Світ 25 січня. Результати дня

Iliya Kousa

Початок «великої політики» Дональда Трампа у США, кінець битви за Бенгазі у Лівії, новий корупційний рейтинг у світі, арешт міністра культури у Південній Кореї, розслідування проти Фійона у Франції, справа «Мусульманської єдності» в Азербайджані, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Президент Гамбії Адама Берроу заявив, що має намір створити слідчу комісію для розслідування діяльності свого попередника – екс-президента Яйя Джамме під час його 22-річного правління.

– За повідомленням видання «Associated Press», понад 11 мільйонів доларів бюджетних коштів були вкрадені з Гамбії напередодні еміграції екс-президента Яйя Джамме. Натомість, джерела, близькі до президента Адама Берроу, спростували цю інформацію.

– У Лівії проурядові сили вибили антиурядові формування з останнього великого форпосту в місті Бенгазі на сході країни. Таким чином, Лівійська національна армія на чолі з генералом Халіфою Хафтаром остаточно зайняла місто та вибила звідти сили ісламістських угруповань. Операція з зачистки Бенгазі під назвою «Право мученика» тривала з 16 січня.

– Сомалі – найбільш корумпована країна у світі відповідно до рейтингу «Corruption Index» складений організацією «Transparency International». Також у першу десятку увійшли Південний Судан, КНДР, Сирія, Ємен, Судан, Лівія, Афганістан, Гвінея-Бісау та Венесуела. Україна посіла 131-е місце між Сьєрра-Леоне та Гватемалою. Разом із Україною це місце розділяють Росія, Іран, Ліван, Казахстан, Непал.

Америка:

– Президент США Дональд Трамп підписав указ про вихід Сполучених штатів з угоди про Транс-Тихоокеанське співробітництво. Він обіцяв це зробити ще під час своєї передвиборної кампанії. Він заявляв, що ця угода є катастрофою для США, а для країни краще укладати двосторонні торгові угоди. Договір про ТТС був головним елементом політики адміністрації Барака Обами щодо Азії. Обама не вносив документ на ратифікацію до Конгресу, розуміючи, що він не має перспектив бути схваленим парламентом, в якому домінують республіканці. Транс-Тихоокеанське співробітництво – це торговий пакт, який 12 лютого 2016 року підписали 12 країн Азійсько-Тихоокеанського регіону – США, Японія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Мексика, Перу, Чилі, Малайзія, Бруней, Сінгапур і В’єтнам. На ці країни припадає 40% світової економіки. Пакт передбачав скорочення торгових тарифів між сторонами і таким чином посилення економічної співпраці. Потенційно, ТТС могло призвести до створення єдиного ринку в АТР, аналогічного ЄС. Критики угоди стверджували, що вона є спробою ізолювати Китай, оскільки його не включили в договір.

– Президент США Дональд Трамп підписав ще один указ – про заборону державного фінансування міжнародних організацій, які надають послуги аборту за межами США. До таких належать сотні організацій, які надають допомогу та консультації жінкам в країнах з високим рівнем народжуваності та бідності. Заборону на фінансування запроваджують вже не вперше, коли республіканці приходять до влади. Барак Обама скасував заборону в 2009 році. У США аборти є легальними, але суспільство розділене з цього питання. Частина закликає їх заборонити, а решта – дозволити. Республіканці в Конгресі багато років закликають скасувати фінансування федеральної програми планування родини «Planned Parenthood». Дональд Трамп особисто виступає проти абортів.

– Сценаристка програми «Saturday Night Live» на каналі «NBC» Кеті Річ відсторонена від посади на невизначений термін після публікації твіту про сина Дональда Трампа – 10-річного Берона Трампа. Напередодні, вона написала, що «Беррон Трамп стане першим в цій країні шкільним стрільцем з домашньою освітою», натякаючи на інші випадки, коли учні розстрілювали своїх однокласників, що сталися у попередні роки. Після цього, її розкритикували, і вона була змушена видалити допис і заблокувати акаунт. Пізніше, Річ вибачилася за ці слова.

– Генеральний директор «Формули-1» Берні Екклстоун звільнений з посади американською компанією «Liberty Media», яка володіє брендом. Його призначили почесним президентом. Його місце обійме Чейз Керрі – соратник медіа магната Руперта Мердока та віце-президент компанії «XXI Century Fox». Екклстоун очолював «Формулу-1» десятки років.

– Прокуратура Аргентини направила запит до суду із проханням дозволити розпочати розслідування проти голови Федерального розвідувального управління країни Густаво Аррібаса. Його підозрюють в корупції у справі державної нафтової компанії Бразилії «Petrobras».

– Федеральна поліція Бразилії виявила порушення під час фінансування передвиборних кампаній екс-президента Ділми Русеф та президента Мішеля Темера у 2014 році. Відповідний документ правоохоронці вже відправили до суду із проханням дозволити почати розслідування.

– ЦРУ США розсекретило документи, які стосуються зіткнення радянського та американського підводних човнів у 1974 році. Цей інцидент міг призвести до початку Третьої Світової війни, як вважають деякі історики. Атомні підводні човни СРСР та США зіткнулися у Північному морі біля берегів Великої Британії поблизу островів Халі-Лох в Шотландії. Обидві судна ледь не відкрили один по одному вогонь, але розійшлися.

– Віце-президент США Майкл Пенс призначив своїм радником з питань національної безпеки Андреа Томпсон. Вона є полковником ЗС США та прослужила 25 років. На її досвіді – кілька відряджень в Афганістан та Ірак. Останній час вона працювала в консалтинговій компанії відставного генерала Стенлі МакКрістала. Також вона працювала у розвідувальних структурах.

– Президент США Дональд Трамп підписав указ про початок будівництва стіни на кордоні з Мексикою. Вона має послабити потік мігрантів до США. Він й досі наполягає, що за це будівництво платитиме Мексика. Остання не раз заявляла, що не робитиме цього.

– Президент США Дональд Трамп заявив, що найближчим часом представить докази «масштабних фальсифікацій» на президентських виборах у листопаді 2016 року. За його словами, від 3 до 5 мільйонів людей голосували незаконно.

Азія:

– Південна Корея заявила, що продовжить санкційну політику проти КНДР разом із новою адміністрацією Дональда Трампа у США.

– У Південній Кореї поліція затримала міністра культури Чо Юн Сана за підозрою у причетності до корупційного скандалу за участі президента Пак Кин Хе та її близького оточення. Його звинувачують у тому, що він сформував «чорні списки» тисяч акторів, режисерів, письменників, сценаристів та інших митців, які нелояльно ставилися до глави держави. Він свою провину визнав та вибачився.

– Сінгапур заявив, що залишиться в угоді про Транс-Тихоокеанське співробітництво, попри вихід з нього США. Відповідний указ напередодні підписав президент Дональд Трамп, який неодноразово критикував договір.

Європа:

– Тіла ще п’яти людей виявили рятувальники в засипаному снігом готелі в Апеннінських горах у Гран-Сассо в центральній Італії. Готель накрила снігова лавина минулого тижня. Вся конструкція проїхала вниз по горі на 10 метрів. Всередині будівлі перебували близько 30 людей. Станом на зараз, кількість жертв сягнула 12 осіб. 17 людей все ще вважаються зниклими безвісти. Ще 11 – врятували та доправили в лікарню. Також рятувальні бригади витягли з-під завалів готелю трьох собак. Сходження лавини пов’язують із землетрусом, який стався напередодні трагедії.

– Верховний суд Великої Британії заборонив уряду в односторонньому порядку запускати процес виходу країни зі складу ЄС. Британський уряд зобов’язаний отримати схвалення парламенту. Таким чином, суд підтримав рішення Високого суду Лондона у листопаді, який також зобов’язав уряд консультуватися з депутатами.

– Французька влада запустила в Парижі перші експериментальні безпілотні автобуси. Вони прямують по окремій лінії на дорозі. Можуть вміщувати до 12 осіб. Обладнані лазерними дальномірами та камерами.

– Президент Молдови ініціював відставку генпрокурора Едуарда Харунжена, який був призначений на цю посаду екс-президентом Ніколае Тімофті за кілька днів до передачі влади.

– Кандидат у президенти Франції від ультраправого «Національного фронту» Марін ле Пен виступила за вихід країни з єврозони.

– Сімох людей затримала поліція Бельгії у Брюсселі. За підозрою поліції, вони воювали в Сирії у складі антиурядових ісламістських угруповань. Їх перевіряють антитерористичні сили.

– Екс-президент Франції Жак Ширак був номінований на Нобелівську премію миру.

– Міжнародний олімпійський комітет забрав одну з 9 золотих медалей у відомого ямайського спринтера Усейна Болта за порушення норм допінгового законодавства під час Олімпійських ігор у Пекіні в 2008 році.

– 18 членів ісламської організації «Мусульманська єдність» засуджені судом Баку в Азербайджані. Їх визнали винними у вбивствах, підпалі, грабіжництві та тероризмі. Лідера організації Талеха Багірова та його заступника Аббаса Гусейнова засудили до 20 років ув’язнення. До 10 років засудили у цій справі ще заступника лідера опозиційної «Народної партії Азербайджану» Фуада Гахраманли. Інші учасники руху «Мусульманська єдність» отримали від 10 до 20 років в’язниці. У листопаді 2015 року азербайджанська поліція провела спецоперацію в селищі Нардаран під Баку та затримала членів релігійного угруповання. Населення Нардарана – шиїти. В уряді побоюються, що серед них можуть бути «агенти Ірану». Після операції влада заявила, що рух «Мусульманська єдність» готував теракти та переворот в країні.

– У Франції прокуратура розпочала розслідування проти кандидата у президенти країни від правої партії «Республіканці» Франсуа Фійона за підозрою у розтраті бюджетних коштів, коли він був прем’єр-міністром за президентства Ніколя Саркозі. Зокрема, з’явилася інформація, що його дружина – Пенелопа Фійон – незаконно отримувала гроші з державних фондів.

– Екс-президент Європарламенту Мартін Шульц став кандидатом на посаду канцлера ФРН, таким чином ставши основним суперником Ангели Меркель.

Близький Схід:

– Після майже місяця запеклих бойових дій, турецька армія та її союзники вибили бойовиків «Ісламської держави» з містечка Аль-Суфлянійя під містом Аль-Баб на півночі провінції Алеппо. 65 терористів знищені за минулу добу. Бій за Аль-Суфлянійю тривав з початку січня. Терористи відбили п’ять атак турецьких військ на цей населений пункт. Його захоплення тепер дозволить силам інтервентів вдарити по східному флангу міста Аль-Баб. Воно є головним оплотом терористів «Ісламської держави» в провінції Алеппо.

– Іракська армія звільнила від терористів весь східний Мосул. Останній квартал Аль-Рашидійя, який перебував під контролем бойовиків. Був зачищений, а армія вийшла на берег річки Тигр. Міноборони Іраку оголосило про завершення другої фази битви за Мосул та анонсувала початок третьої фази – наступ на західний берег міста. Водночас, шиїтські «Сили народної мобілізації» оголосили, що найближчим часом розпочнуть штурм міста Таль Афар західніше Мосула.

– Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді доручив розслідувати можливі злочини, скоєні іракськими військовими під час операції в Мосулі. Раніше, телеканал «Al-Jazeera» опублікував відео, на якому нібито іракські війська вбивають трьох цивільних в одному з районів східного Мосула.

– 31 людина була страчена в Іраку за вироком суду. Всі – визнані винними в скоєнні масового вбивства іракських солдат та цивільних на базі «Спайкер» в місті Самарра у 2014-2015 роках. Суд постановив, що всі підсудні – члени терористичної організації «Ісламська держава», і що саме вони брали участь в розстрілах беззбройних людей. Місто Самарра звільнили від бойовиків «ІД» у березі 2015 року. Тоді там виявили масові поховання з тілами жертв масових вбивств на авіабазі «Спайкер».

– Сирійським військам вдалося вибити терористів «Ісламської держави» з кількох укріплених позицій та висот в провінції Дейр-аз-Зор між містом та аеропортом. Урядові сили розпочали штурм селища Джирайя. Його захоплення є ключовим для деблокування аеропорту. Загальна кількість знищених бойовиків сил «ІД» внаслідок боїв, які почалися 13 січня, сягнула 500 осіб.

– Сирійська армія звільнила від терористів «Ісламської держави» ще чотири населені пункти на сході провінції Алеппо. Водночас, щойно сформована елітна 30-а Дивізія Республіканської гвардії розпочала несподіваний наступ на позиції терористів «Фронту Аль-Нусра» на південному заході провінції Алеппо. Загальна кількість звільнених населених пунктів на сході провінції Алеппо з 20 січня – сягнула 19.

– У Кувейті за вироком суду стратили члена королівської династії. Фейсал Абдалла Аль-Джабер Ас-Сабах був серед сімох засуджених до смерті за продаж наркотиків, вбивство та насилля. Всіх їх повісили у дворі в’язниці в Ель-Кувейті.


На фото: президент США Дональд Трамп підписав перші виконавчі укази в Овальному кабінеті в Білому Домі 24 січня 2017 року

Автор