестр державного бюджету, – про це на брифінгу у Верховній Раді наголосив лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко.

Віт також зазначив, що пропозиції уряду щодо секвестру бюджету знищують надбання реформ, які впроваджувалися протягом 2014-2019 років – зокрема, децентралізації, реформи освіти та медичної системи.

«131 млрд зовнішніх запозичень української держави базуються виключно на кредитах міжнародних фінансових організацій, в першу чергу МВФ. «Європейська Солідарність» була де-факто єдиною політичною силою, яка вимагала, щоб розгляду пропозицій по секвестру бюджету, який зробила влада, обов’язково передував розгляд банківського закону, який є в переліку питань щодо отримання Україною траншу МВФ і щодо захисту України від дефолту», – нагадав Порошенко.

«Ми не підтримуємо прискорення дати позачергового засідання без того, щоб до розгляду був готовий закон по банківській справі, який цементує позицію України щодо захисту національних інтересів нашої держави. Я ще раз наголошую, що монобільшість має визначитися, вона з Коломойським – чи вона з Україною і українським народом», – сказав Петро Порошенко.

«Перше питання – бюджет. Не просто обговорення бюджету, а жорсткий секвестр бюджету. Хочу наголосити на тому, що недоотримання доходів бюджету почалося задовго до епідемії, і вже за підсумками першого кварталу було недоотримано більше 40 мільярдів гривень – в тому числі і через корупційні оборудки», – повідомив Порошенко.

«В цій ситуації, коли недоотримання збільшується, влада пропонує нам секвеструвати статті бюджету. Які саме статті, які в першу чергу постраждають від цих дій? В першу чергу це освіта, і більше 5 мільярдів знімається з освіти», – зазначив п’ятий Президент.

«Зокрема, «Нова українська школа», на яку сьогодні закладено в бюджеті лише 360 мільйонів гривень, вони зробили спробу зняти навіть це фінансування. Ми вимагаємо його відновлення», – наголосив Порошенко.

«Реформа охорони здоров’я. З розвитку системи екстреної медицини знімають майже мільярд гривень, які мали йти на суб’єкти місцевого самоврядування і забезпечити допомогу тим, на чиї плечі сьогодні лягає найбільше навантаження боротьби з пандемією», – зазначив лідер «Європейської Солідарності».

«Ми не можемо прийняти позицію різкого урізання місцевого самоврядування, знаття частини позицій державного фонду регіонального розвитку, зняття коштів на розвиток ОТГ, коли влада знову забирає з регіонів собі все до останньої копійки і тут, в Києві, на високих пагорбах Печерська намагається розподіляти, руйнуючи реформу децентралізації», – наголосив Петро Порошенко.

Він також застеріг від скасування прозорих кадрових конкурсів на державні посади, яке намагаються протягнути у Зеленського.

«Вони хочуть скасувати всі конкурси по конкурсному призначенню будь-яких посад на державну службу і призначати лише за втаємниченою процедурою за особистими зв’язками. Ми повністю будемо захищати реформу державної служби і вимагати прозорості дій влади», – попередив Порошенко.

«Ми також наголошуємо, що неприпустиме будь-яке скорочення видатків на оборону, і будемо ретельно слідкувати за цими процесами», – зауважив лідер «Європейської Солідарності».

Джерело

 

Петро Порошенко: Обшуки у вдови героя АТО, учасниці Майдану Тетяни Чорновол, які проводить ДБР, кероване адвокатом Януковича – це жахливий символ реваншу

 

Обшуки, які сьогодні вранці слідчі ДБР провели у помешканні учасниці Майдану, вдови героя АТО, народного депутата восьмого скликання Тетяни Чорновол – це символ реваншу Антимайдану. Так прокоментував цю подію п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

«Я звертаюся до влади, до президента – зупинити це свавілля, яке дискредитує Україну в очах всього світу», – закликав Петро Порошенко.

«Це сьогодні має жахливий символізм. Це означає перемогу антимайдану. Перемога сил реваншу. Я думаю, що дуже символічно, коли адвокат Януковича обшукує і видає підозру, і намагається заарештувати вдову героя АТО, матір 2 дітей, активістку Майдану, на яку було здійснено замах. Коли вони випускають бійців Беркута, які розстрілювали Майдан, і заарештовують активістів Майдану», – наголосив Порошенко.

«Це точно неприйнятно. Ми не залишимо це без реакції», – зазначив Порошенко.

Він повідомив, що за його інформацією ця справа супроводжується численними порушеннями закону. «Починаючи від суду, який це розглядав, – це сумнозвісний Печерський суд, який штампує подібні рішення, незважаючи на юрисдикцію Шевченківського суду для ДБР. І завершуючи тим, як проходили обшуки, вилучення речей, знущання над вдовою, активістом за підписами колишнього адвоката Януковича», – наголосив Порошенко.

Джерело

 

Петро Порошенко: Захист та соціальні гарантії для медиків – це питання номер один

 

Забезпечення медичних працівників засобами захисту, необхідним обладнанням, а також надання їм соціальних гарантій – це питання номер один, яке має вирішити нинішня влада. Через те, що у Зеленського не змогли ефективно скористатися запасом часу для належної підготовки, українські лікарі не тільки залишились без підтримки держави, а й самі масово стають жертвами коронавірусу. Про це заявив під час брифінгу лідер партії «Європейська Солідарність», п’ятий Президент Петро Порошенко. Він закликав владу запровадити страхування медичних працівників на випадок інфікування COVID 19 на суму, аналогічну виплатам військовим, які перебувають на передовій.

«Хотів би наголосити, що вже більше сотні захворілих на коронавірус – це українські лікарі і середній медичний персонал. Вони самовіддано борються і допомагають пацієнтам, захищають здоров’я нації», – зазначив Порошенко.

«Перше, що ми вимагали – прийняти наші пропозиції щодо захисту, в тому числі, і фінансового. Ми внесли пропозицію запровадити страхування лікарів, так як ми це зробили в 2014-му році, коли страхували наших військових – на таку саму суму. Ми пропонуємо, щоб мінімум на 50 неоподаткованих мінімумів були застраховані лікарі, а це сума від 100 до 200 тисяч гривень – на випадок того, що є ризик захворіти. І життя лікарів також має бути застраховане на суму, яка дорівнює майже 2 мільйони гривень», – пояснив Порошенко.

Механізмом для таких виплат має бути окрема програма у бюджеті Міністерства охорони здоров’я – пропонує Порошенко.

«Щоб кошти, які зараз мають бути спрямовані в розпорядження Міністерства охорони здоров’я, мали окрему бюджетну програму. Текст цієї програми «Європейською Солідарністю» виписаний, і кожен український лікар, кожна медична сестра, яка має контакти і проводить лікування хворих на коронавірус, кожен працівник швидкої допомоги має бути застрахований за рахунок держави за моделлю, яку ми запровадили в 2014-му році для українських військових», – роз’яснює Петро Порошенко.

Він також наголосив, що сьогодні дві категорії мають пріоритетне право на першочергове фінансування – це військові та лікарі.

«І суми мають бути відповідними для того, щоб створювати, в тому числі, фінансову мотивацію і захист для тих лікарів, які, ризикуючи власним життям і здоров’ям, надають послуги», – зазначив Порошенко.

 

«Лікарі мають бути забезпечені всіма необхідними засобами захисту. Хочу ще раз наголосити, що компанія РОШЕН уклала додаткову угоду, була здійснена на цьому тижні проплата, і загальна кількість захисних костюмів, якими будуть забезпечені українські лікарі, перевищує 130 тисяч штук. Це дасть можливість всім без винятку в регіонах України на перший період мати надійний захист, бахіли, маски, захисні костюми, антивірусні окуляри, які дозволять захистити здоров’я лікарів», – переконаний Порошенко.

Він також поінформував про переговори з виконавчим директором швейцарської компанії Ля Рош щодо постачання в Україну необхідних медикаментів.

Джерело

Автор