Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 31.03.2020 (звіти ОБСЄ, мапа)

Упродовж поточної доби, 31 березня 2020 р., збройні формування Російської Федерації продовжили порушувати режим припинення вогню, в тому числі із застосуванням заборонених Мінськими домовленостями озброєнь. Противник сім разів обстріляв наші позиції, використовуючи міномети калібру 120 мм, протитанковий ракетний комплекс, автоматичні станкові гранатомети, великокаліберні кулемети та стрілецьку зброю.

Переважну більшість обстрілів зафіксовано в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Схід”.
По околицях Красногорівки та Пісок ворог випустив загалом 30 мін з мінометів 120 калібру.
Позиції поблизу Авдіївки противник обстріляв з автоматичного станкового гранатомета та стрілецької зброї.
Неподалік Кам’янки окупанти відкривали вогонь з автоматичного станкового гранатомета.
По позиціях Об’єднаних сил поблизу Опитного російські найманці здійснили обстріл з великокаліберного кулемета, а по оборонцях Старогнатівки – зі стрілецької зброї.
На ворожі збройні провокації наші захисники відреагували прицільним вогнем у відповідь. Завдяки вжитим заходам вдалося оперативно подавити вогневу активність збройних формувань Російської Федерації.

У районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “Північ” противник з мінометів калібру 120 мм та протитанкового ракетного комплексу обстріляв позиції військовослужбовців Об’єднаних сил неподалік Новотошківського.

Сьогодні, 31 березня, внаслідок ворожих обстрілів два військовослужбовця отримали поранення, ще один – мінно-вибухову травму.

Військовослужбовці Збройних Сил України дали окупантам гідну відсіч.

За даними розвідки, 30 березня, втрати російських окупантів склали 4 особи.

Випадків захворювання на коронавірусну інфекцію серед особового складу Об’єднаних сил не зафіксовано.

СИТУАЦІЯ НА ДІЛЯНКАХ РОЗВЕДЕННЯ СИЛ ТА ЗАСОБІВ 31 БЕРЕЗНЯ 2020 РОКУ

На ділянці розведення №1 ситуація залишається стабільною. Режим ТИША дотримується. Представники ДСНС України щоденно, з обох боків дороги, проводять обстеження місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів. Співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста, у разі потреби, надають людям медичну допомогу.

На ділянці розведення №2 та №3 обстановка стабільна. Тривають заходи щодо дотримання режиму ТИША.

ПІДСУМКИ ЗА МИНУЛУ ДОБУ

30 березня збройні формування Російської Федерації 18 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв наші позиції із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, снайперської та стрілецької зброї.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік населених пунктів Водяне, Павлопіль, Лебединське, Невельське, Авдіївка, Піски, Мар’їнка, Луганське, Новолуганське, Шуми, Хутір Вільний, Новгородське та Новотошківське.

Вчора представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил, серед цивільного населення розкрито 18 крадіжок та 2 факти незаконного зберігання наркотичних речовин. Також виявлено 43 адміністративні правопорушення.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали дві особи. У зворотному напрямку лінію зіткнення не перетинали.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до адекватного реагування на будь-які підступні та провокаційні дії противника.

Слава Україні!

Джерело

 

🕯 На Вінниччині втрата: в зоні ООС загинув боєць із Погребищенського району Володимир Мовчанюк.Молодший сержант…

Опубліковано Вінницька обласна державна адміністрація Вівторок, 31 березня 2020 р.

 

Роз’яснення Call-центру операції ОС на найбільш актуальні запитання

У зв’язку з великою кількістю звернень громадян щодо запровадженого режиму із запобігання поширенню і протидії коронавірусній інфекції COVID-19 в районі проведення операції Об’єднаних сил Call-центр операції надав роз’яснення на найбільш актуальні запитання.

Так, представники Об’єднаних сил пояснили:

– Для осіб, які мають місцеву реєстрацію, на пересування в межах та між Донецькою та Луганською областями додаткових обмежень не вводиться. Ця категорія громадян також має право проїжджати на ці території зі сторони Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей.
При цьому мешканцям Донецької та Луганської областей рекомендується без вагомих причин не залишати райони постійного проживання.

– Не обмежується право на в’їзд на територію Донецької та Луганської областей громадян, які володіють нерухомістю в цих областях.

– До району проведення операції також пропускатимуть осіб, які слідують до місця праці при пред’явлені відповідної довідки від роботодавця.

– Підставою для пропуску громадян на в’їзд-виїзд також може бути смерть близьких родичів та членів сім’ї, що підтверджується відповідними документами.

– Дозвіл на перетин меж областей надається громадянам для здійснення лікування в особливо важких випадках, вагітним жінкам та особам, які їх супроводжують.

– Приватним підприємцям, організаціям, підприємствам, які здійснюють забезпечення життєдіяльності регіону, дозволено вїзд/виїзд за пред’явлення відповідних документів.

– Окремі рішення можуть прийматися на пропуск осіб, які мають вагомі причини гуманітарного характеру або критичні життєві обставини при наявності підтверджуючих документів.

При цьому перетин меж областей здійснюється виключно лише через визначені командуванням Об’єднаних сил блок-пости з обов’язковим температурним скринінгом без винятку усіх громадян та посадових осіб з дотриманням визначених раніше процедур.

За додатковою інформацією звертайтеся до Call-центру Об’єднаних сил:
0 (800) 50-04-10,
(097) 988-90-40,
(095) 127-58-52,
(044) 454-44-99.

Просимо ставитися з розумінням до запровадження зазначених вище обмежень та утриматись від поїздок без нагальної потреби.

Джерело

 

Сьогодні на Луганському напрямку в результаті чергового обстрілу з боку збройних формувань РФ два військовослужбовця Збройних Сил України отримали поранення

Евакуаційною технікою постраждалих воїнів оперативно доставлено до військово-медичного закладу та надано належну медичну допомогу.

Такі дії російських окупантів безкарними не залишилися – вогнем у відповідь військовослужбовці зі складу Об’єднаних сил подавили ворожу активність. На свої агресивні дії противник й надалі отримуватиме адекватну й невідворотну відповідь з боку українських захисників.

Джерело

 

Сьогодні під час виконання бойових завдань один український військовослужбовець отримав травму внаслідок підриву на протипіхотній міні

Сьогодні, 31 березня в районі населеного пункту Катеринівка, що на Луганщині, під час виконання бойових завдань один український військовослужбовець отримав травму внаслідок підриву на протипіхотній міні. Воїну надали належну медичну допомогу та евакуювали до лікувального закладу. Стан здоров’я тяжкий.

За попередніми даними, міна була російського виробництва і належить до боєприпасів, які заборонені Женевськими конвенціями.

Застосування таких боєприпасів вкотре підтверджує, що російські окупанти відверто нехтують вимогами Міжнародного гуманітарного права при веденні бойових дій.

Джерело

 

Щоденний звіт №75/2020, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 30 березня 2020 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30 29 березня 2020 року (східноєвропейським літнім часом)

Ця публікація надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • У період із вечора 27 до вечора 28 березня СММ констатувала збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та зменшення їхньої кількості в Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • Із вечора 28 до вечора 29 березня Місія констатувала подальше збільшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та подальше зменшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попередньою добою.
  • Члени збройних формувань і далі відмовляли патрулям Місії у проїзді до непідконтрольних урядові районів офіційними дорожніми коридорами уздовж лінії зіткнення у Донецькій і Луганській областях, посилаючись, серед іншого, на те, що «блокпосту закритий у зв’язку з COVID-19» і на «заходи, вжиті у зв’язку з карантином».
  • СММ продовжувала здійснювати моніторинг на ділянках розведення сил і засобів у районах Станиці Луганської, Золотого та Петрівського.
  • За спостереженнями Місії, контрольні пункти в’їзду-виїзду поблизу Майорська, Новотроїцького, Гнутового і Станиці Луганської, а також декілька блокпостів збройних формувань уздовж лінію зіткнення у Донецькій і Луганській областях залишалися закритими на тлі спалаху COVID-19.
  • Місія сприяла забезпеченню функціонування Донецької фільтрувальної станції, після відновлення її роботи 28 березня. Увечері 28 березня СММ зафіксувала порушення режиму припинення вогню у межах 1 км від станції.
  • Спостерігачі вперше зафіксували протитанкові міни біля Молодіжного в Луганській області.

Автор