Масове тестування: керований хаос чи саботаж?

Валерій Прозапас

Неспівпадіння восьмизначних цифр доставлених тестів з мізерною кількістю протестованих громадян має просте пояснення – влада таким чином штучно контролює показники епідемії, маніпулюючи ними під свої інтереси.

Треба – покажемо ріст, покошмаримо населення і протестуємо його на готовність терпіти ідіотизм (парк – не можна, ломбард – можна), а заодно спишемо на мікроб купу своїх провалів.

А треба – пригальмуємо, щоби показати ефективність дій рідної партії, не то шо в різних Італіях (он в Миколаєві взагалі стерильно), а заодно і бубочку в красівой позі сфоткаємо чи відосік запилимо.

Виглядає так, створено ситуацію керованого хаосу, іншого пояснення асиметричності прийнятих заходів проведеним тестуванням просто немає.

А наслідки “карантину” будуть руйнівними, і саме на це буде списано катастрофічні результати першого року правління “слуґ”.

Як там казав Серджі Іванов з “1+1” – “попєрло так попєрло”?


Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Віктор Ляшко: Україні тестування не потрібне…

Влада з українців вже відверто знущається. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив, що масового тестування українців не проводиться тому, що… нема потреби. Слабо?

Від початку появи цієї хвороби в Україні зроблено всього 6385 тестів. Характерно, що кількість тестів підскочила на 21% протягом останніх ТРЬОХ днів. Ще на 4 квітня поточного року було протестовано 5040 осіб. Перший захворілий в Україні був виявлений 3 березня. Нескладний підрахунок показує, що протягом попередніх днів в Україна тестували по 157-158 осіб, а від 4 квітня почали перевіряти щоденно по 448 людей. Практично утричі більше.

Ще одне диво – різке збільшення тестування відбулося після того, як Офіс президента похвалився, що у виробництво запущена вітчизняна тест-система, і що найближчим часом Україна отримуватиме по 2-7 тисяч тестів на день. Доречне питання – а оце трикратне збільшення тестування на коронавірус, викликано часом не тим банальним фактом, що у медзаклади стали надходити тест-системи українського виробництва?

Маємо факт. Наразі найефективнішим методом боротьби з пандемією себе показують масові (!!!) тестування громадян з подальшою примусовою ізоляцією інфікованих. Повторюю, не всіх, а інфікованих. Але обов’язкова умова такого методу – знову таки МАСОВЕ тестування. Відтак всі розвинуті країни зараз тестують можливий максимум своїх громадян, аби знайти не тільки вже хворих, а й хворих потенційних. А ще перенощиків хвороби, людей, які самі не хворіють, натомість заражають інших. У США протестовані вже 1 мільйон 800 тисяч осіб, в Італії – 700 тисяч, в Іспанії – більше 355 тисяч. Не відстають від них усі наші сусіди: Польща – 81 тисяча, Естонія – 22 тисячі, Латвія – 42 тисячі. Навіть Білорусь уже протестувала більше 40 тисяч своїх громадян. Позаду всіх плететься Україна з… 6385 протестованих. І з головним санітарним лікарем, який заявляє, що в масовому тестуванні нема потреби. Отакі ми особливі…

Я сильно перепрошую, але з розповідями про особливе здоров’я та особливу духовність це, як правило, зовсім до іншої країні – Росії. Але й там наразі протестовано 758 тисяч їхніх громадян. Пан Ляшко смалить далі. Він заявив, що МОЗ дослідить феномен Миколаївської області, де наразі – жодного випадку коронавірусу. Я пояснення цьому феномену дам без всякого МОЗ: загнана медицина, яку просто не встигли реформувати в попередні роки (крім первинки), + населення, яке тупо не звертається до лікарів, + померлі, яких оформлюють як померлих від пневмонії, + мізерно мала кількість тестованих. От і весь секрет. Люди які живуть в регіонах пану Ляшку можуть розповісти ще з десяток подібних секретів.

Розвесела історія виходить. Вся країна сидить на карантині. У людей закінчуються заощадження. Третина українських кампаній вже згорнули виробництво. Громадян масово відправили в неоплачувані відпустки, а 14% осіб уже взагалі втратили роботу. Ми всі сидимо вдома, не можемо користуватися транспортом і спілкуватися з друзями. Нас штрафують за відвідування парків. А головний санітарний лікар тим часом заявляє, що масове тестування в Україні не потрібне!

Доречне питання виникає – пан Ляшко ідіот чи злочинець? Чи він ідіотами вважає без винятку, всіх нас?

Всьому цьому є тільки одне пояснення. Низька кількість протестованих і різке їх зростання з появою вітчизняної тест-системи відбувається в умовах, коли в Україні мусить бути більше як півмільйона (!!!) тест-систем, привезених з Китаю та Південної Кореї – їхньою доставкою з помпою похвалився в роликах президент Зеленський. Це не враховуючи закуплених бізнесом. Так от все вказує на те, що НІЯКИХ тест-систем влада насправді не привозила. У нас ні чорта нема, крім систем зроблених українськими науковцями. Нам всім продемонстрували «липу». «Зарядили туфту», як кажуть на батьківщині президента. Пошили в дурники так само, як на виборах президента рік тому.

Слова головного санітарного лікаря Віктора Ляшка – лише спроба прикрити цю брехню. Вкрай неоковирна спроба.


Владимир Завгородний

Дуже, каже, добре видно неділі.

Это неправда. Потому что лично мне на графике видно, что данные подаются за вчера. И поэтому 29-го и 30-го проседает график, потому что это данные за 28-е и 29-е. За субботу и воскресенье.

Так что на графике видно не воскресенья, а ВЕСЬ УИКЕНД.

Потому что на уикенд вирус отдыхает и садит картопельку, он манал тестироваться по выходным, у него пятидневка, КЗОТ, и е*итесь в рот со своей эпидемией, пускай весь мир подождёт.

И заметьте, 31-го подъёма нет. Это не то что забухали, не передали результаты. Это не то что один министр сидел дрочил, а потом лихорадочно нагонял.

Это просто люди в рот е*али работать по выходным. Эпидемия, хуедемия — ЗАКОННЫЕ, БЛ*ДЬ, ВЫХОДНЫЕ, ИДИТЕ НА Х*Й, Я ОДНА, А ВАС МНОГО.

Этот народ нельзя победить.
Можно только возглавить.


Олексій Петров

У этих зелёных артистов хренпойми какого жанра был месяц запаса! Даже два. Целый, мать его, январь и февраль впридачу. Чтобы оценить степень угрозы, перегруппироваться, подтянуть резервы и пополнить бэка. Куча времени.

Подобный запас война подарила нам в октябре четырнадцатого. Когда судьба не сразу бросила необстрелянный батальон на те семь ВОПов в районе Авдеевки, а дала неделю на принюхаться к войне, прислушаться к её звукам и к своим эмоциям. Ну то война, а тут бл*дское шоу!

Собачке он звонил с девочкой! Как это же мимишно и по-человечески душевно. Поклонники его таланта сопли умиления на уши себе наматывали. Давайте за собачкой целый самолёт отправим? Ведь мы так переживаем за своих граждан!.. Ну? Как там собачка с хозяйкой? Ах, хрен их знает. Ну оно-то и понятно. Главное было запилить коротенькое шоу. А в это время из Украины тоннами вывозили медицинские маски и защитные костюмы. Кто вывозил? Да понятно кто, Свинарчуки! Кто же ещё?! Вот же подлецы какие!

И вот когда на позиции «лёг первый пакет», страна оказалась фактически голой перед угрозой. Кроме гундосых видосиков с обещаниями и страшных сказок про Уляну Супрун, больше ничего нет! Только и слышишь громкие обещания про миллионы тестов, сотни тысяч масок, которые вот-вот будут в достаточном количестве. Прям вот завтра во всех аптеках. Вернее, послезавтра, но обязательно будут. Подождите, потерпите. А когда терпение закончится, мы вам новых видосиков нахреначим, с запасом.

Врачи идут на дежурства как в последний бой. Обещания на себя не наденешь и президентские видеоролики не спасут от коронавируса. А завтра снова дежурство. И послезавтра тоже…

Полиция целым отделением гоняется за парнем, который хотел спокойно заняться спортом. В здоровом теле – здоровый дух! Ага, фиг тебе! Гирю по всей морде! Нельзя! Почему? Да потому что идите все на йух, вот почему.

Но есть и хорошие новости. Ломбарды, зоны свободные от коронавируса, работают в полный рост. Ведь кто-то же должен деньги зарабатывать в этой стране!

Есть в армии такая поговорка! «Надолго дураку стеклянный йух? Он ведь и его разобьёт, и руки порежет!». И добавить ведь нечего…


Тарас Чорновіл

Я знову про ставлення влади до проведення тестів на коронавірус. Для мене це болісне питання, бо трохи вивчав колись і основи епідеміології. Лише кілька нюансів.

Сьогодні повідомили про першу смерть від Ковід-19 в армії. Жінку три тижні лікували від звичайного ГРЗ, доки вона не померла. Тестування провели посмертно. Рання діагностика врятувала б жінку, бо пневмонія після Ковід-19 має свої особливості лікування – найперше, це посилена штучна вентиляція легень, позитивний прогноз при застосуванні деяких препаратів. А скільки людей могли отримати від цієї хворої інфікування? У нас за добу понад два десятки лікарів захворіли. Здається, серед них нема або меншість тих, які працюють з інфікованими Ковід-19. Більшість заразили недіагностовані. Відсутність масового раннього діагностування призведе до катастрофічного зараження медпрацівників.

Такої точної статистики не бачив, але майже переконаний, що Україна на першому місці за посмертним встановленням наявності коронавірусу. Про Італію не згадуйте, бо там посмертне встановлення – річ унікальна та привід до скандалу. У них інше: всі померлі, якщо в них є цей вірус, вважаються такими, що померли від Ковід-19, навіть якщо це інфаркт. Але всі ці люди мали встановлений діагноз ще за життя.

Позиція влади (озвучив В. Ляшко), що тестувати слід лише осіб з явними симптомами Ковід-19, – це диверсія. Така позиція могла б бути прийнятна при звичайному грипі, де короткий (до 3 днів) інкубаційний період. За 14 днів при коронавірусі людина розносить інфекцію в геометричних прогресіях. Ще одна (хороша) характеристика Ковід-19 при нездійсненні ранньої діагностики також вилазить боком. При цій хворобі надзвичайно високий відсоток людей із безсимптомним або легким перебігом. Вони не є надто інтенсивними розносниками в частині повітряно-крапельного поширення. Але методом “через брудні руки” вони заражають не менше, ніж важкі хворі. Тестування уже явних хворих потрібне для уточнення діагнозу та вибору методик лікування, але на поширення інфекції це вже майже не вплине. А від зовні ніби здорових ми не очікуємо біди, їх не ізолюють, не ведуть спостереження, вони самі часто ігнорують карантинні й гігієнічні вимоги.

В Україні, за різними даними, вже наявні до 2 мільйонів тест-систем. Застосовано до 6 тисяч. Це десь 0,3%!!! Скажіть, що це не саботаж. За словами Ляшка, зараз в Україні спроможні за день проводити 1000 тестів. Звідки ця цифра? Якщо далі зберігати таку ж централізацію, то може й так. Але як первинний засіб діагностики тести можна проводити в значно ширшому колі медзакладів. Ідеться про десятки тисяч потенційних можливостей. Але навіть при такому мізері в нас на день (знову ж, від Ляшка) роблять до 100 тестів (10% від дико заниженого потенціалу).

І зовсім на останок – про економіку. Прем’єр обіцяє в кінці квітня почати відроджувати економіку, запускати виробництво, послаблювати карантин. Нам це потрібно, як повітря. Але на той період у нас буде пік захворюваності. Можливо, лише наближення до піку. Не знаючи, хто навколо вас інфікований, а хто ні, ви маєте почати вільно ходити на роботу, коли ймовірність заразитися буде на порядок вища, ніж тепер. Але це допустимо, якщо на той час буде проведено первинне тестування більшості населення, а для працюючих категорій тотальне й навіть повторне тестування.

А зараз карантинні заходи – це стрільба з потужної гармати по горобцях. Кількох ви зачепите, але абсолютна більшість розлетиться. Зате пострілом ви знищите все навколо себе. Зараз карантином економіку нищать (жертва в цій ситуації допустима), але корисного ефекту вкрай мало.


Ігор Артюшенко

Зеленський заявив, що Україна почала перемагати коронавірус.

До цього він призначав винних у кримінальних справах та виганяв людей з зали. І всі його подібні попередні дії були або незаконними, або безрезультативними.

Але якщо президент сказав, то підлеглі повинні виконувати, і статистика раптом теж почала демонструвати позитивну динаміку. І це є свідомою політикою, спрямованою на заниження показників захворюваності.

В Україні, у порівнянні з сусідніми країнами, майже не проводиться тестування. Навіть у Білорусі, де населення в 4 рази менше, провели в 7 разів більше тестів!

Як результат, увесь тягар боротьби з епідемією лягає на плечі українців.

Приховування реальних цифр збільшить кількість заражених, адже люди не будуть знати, що вони хворі та заражатимуть інших. Не створено жодних умов, щоб найвразливіша група людей похилого віку мала можливість самоізолюватися, але при цьому штрафи перевищують пенсію в декілька разів.

Досі немає засобів індивідуального захисту в лікарнях. При цьому влада Зеленського вирішила карати людей, які не носять масок, але не збирається карати чиновників за продаж респіраторів за кордон.

Зараз лікарів забезпечують волонтери, гроші на діяльність яких збирають звичайні українці.


Андрій Смолій

Новий ролик Зеленського: «Давайте не перетворюватись на ображених дітей, яким під час застуди батьки заборонили їсти морозиво».

Обіцяє 7 літаків, 50 млн масок, вітчизняні тести та адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення.

Дякуємо, звісно, за турботу, проте, в сотий раз виникає купа питань:

– де Ви були раніше, пане Зеленський? Чому ніхто не ворушився в січні-лютому-березні?
– Ви вже обіцяли 10 млн тестів, а приїхало 250 тисяч. Масове тестування так і не почалося.
– чому станом на 7 квітня багато де немає масок, а їх ціни досі зашкалюють?
– чому станом на зараз не розпочалося масове тестування, і, відповідно, ми не маємо точних даних?

Ролики це добре. Проте, дайте відповіді на питання. Не штрафами єдиними, і не заборонами, а й роботою влади, конкретними діями, а не злочинною бездіяльністю.


Володимир Омелян

Чергове відео від Зеленського.
Сподіваюся, він потім об’єднає ці короткометражки в повноцінний блокбастер. І отримає свій Оскар. В колонії…

Ми «знову отримуємо з-за кордону маски, костюми захисту і тест-системи». Згідно повідомлень Зеленського, їх незабаром буде стільки, що міністр інфраструктури в Борисполі буде розвертати чергові вантажні літаки для України до Молдови, Іспанії чи США. Бо забагато…

Розчулило порівняння ситуації в Україні з відомим фільмом «День Бабака».

Ні, пане Президенте, у нас не «кожен день те саме, сім днів на тиждень».
У нас кожен день все гірше.

Щотижневі втрати на фронті, бо Вам захотілося миру ціною побачення з Путіним і капітуляції України.
Щоденне падіння економіки через провальну політику Ваших урядів.
Неготовність і відсутність роботи Вашої «моно/«мульти»коаліції», бо Ви все не можете визначитися, хто для Вас важливіший: Ваші олігархи чи наша Україна.
І, врешті, щоденні смерті від коронавірусу, хоча у своїх відеороликах Ви про це теж майже не згадуєте.

Ви пишаєтеся статистикою?
Ви, мабуть, думаєте, що в Україні найнижча захворюваність через те, що в України президент має прізвище Зеленський, і такого президента з таким прізвищем більше ніде не знайдете у світі?
Розчарую Вас, в Миколаївській області з’явився Ваш конкурент – там взагалі «жодного» хворого досі немає…

Є брехня, є нахабна брехня, а є статистика!
Чули про таке?
Так от, якщо у всій 42-мільйонній державі зробити 5000 тестів, хворих буде небагато. А якщо зробити декілька мільйонів, то їх кількість виросте в десятки, якщо не в сотні разів.
Щоправда, якщо тести взагалі не робити, то хворі помиратимуть з інших, «невідомих» медицині причин. Таке теж вже було в історії.

Схаменіться!
І займіться роботою!
Виженіть пройдисвітів і призначте людей, які знають, вміють і хочуть змінити Україну.

Часу на роздуми у Вас вже немає!


Юрій Бірюков

В общем, я этот ролик посмотрел дважды. Сначала без звука, просто записывая варианты тех фраз, которые он, возможно, говорил. Ну, а потом со звуком. И сравнивал. Да.

И вот что я совершенно идеально угадал, так это тезис о том, что, мол, предпринятые меры прям хороши, и, вообще, скоро победим и лавры залаврим.

Свет в конце туннеля, да? Есть только маленькое но. Свет в конце туннеля не обязательно является намеком на скорое окончание оного. Это еще и может быть прожектор поезда, который хреначит навстречу. Упс…

В Украине сделано 6 385 тестов. И каждый пятый – положительный. При этом главный санитарный врач говорит о том, что большее тестов делать не стоит. Вот можем, физически способны, но – не нннада!

Ибо каждый пятый…
Ибо тогда крайне сложно рапортовать про успехи…
Ибо лучше не стоит…

Нет, я не паникую, не кричу “мы все умрем” (кричу, но тихо, ибо таки все умрем рано или поздно), не считаю происходящее предвестником глобального вымирания нашего вида, не верю в теорию заговоров корпораций. Я умею трошки сам думать, предпочитая оценивать ситуацию по объективным данным.

И меня здорово напрягает то, что объективные данные от нас прячут. В Украине – 6 385 тестов, в Польше 85 500. Сравним?

Просто не надо стрелять делать тесты?


Роман Доник

Почему работает карантин в Испании и Италии, и большинство, понимая необходимость карантина, не очень возмущаются штрафам аж в 10-20% от заработной платы?

Потому что там реально делают тесты и реально дают статистику.
Потому что там больницы захлебываются от волны пациентов, но их туда везут.
Потому что там не скрывают смертность и тестируют всех умерших на коронавирус.
Потому что там ведут учет переболевших и, соответственно, получивших антитела.
Потому что там знают, кому нужна будет вакцина, когда она будет. И они ее получат. Скорее всего бесплатно.
Поэтому все понимают, что нужно выиграть время и не заболеть, пока ее нет.
Потому что там штрафы не больше зарплаты.
Потому что там государство помогает гражданам.

Все видели видео, как 12 копов брали в плен одного пловца?
А видео о том, как брали в плен бурштынокопачей, видели?
А как загоняли на карантин тех, кто в промышленных объемах незаконно вырубывает лес, видели?
И не увидите.

А примерно в это время е*ически натасканый полицейский спецназ “брал” слетевшего с катушек чувака с охотничьим ружьем и пистолетом. Четыре раненых копа! У спецназа! Против дробовика и короткоствола в руках бухого чувака.

Вот и вся реформа. Вот и весь карантин. Вот и все действия власти.
Картинка для ТВ и сказки от министра МОЗ без каких-либо фактов.

В Харькове один заболевший, но вы сидите дома, потому что 17 тыс грн штраф.
А в Николаеве ни одного. Так, а хули людям сидеть, если нет заболевших?

3,14дуны у власти сами себя нае*али. А сейчас нельзя показать статистику, потому что же рейтинги. И карантин нельзя продолжать, потому что людям жрать нечего и за съемное жилье нечем платить. А отменят карантин, начнется мор.

Хреново на шпагате, да, Володимир Зеленський? Голобородькой быть было лучше. А за каждую смерть от неоказания помощи ответственность на вас, пане президенте.


Anton Senenko

Боже, як це прекрасно.

1. Новина від 6 квітня 2020 року на сайті Президента:

“Із 1319 випадків захворювання на коронавірус за останню добу зафіксовано 68. Це значно менше, ніж у попередні дні… «Зменшення кількості захворілих на коронавірус – це результат карантину. Ми могли б мати значно більше недужих, як у європейських країнах. Тому наші заходи були вчасними та правильними», – наголосив Президент”.

Найвеличніший лідер світу, еге?

2. Новини цього ранку:

“В Україні за добу зафіксували 206 нових випадків COVID-19. Загалом підтверджені 1668”.

Як після цього можна серйозно ставитись до заяв Президента?

У США діти змалечку в школі вивчають основи наукового методу. Одним із перших його пунктів є збір даних. Без адекватної інформації про навколишній світ неможливо провести нормальний аналіз ситуації та вдіяти щось правильне.

Тому, коли в сусідніх країнах проводяться десятки і сотні тисяч тестувань на день, а в твоїй країні – одиниці тисяч, дуже самонадіяно робити такі гучні заяви як в пункті 1, бо в пункті 2 ти виглядаєш, як якийсь дурачок.

От, що означає, коли ти не маєш правдивої інформації щодо кількості хворих в країні, не маєш виробництва вітчизняних тест-систем, але піаришся на обіцянках 10 мільйонів тестів, які мали б потрапити в Україну (де вони?).

От, що означає, коли ти не здатен вже котрий тиждень поспіль розгорнути масове тестування людей, робиш поспішні висновки і гучні заяви, бо вони тобі подобаються, а коли не подобаються – мовчиш.

І я не здивуюся, якщо п. 2 стане підставою до подальшого посилення карантинних заходів і надання ширших повноважень силовим відомствам, хоча це жодним чином не корелюватиме з реальною ситуацією.

Бо ми її не знаємо.
Бо ми не бачимо правдивої динаміки кількості хворих, і ми не можемо відстежувати дієвості заходів.

Можна заборонити людям взагалі виходити з квартир, провести більше тестів і вжахнутися, що навіть такі заходи не допомогли.
А можна скасувати карантин і проводити по 4 тестування на день, а всім померлим записувати в історію хвороби будь-які інші причини окрім коронавірусу, та пишатися дієвістю нічогонеробіння.

Тому управління будь якою складною сферою і є складним – слід розуміти межі системи та свої власні межі компетентності, не кидатися в крайнощі, а для цього коректно аналізувати інформацію.

І сприймати її як належить, без озирання на рейтинги чи уподобання електорату.

Бо реальне життя – це не сценарій, де все відомо наперед, а глядачі в залі аплодують за сигналом режисера.

Тому пересічним громадянам, і мені в тому числі, лишається покладатися лише на себе – тримати соціальну дистанцію, мити руки і думати своєю головою.

Жодне катастрофічне зростання цифр статистики захворювання особисто для мене не буде достатньою підставою для посилення карантинних заходів.
Жодне зниження цифр статистики особисто для мене не означатиме, що епідемія минулася і можна розслаблятися.

А доля – цікава штука, не без почуття “гумору”.
Своїх свинарчуків президент вже отримав, а попереду, схоже, ще й його власний коронавірусний “котел”.

Шкода, що на шальках терезів життя реальних людей.

Бережіть себе.

Автор