Порівняльний аналіз Державного бюджету-2020. Міноборони, Держспецтранспорт

Спільний проект сайту «Тверезий погляд» і команди «ЗеФакТи» – аналіз Державного бюджету України на 2020 рік.

Міністерство оборони

Для Міноборони видатки порівняно з попереднім роком збільшено на 15 млрд грн (державний бюджет на 2020 рік передбачає 117,5 млрд грн), збільшено видатки на заробітну плату на 3,3 млрд грн (державний бюджет на 2020 рік передбачає 51 млрд грн).

Фактично всі видатки порівняно з попереднім роком збільшено, а саме:

  • Забезпечення діяльності Збройних Сил України, підготовка кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їхніх сімей, ветеранів війни – 88,9 млрд грн (збільшено на 7,2 млрд грн);
  • Розвиток, закупівля, модернізація та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання – 22,7 млрд грн (збільшено на 5,76 млрд грн);
  • Будівництво (придбання) житла для військовослужбовців Збройних Сил України – 1,2 млрд грн (збільшено на 360 млн грн);
  • Утилізація боєприпасів, рідинних компонентів ракетного палива, озброєння, військової техніки та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів Збройних Сил України – 2,5 млрд грн (збільшено на 1 млрд грн).
Адміністрація державної спеціальної служби транспорту

Для ДССТ видатки порівняно з попереднім роком збільшено на 561,8 млн грн (державний бюджет на 2020 рік передбачає 1,36 млрд грн), збільшено видатки на заробітну плату на 210,5 млн грн (державний бюджет на 2020 рік передбачає 672,5 млн грн).

 

Підсумовуючи видатки на Міноборони

Аналізуючи видатки на Міністерство оборони, можна підтвердити, що видатки на оборону дійсно пропорційно збільшено по всіх статтях бюджету. Разом із тим, слід звернути увагу на розподіл видатків МВС, а саме видатків на заробітну плату. Так, порівняно з попереднім роком видатки на оплату праці для МВС збільшено на 6,5 млрд грн, всього витрати на оплату праці для органів МВС передбачено 56,5 млрд грн. Натомість для Міноборони видатки на оплату праці збільшено лише на 3,3 млрд грн, а всього на заробітну плату бюджетом передбачено 51 млрд грн, що виглядає досить дивно в умовах війни.

Крім того, рішенням РНБО від 25 квітня 2019 року була визначена необхідна сума для забезпечення обороноздатності України, а саме 368 млрд грн, відтак галузь недофінансована більш ніж на 100 млрд грн.

Автор